Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile ortak basın toplantısında, Türkiye ve Mısır'ın bölgesel barışa olan katkılarının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. "Türkiye ve Mısır Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahiptir" diyen Erdoğan, "Netanyahu'nun Mısır'a yönelik ithamlarını reddettiğimizi bir kez daha burada çok net söylemek isterim. Tüm bunlar karşısında İsrail hükümeti üzerindeki baskıların artırılması noktasında da elimizden geleni yaptık, yapıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Mısır lideri Sisi'nin 12 yıl sonra Ankara’ya gelmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi’nin başkanlık ettiği "Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi" toplantısı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlendi.

Toplantıda, iki ülkenin ilişkisi tüm yönleriyle gözden geçirilirken, ikili iş birliğinin daha da geliştirilmesine yönelik gelecek dönemde atılabilecek adımlar görüştü.

Erdoğan, "kardeşim" diye hitap ettiği Sisi ile düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye ile Mısır arasındaki iş birliği ve bölgesel meselelere ilişkin şöyle konuştu:

Irak'ın kuzeyinde ve Suriye'nin kuzeyinde 6 terörist etkisiz hale getirildi Irak'ın kuzeyinde ve Suriye'nin kuzeyinde 6 terörist etkisiz hale getirildi

"Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'yi ülkemizde görmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı şubat ayındaki Kahire ziyaretimde büyük bir teveccüh göstermiş, bizleri çok sıcak ağırlamıştı. Kahire ziyaretim ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olmuştu. Her alanda olan iş birliğimizi değerli kardeşimin iadeiziyaretiyle daha da ileriye taşıyoruz.

"Ticaret hacmimizi önümüzdeki 5 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarma hedefimize ilerliyoruz"

Ortak bildirimizle iş birliğimizi; sanayi, ticaret, savunma, sağlık, çevre, enerji dahil her alanda ilerletme irademizi teyit ettik. Ticaret ve ekonomi iş birliğimizin en güçlü boyutunu oluşturuyor. Son 10 yılda Mısır'ın ilk 5 ticaret ortağı arasında yer almaya devam ettik. Ticaret hacmimizi önümüzdeki 5 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarma hedefimize doğru kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Kardeş Mısır halkı, Türk kültürü ve Türkiye'ye yoğun ilgi gösteriyor. Kültürel ve beşeri köprülerimizi daha da kuvvetlendirmek üzere gayretlerimizi sürdürüyoruz. İlişkilerimizdeki olumlu ivmenin turizm alanına da yansıyacağına inanıyorum.

"Ölen her masumun sorumlusu İsrail ve destekçileri"

Türkiye ve Mısır'ın bölgesel barışa olan katkıları hayati önemdedir. Toplantılarımızda Gazze başta olmak üzere bölgesel meselelerin çözümüne yönelik düzenli istişareler tesis etme konusunda mutabık kaldık. Filistin'deki son durum itibarıyla görüşmelerimizin odağında bu yer aldı. Türkiye ve Mısır Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahiptir. İsrail, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engelleyerek işlediği suçlara bir yenisini daha ekliyor. İsrail yönetimi binlerce ton bomba yağdırarak kıramadığı direniş azmini Filistin halkını açlığa, susuzluğa mahkum ederek kırmaya çalışmaktadır. Açlık, susuzluk veya ilaç bulamadığı için ölen her masumun sorumlusu İsrail ve destekçileridir.

"İsrailli yetkililerin hesap vermesi için çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz"

Netanyahu'nun Mısır'a yönelik ithamlarını reddettiğimizi bir kez daha burada çok net söylemek isterim. Tüm bunlar karşısında İsrail hükümeti üzerindeki baskıların artırılması noktasında da elimizden geleni yaptık, yapıyoruz. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı soykırım davasına müdahillik başvurumuzu resmen ilettik. Gazze'de suç işleyen İsrailli yetkililerin uluslararası mahkemelerde hesap vermesi için de çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz."

Editör: Esin Özdemir