Dünya

Erdoğan: Gazze'deki soykırım, tüm insanlığın ortak utancıdır

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile bir araya geldi. Görüşmede, Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarındaki ve Lübnan'daki İsrail mezaliminin öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığı belirtildi.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'de bir yıldır devam eden soykırımın tüm insanlığın ortak utancı olduğunu vurguladı. 

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da resmi temasları kapsamında Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile bir araya gelen Erdoğan, ortak basın açıklamasında konuştu.

Başbakanlık Ofisi’ne gelişinde Arnavutluk Başbakanı Rama tarafından karşılanan Erdoğan, fotoğraf çekiminin ardından Rama ile baş başa görüştü. İki lider, görüşmeleri sonrası imza töreni ve ortak basın toplantısı düzenledi.

"Arnavutluk'un gerek bölgemizde gerek uluslararası alanda barış ve istikrarın tesisine yönelik çabalarını takdirle takip ediyoruz" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarındaki ve Lübnan'daki İsrail mezalimi, görüşmemizin öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldı. Netanyahu hükümetinin bölgesel kapsamının ötesinde artık küresel düzeni tehdit eder hale gelen saldırganlıkları hakkındaki görüşlerimizi paylaştık. Gazze'de bir yıldır devam eden soykırım, tüm insanlığın ortak utancıdır."

"Anlaşmalarla iş birliğimizi ilerletme irademizi teyit ettik"

Öte yandan, imzalanan ortak bildiri ile Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin çeşitli alanlarda geliştirilmesi ve derinleştirilmesi yönünde kararı vurguladıklarını belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Tarım, yükseköğretim, halkla ilişkiler ve iletişim alanlarında az önce imzaladığımız üç anlaşma ile iş birliğimizi ilerletme irademizi teyit etmiş olduk. Ticaret ve yatırım alanlarındaki girişimlerimizi, halklarımızın refahını artıracak adımlar olarak görüyoruz. Bu çerçevede ticaret hacmimizi 2 milyar dolar düzeyine çıkarmak için müşterek çabalarımızı sürdürüyoruz. Görüşmelerimizde karşılıklı yatırımlarımızı günümüz koşullarında avantaj sağlayacak yenilikçi sektörleri içerecek şekilde çeşitlendirme konusunda mutabık kaldık."

"Acilen kalıcı ateşkes sağlanmalı"

Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarındaki ve Lübnan'daki İsrail mezaliminin görüşmenin öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığını da ekleyen Erdoğan, sözlerine şöyle son verdi:

"Netanyahu hükümetinin bölgesel kapsamının ötesinde artık küresel düzeni tehdit eder hale gelen saldırganlıkları hakkındaki görüşlerimizi paylaştık. Gazze'de bir yıldır devam eden soykırım, tüm insanlığın ortak utancıdır. Bu nedenle acilen kalıcı ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve İsrail üzerinde gerekli baskının oluşturulması için uluslararası toplum olarak elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekiyor. Bu konuda Arnavutluk'un da üzerine düşeni yerine getireceğine samimiyetle inanıyorum.

Yine bugün değerli dostum Sayın Edi Rama'yla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve Diyanet Vakfımızın desteğiyle Türk halkının Arnavutluk'taki Müslüman kardeşlerine hediyesi olan Namazgah Camii'nin açılışını gerçekleştireceğiz. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Balkanların en büyük camisi olan bu güzide eser, İslam'ın yüce değerleri olan barış ve birlik duygusunun yeşereceği bir ibadethane olacaktır.

Bu düşüncelerle Başbakan Sayın Rama başta olmak üzere tüm Arnavut dostlarımıza samimi misafirperverlikleri için tekrar teşekkür ediyorum ve değişik alanlarda, askeri, siyasi, ekonomik, ticari, bütün bunların yanında turizme yönelik attığımız ve atacağımız adımlarla istişarelerimizin ve aldığımız kararların hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."