Aydın, kurtuluş coşkusunu Funda Arar konseriyle yaşadı Aydın, kurtuluş coşkusunu Funda Arar konseriyle yaşadı

P1100581CEMRE POLAT/ANKARA- Emin Antik Sanat Merkezi şubat ayının ilk etkinliğiyle sanatseverlerle buluştu. Ziyaretçilerini 3 ayrı sergiyle birden karşılayan galeri, farklı tema ve üsluplarla işlenmiş çok sayıda tabloyu izleyicilerin beğenisine sundu.  
Sanatçılar Prof. Dr. Erdem Ünver, Sanat Eğitimcisi Seyhan İlhan ve Dr. Evren Tural’ın eserlerini bir araya getiren galeri, serginin açılış töreninde sanat ve politika camiasından pek çok ismi ağırladı. Törende, aralarında Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kale Meclisi Başkanı Şevket Bülend Yahnici, AK Parti Altındağ Belediye Başkan Adayı Veysel Tiryaki’nin de bulunduğu çok sayıda sanatsever bir araya geldi.  
Erdem Ünver’in Retrospektif Resim Sergisi, Seyhan İlhan’ın “Sevda Kuşun Kanadında” ve Evren Tural’ın “Tezahür” sergileri 27 Şubat Salı gününe kadar Emin Antik Sanat Merkezi salonlarında görülebilecek.
Terzioğlu, “Sanatçılar, toplumun aydınlarıdır”
Törenin açış konuşmasını yapan Emin Antik Sanat Merkezi Kurucularından İbrahim Terzioğlu, sanatçıların toplumdaki önemli yerine işaret etti. Galeri’nin ticaretten ziyade toplumu sanatla buluşturan önemli bir misyonu olduğunu vurgulayan Terzioğlu, “Emin antik sanat merkezi olarak her zaman olduğu gibi çok değerli sanatçıları ağırlıyoruz. Sanatçı kimlikleriyle iz bırakmış hocalarımızın sergisini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Sanatçılar, toplumun aydınlarıdır. Her zaman bilim ve sanata yakın olmalıyız” diye konuştu. 
Ressam Prof. Dr. Erdem Ünver, konuşmasında sanatın dönüşümü ve değişimi üzerinde durarak sanatçının da zamanın ruhuna uygun şekilde evrimleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Örnek olarak Herakleitos’un “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” sözüne atıfta bulunan Ressam, “Herakleitos, evrendeki tüm varlıkların ateşten, topraktan ve sudan yapıldığını; ateşin toprağa, toprağın suya, suyun ateşe döndüğünü ve bu değişim sürecinin sürekli olduğunu söylüyor. Evrende her şey değişir. Bilim ve teknoloji gelişiyor, sanat sürekli değişiyor” diye konuştu.
Ünver, “Sanatsal yaratıcılık durağan değil, kendini yenileyendir”
Sanatçıların farklı tarzlarda ve temalarda çalışmasının gelişimlerine büyük etkisi olduğunu savunan Ünver, kendini ve sanatını sürekli yenilemeye, “güncellemeye” devam ettiğini vurguladı. Durumun dışarıdan “daldan dala atlamak” gibi görüldüğünü ifade eden sanatçı, bu bakış açısına karşı çıkarak “Burada sergilenen bana ait resimler birbirinden çok farklı. Bu, sanat açısından olumsuz bir durum olarak değerlendirilse bile insan, varlığıyla, ruhsal ve bedensel tabakayı oluşturan bir bütün. Evrende her şey değişiyorsa biz de ruhsal anlamda, fiziksel anlamda sürekli değişiyoruz. Bilim ve teknoloji hızla gelişirken sanatın değişmemesi söz konusu değil. O nedenle sanatçıların toplumsal kabul gördükten sonra bir noktaya takılıp kalmasını içime sindiremiyorum. 
P1100621Sanatsal yaratıcılık durağan değil, sürekli kendini yenileyendir. Sanat, zamanına göre sürekli değişmek durumundadır. Resimlerimde çok farklı temaları göreceksiniz. 1980’lerde Anadolu’dan etkilenmişim, Somali’deki açlığı resmetmişim, mozaik sanatını çağdaş şekilde yorumlamışım... Sürekli yeninin peşinde koşmaya çalışıyorum” sözlerini aktardı. 
Sanat Eğitimcisi Seyhan İlhan ve Dr. Evren Tural’ın selamlama konuşmalarının ardından törene katkı sunan Veysel Tiryaki, konuşmasında toplumun ancak sanatla gelişebileceğini vurguladı. Sanat galerilerinin toplumun güvenli bir yer haline gelmesine büyük etkisi olduğunu ifade eden Tiryaki, Altındağ Belediye Başkanlığı döneminde sanatçılarla iç içe olduğunu söyleyerek yaptığı çalışmaları anlattı. Altındağ’ın Ankara’nın kültür mirasını taşıdığını ifade eden Tiryaki, “Altındağ, Ankara’yı Ankara yapan yerdir. Bugün ne yazık ki yıllarca Ankara’da yaşadığı halde Altındağ’ın hiçbir sokağından geçmeyen binlerce insan var. Oysa Altındağ, bu kültürel değerleri içinde taşıyan, tüm önemli yapıların ev sahibidir. Altındağ’dan bunları aldığımız zaman Ankara adına geriye hiçbir şey kalmaz” sözlerini aktardı.
Tiryaki, “Toplumun statüsü sanat ve sanatçıya duyulan ilgiyle yükselir”
Toplumun huzuru ve güvenliği için sanatseverliğin artması gerektiğini kaydeden Tiryaki, “Bir başkent ne kadar susturulursa susturulsun, gün gelir konuşur. Ankara’da gelişim açısından son yıllarda bir kıpırdanma var ama maalesef istediğimiz noktada değiliz. İnsanlar cepleri para görünce giydiği elbiseleri, gittikleri restoranları değiştirerek statü atladıklarını zannediyorlar. Statü değiştirmenin yolu sanat müşterisi olmaktır. Sanat ve sanatçıya olan ilginiz artarsa toplumun statüsü değişir. 
Belediye başkanı olduğum dönem yaptığım faaliyetlerden ilki, belediyenin içindeki ofisleri yıkarak bir sanat galerisi açmak olmuştu. Toplum huzur ve güven içinde olmak istiyorsa sanat ve sanatçıya karşı elinden geleni yapmak zorunda. Sanatçıları, mücadeleye devam ettikleri için ve sanatseverleri sanat müşterisi oldukları için tebrik ediyorum” diye konuştu. 

Editör: Ramazan Atabey