Kültür-Sanat

Engelli çocukların yaşamına ışık tutuyorlar

Türkiye’de engelli çocuklarla çalışan ilk dernek olan Engelsiz Fotoğraf Derneği, çocukların fotoğraf üzerinden toplumsal duyarlılıklarının artırılması ve sosyalleşmeleri için çalışıyor. Derneğin kurucusu Mebrur Hatunoğlu ve Başkanı Nilgün Şahin, faaliyetlerini 24 Saat’e anlattı.

Abone Ol

Cemre Polat

Kurulduğu yıldan bu yana engelli bireylerin toplumsal duyarlılıklarını artırma ve sosyalleşmelerini sağlama amacıyla çalışan Engelsiz Fotoğraf Derneği (ENFOD), fotoğrafın engelli çocukların ve ailelerinin yaşama bağlanmasında, yaşama farklı bir gözle bakmasında önemli bir yeri olduğunu vurguluyor.

Dernek, görme engelli bireyler de dahil tüm engellilerin sosyal ve kültürel gelişimini desteklemek için fotoğraf yolu ile bireysel ve toplumsal bilgi ve becerilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Ankara merkezli dernek, Malatya, Muğla, İstanbul, Eskişehir, Kahramanmaraş ve Adana gibi Türkiye’nin birçok şehrinde yüzlerce engelli çocuğun hayatına dokunuyor. Yaptıkları atölye ve seminerleri her yıl düzenli olarak açtıkları sergilerle taçlandıran ENFOD, bu çalışmaları karşılıksız yürütüyor.

                                                                           ENFOD Başkanı Nilgün Şahin ile Derneğin Kurucusu Mebrur Hatunoğlu

Görme engelli çocuklarla fotoğraf çekiyorlar

Doğuştan görme engeli bulunan çocuklarla çalışmalarının şaşkınlıkla karşılandığını söyleyen Dernek Kurucusu Mebrur Hatunoğlu, görme engelliler ile yürüttükleri projelerde ortaya çıkan sonuçların çok etkileyici olduğunu belirtti. Derneğin her türlü engelliye ücretsiz fotoğraf semineri verdiğini ve herkese kapılarının açık olduğunu ifade eden Hatunoğlu, “Görme engeli olan çocuklarla sahaya iniyoruz, beraber geziyoruz ve onlara karşılarındaki şeyleri betimleyerek ‘Şu açıdan çekebilirsin’ diyoruz. Ortaya öyle fotoğraflar çıkıyor ki beni bile kıskandırıyor” diye konuştu.

Tüm engelli grupların hayatın içinde olmaları gerektiğini vurgulayan Hatunoğlu, "Aileler şunu bilsin: Fotoğrafla çocukları çok farklılaşacak. Velilerin dönüşleri, çocukların ev içi davranışların çok değiştiğini, dikkat seviyelerinin arttığını ve daha dışa dönük olduklarını gösteriyor. Bizimle çalışmak zorunda değiller, eğer evde bir fotoğraf makinesi varsa mutlaka çocuklara versinler" dedi.

Hatunoğlu: Çocuklar burada özgüven kazanıyor ve sosyalleşiyor

2007’den beri gönüllü olarak engelli çocuklara fotoğrafçılık eğitimi veren Hatunoğlu, "Fotoğraf çekmenin çocukların hayatlarına olumlu etkilerini görüyoruz. Son projemizde Ankara’da tarihi yerlerini, müzelerini gezdik. Projenin çıktılarına baktığımızda fotoğrafın hepsinin üzerinde inanılmaz bir etkisi olmuş. Özgüvenleri çok değişmiş, sosyalleşmişler. Çalışmamız ayrıca bir makale haline getirilecek" dedi.

Şahin: Fotoğraf çekmek bir terapi yoludur

Dernek Başkanı Nilgün Şahin ise Yenimahalle Rehberlik Araştırma Merkezi ile yürütülen çalışmanın bir kısa film haline getirileceğini ve bu projenin Yenimahalle’deki okullar arasında en başarılı proje olarak değerlendirildiğini belirtti. Tüm ebeveynlerin fotoğraf çekmenin çocukları üzerinde inanılmaz etkileri olduğunu söylediğini aktaran Şahin, “Fotoğrafçılık zihni boşaltan ve insanı rahatlatan bir iş. Çocukların da bu şekilde stres attığını görüyoruz. Çoğu psikolog çocukları fotoğrafçılıkla terapi ediyor” diye konuştu.

Destek çağrısı: “Sergi salonlarına kabul edilmiyoruz”

Özellikle fotoğraf makinelerine ihtiyaç duyduklarını belirten Şahin, "Engelli çocuklarla çalıştığımız için fotoğraf makineleri daha çok zarar görüyor. Kompakt makineler, dijital makineler ve hafıza kartlarına ihtiyacımız var” dedi.

Ayrıca sergi salonu bulamama problemleri olduğunu vurgulayan Hatunoğlu ise “7 yıldır çağdaş sanatlar merkezinde bir sergi bile açamadık. En az bir yıl önceden bu yerleri rezervasyon yapmak için arıyoruz ama çeşitli bahanelerle kabul edilmiyoruz. Ankara Kent Konseyi’ne 3-4 kere dilekçe verdik, bizi kabul etmediler. Kendimiz için istemiyoruz, engelli çocuklarımız için istiyoruz” diye konuştu.