Genel

Engellerini yazdığı kitaplarla aşıyor

Bitlis’te yaşayan, doğuştan bedensel ve konuşma engelli Özdemir, sağlık sorunları nedeniyle yazarlık ve şairlik hayaline geç kavuşup 3 kitap yazdı. Engellerinin verdiği yalnızlığı, yazdığı kitaplarla aşmaya çalışan Özdemir, “Artık engellerim, bana engel olamıyor. Hatta engellerim, yazarlık serüvenimde bana ilham kaynağı oluyor” dedi

Abone Ol

Emrullah Tüzün Bitlis
En büyük hayali, “Yazar” ve “Şair” olmak olan Bitlisli Azad Özdemir (21), azmi ve kararlılığıyla başarıya ulaşan sayılı engellilerden biri. Doğumda oksijensiz kaldığı için beyninde oluşan hasar nedeniyle Serebral Palsi (Beyin felci -SP) teşhisi konulan ve bu nedenle vücudunu tam kullanamayan Özdemir, başarı hikâyesiyle, akranlarına adeta örnek oluyor. 
Dört çocuklu Özdemir ailesinin ilk çocuğu olan Azad, uzun yıllar süren tedavisinin ardından şimdilerde engelleriyle olan mücadelesi ile başarı hikâyelerine imza atıyor. Tedavisine paralel olarak eğitimini de sürdüren Azad, ailesinin desteğiyle okuma yazmayı evde öğrendikten sonra hayali olan yazarlık macerasına ilk adımı atmaya karar verdi. Dayısının “Sen yazar ve şair olacaksın, şiirler, hikâyeler yazacaksın. Bütün dünya, bir gün seni okuyacak” sözü üzerine hayalini kurmaya başladığı yazar ve şairlik yolunda önemli bir mesafe kat etti. 
Ailesiyle birlikte yaşamını Bitlis Tatvan’da sürdüren Özdemir, sağlık sorunları nedeniyle yazarlık ve şairlik hayaline geç de olsa kavuştu. Özdemir, yaşamını kısıtlayan engellerine rağmen 2015 yılında başladığı yazın hayatına, “Bir Kadının Hayatı” adlı hikâye kitabı ve “Engelsiz Hayatlar” ile “Kanayan Yüreğim” adlı iki şiir kitabı olmak üzere toplam 3 kitap sığdırdı. Özdemir, bu günlerde ise kendisinin “Ustalık eserim olacak” diye tanımladığı 4. kitabının hazırlığını yapıyor.
“Artık, hayallerimle değil, hayalini yaşayan bir birey oldum”
Engellerinden dolayı yazarlık ve şairliğin, kendisi için bir dönem sadece hayalden ibaret olduğunu kaydeden Özdemir, azmi ve kararlılığı sayesinde hayallerinin gerçeğe dönüşmesini şöyle anlattı:
“Tüm engellere rağmen hayalime kavuştuğum için çok mutluyum. Hayat maalesef bazen istediğimiz gibi olmuyor. Bazen eksik, banzen yarım, bazen de umutsuz kalabiliyoruz. Ancak hayat her şeye ve her zorluğa rağmen hayallerinin peşinde koşunca, bir şeyler için çabalayınca güzel oluyor. Ben de hayata geriden başlayan ve belki hayatın birçok zorluğunu doğarken omuzlarına yüklenmiş binlerce kişiden sadece biriyim. Evet doğduğum günden bu yana hayat, çok zor geçti. Çok yol kat etmek, birden fazla engelle mücadele etmem gerekti. Ancak yanında sırtını dayayabileceğiniz bir aileniz ve sevdikleriniz varsa bunların hepsi bir bir aşılabiliyor. İşte tam da o noktada, ‘Ben Azad Özdemir, yani o hayalleri olan çocuk’ dedim kendi kendime. Ve benim için başka bir hayatın olmadığını yaşayarak öğrendim. Benim, başarmaktan başka hiçbir şansım yoktu. Önce hayallerimi inşa ettim. Sonrada bu hayallerime giden yolda önümde ne kadar engel varsa hepsini bir bir aşma mücadelesini başlattım. Küçük yaştan bu yana en büyük hayalim yazar ve şair olmaktı. Bunun için elimden gelen  her çabayı gösteriyorum. Doğduğum günden itibaren zorlu bir süreç geçirdim. Bu süreç, zorlu olduğu kadar yorucuydu da. Ailemin özel ilgisi ve desteğiyle birçok engeli aştım, engellerimle yaşamayı öğrendim. Artık engellerim, bana engel olamıyor. Hatta engellerim, yazarlık serüvenimde bana ilham kaynağı oluyor. Kaleme aldığım yazılarda, ben ve benim gibi olan akranlarımın yaşadıkları zorlukları işlemeye çabalıyorum. İlk kitabımı, 2016 yılında yazmıştım. Ancak sponsor bulamayınca bastıramadım. İkinci kitabım olan “Engelsiz Hayatlar” ı, sponsorların desteğiyle bastırıp okuyucuyla buluşturdum. Ardından 3. kitabımı bastırdım. 
Okuyanlardan çok güzel geri dönüşler aldım. Bunun için mutluyum. Çünkü ben, engellerimi yazarak aşıyorum. En büyük hayalimi gerçekleştirmek için azim ve kararlılıkla yazmaya devam edeceğim. Şimdi sırada, ustalık eserim olacağına inandığım 4. kitabım var. Bu kez biraz daha heyecanlıyım. Sanırım artık, hayallerimle değil, hayalini yaşayan bir birey oldum. ‘Bundan daha büyük bir mutluluk var mı?’ bilmiyorum. Şu an en mutlu olan benim. Ve inşallah bu yoldaki maceralarım devam edecek. Herkes bir gün ‘Hayalleri olan bir Azad vardı ve hayallerini gerçekleştirdi’ diye bahsedecek. O günler çok uzak değil. Diğer akranlarıma da tavsiyem, asla hayallerinden vazgeçmesinler. Hep en güzel hayalleri kursunlar ve o hayallerin ardından koşarak gitsinler.” 
"İlçemizdeki ilgili kurumlar, Azat gibi özel insanlara yönelik ortamları oluşturmalı”
Azad’ın babası Mahsun Özdemir ise, doğuştan yetenekli bir çocuk olduğunu kaydettiği oğlunun yetenekleriyle gurur duyduklarını dile getirip şunları söyledi:
“Azat, İstanbul’da dünyaya geldi. Doğumu esnasında yanlış müdahaleden kaynaklı oksijen yetmezliğinden dolayı beyin felci yani Serebral Palsi (SP) teşhisi konuldu. Uzun süre tedavi gördü. Azad, 10 yaşındayken evde özel eğitim almaya başladı. Annesi, ben ve öğretmenlerin desteğiyle 18 yaşına kadar eğitime devam etti. Azad, doğuştan itibaren çok farklı bir çocuktu. Duygularını bir şekilde dile getirmek istiyordu ancak konuşamadığı için zorlanıyordu. Her geçen gün ne kadar farklı ve yetenekli olduğunu yaşayarak bizzat gördük. Azad, belli bir yaştan sonra yazmaya merak sardı. Kendi kendine klavyede yazmayı öğrendi. Aldığı eğitimlerle yazı yazmaya başladı. Bir gün Azad bana ‘Şair olmak istiyorum’ dedi. Biz de ‘Neden olmasın, senin her zaman arkandayız’ dedik. Büyük bir azim gösterdi, mücadele verdi. Evde eğitim derslerine devam ederken, bilgisayarda yazı yazarak kendisini geliştirerek şiir yazmaya başladı. Azad, pes etmeyerek her geçen gün kendini geliştirmeye devam ediyor. Tüm bunların sonucunda yazarlık kariyerine 3 kitap sığdırdı, sırada 4. kitap var. İlçemizdeki ilgili kurumların, Azat gibi özel insanlara yönelik ortamları oluşturmasını ve etkinlikler düzenlemelerini istiyoruz.”