Naz Akman
Üye sayısı itibariyle Türkiye’deki 242 devlet kamu çalışanı sendikası arasında 26’ncı büyük sendika olan ayrıca kendi hizmet kolunda da 4’üncü büyük sendika konumundaki SAVDES-SEN, emniyetteki sivil devlet memurlarının kronikleşen sorunlara parmak bastı.
“Kendimizi bu kurumlarda yetkili hissediyoruz”
Jandarma Genel Komutanlığı’nın yetkili sendikası olan SAVDES-SEN’in Genel Başkanı Tuncay Cengiz, basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda sendika adına sivil devlet memurlarıyla yapılan anket çalışması ile çalıştay sonuç raporunu kamuoyuyla paylaştı. Cengiz, “Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ikinci büyük sendikasıyız aynı şekilde Emniyet Teşkilatında da ikinci büyük sendikayız iki yıl önce de yetkili sendikaydık. Bu üç kolluk gücü içinde en büyük sendikayız. Bu nedenle kendimizi bu kurumlarda yetkili hissediyoruz. Bütüncül çalışma mecburiyeti olan sendikayız” diyerek çalışmanın detaylarını paylaştı.
Sivil devlet memurları ayrımcılığa mı uğruyor?
Kamu Çalışanları Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAMUSAM) tarafından SAVDES-SEN adına yapılan 520 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen saha anketinin sonuçlarının paylaşıldığı toplantıda, sivil devlet memurlarının ayrımcılığa maruz kaldığı, mobbinge uğradığı, maaşların yetersiz kaldığı, performans değerlendirmelerinin doğru uygulanmadığı, tayinlerin adaletsiz olduğu, toplu sözleşmelerin başarısız olduğu açıklandı.
Personel yetersizliği
Toplantıda ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevli sivil devlet memurları ile ilgili 2024’te yapılan çalıştay sonuç raporu da yayınlandı. Çalıştayda en önemli sorunun personel yetersizliği olduğu, bununla beraber mevcut sivil devlet memurlarından tasarruf sağlandığı, gerekli atamaların yapılmadığı belirtildi.
Emniyette statü karmaşası
Raporda, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yaşanan sorunların başında statü karmaşasına değinildi. Mevcut sivil devlet memuru kadrolarının güncelliğini yitirdiği, ihtiyaca cevap vermediği, analiz edilemediği için ise genel bir düzenlemenin yapılmadığının belirtildiği raporda, memurların kadro tanım formaları olmadığından branşlaşmanın sağlanmadığı bu nedenle personelin her işi yapabilir konuma getirildiği kaydedildi.
Sivil devlet memurlarının sorunları
Ayrıca kariyer uzmanlığının ihdas edilemediği, sivil devlet memurlarına yönelik mobbing, işyeri şiddeti ile ilgili şikayetlerde artış yaşandığı, çok sayıda kadronun boş olduğu, personelin geçici görevle yer değiştirdiği, yetersiz kadro nedeniyle personelde iş yükü dengesizliği yaşandığı, açılan davalarda verilen mahkeme kararlarının uygulanmadığı, fiili hizmet süresi zammından faydalanılmadığı da vurgulandı.
SAVDES-SEN Genel Başkanı Cengiz söz konusu sorunların aşılması için yapılması gerekenleri ise “Statü karmaşası sorunu çözülmeli, tüm kadroların görev tanım formalarının düzenlenmesi, fiili hizmet süresi zamanından faydalanılması, sivil devlet memurlarına hizmet içi eğitimin verilmesi, savunma ve güvenlik hizmet sınıfı ile uzmanlık ve kariyer uzmanlığı ihdası, mahkeme kararlarının uygulanması, sivil devlet memurlarına hizmet içi eğitim verilmesi, işyeri şiddetinin engellenmesi ve sivil devlet memurlarının yurtdışı daimi ve geçici görevlere tefrik edilmesi” sözleriyle aktardı.
Memura refah payı talebi
Cengiz ayrıca memur ve memur emeklisine yapılan zammı da eleştirerek, refah payının verilmesi gerektiğine işaret etti. Cengiz özetle, “Yeniden değerleme oranının yüzde 43,93 olduğu ve devlet hizmetlerinin dahi yüzde 43,93 oranında arttığı, piyasanın yüzde 80, kiraların yüzde 58, asgari ücretin yüzde 30 arttığı bir ortamda memur ve emeklisine öngörülen yüzde 11, 54 maaş artışı zulümdür. Adil bir ücret ve ömürlü bir yaşam için tüm memur ve emeklilerine, asgari geçim standardını sağlayacak şekilde 2025 yılı yeniden değerleme oranı da dikkate alınarak ‘refah payı’ verilmesini istiyoruz. Karşılanırsa ekonomik büyümeden payımızı almış olacağız” dedi.