Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Yalova'da iş insanlarıyla bir araya geldi Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Yalova'da iş insanlarıyla bir araya geldi

Emrullah Tüzün 
Bitlis ticaretinin önemli sektörlerinden biri olan emlak sektörü, zorlu bir süreçten geçiyor. Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, enflasyonla mücadele adımları, konut kredisi faizlerine yansırken M.Ö 9000’li yıllara Lidyalıların parayı bulmadan önce Mısır’da yapılan takas, Bitlis’te yeniden ilgi görmeye başladı. Ev kredi faizlerinin yüzde 40’ları aşması ve özelliklede otomobil sektöründe ki fiyatların düşmesiyle başlayan durgunluk, takas yöntemini harekete geçirdi. Paraya erişim zorluğu yaşayan ellerindeki gayrimenkulü satamayan vatandaş, konut, arsa, tarla, araba, hatta iş yerlerini değiş tokuş ediyor. Banka kredisine erişemeyen tüketiciler, çareyi takasta bulurken, emlak sitelerinde binlerce konut, otomobil, arsa, tarla ve iş yeri takasla el değiştiriyor. 
M U R A T“İlanların yüzde 50’ye yakını, takasa açık”
Bitlis’te gayrimenkul sektöründeki ilk ve tek sektörel yayını olan Bitlis Emlak Pazarı Genel Yayın Yönetmeni Sinan Aygül, son birkaç aydır emlak sayfalarına konulan gayrimenkullerin yarısına yakınının takasa açık şekilde yayınlandığına dikkat çekti. Piyasada ciddi anlamda bir nakit daralması yaşandığını belirten Aygül, kentte daireye karşılık araç ve arsa takasının revaçta olduğuna işaret ederek şunları söyledi: 
“Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaştırma adımları, Bitlis piyasanın önemli ticaret sektörlerinden biri olan emlak sektöründe eski usul geleneksel alışveriş yöntemlerinden olan ‘Takas’ dönemini başlatmış durumda. Sektör bileşenlerinden aldığımız bilgiler, takas yöntemiyle satışların ciddi oranda arttığı yönünde. Yine piyasada aktif olan ilan sitelerine baktığımız zaman da benzer yönde ilan artışları var. Daha öncesinde aktif ilan sitelerine konulan ilanların yüzde 90’nı sadece nakit satış şeklinde iken son dönemde takaslı satış oranının yüzde 50’ye ulaşmış durumda olduğunu görüyoruz. Takas yöntemi, sektördeki hareketliliği kısmen de olsa hareketlendirdi diye biliriz. Yalnızca tüketicilerin değil, çeşitli illerden müteahhitlerin de kendi aralarında takas yapabildiğine şahit oluyoruz.” 
“Takas seçeneği iyiden iyiye devreye alındı”
Gayrimenkul Danışmanı Murat Cihan Maltaş, gayrimenkul piyasasında takasın hareketlendiğini, kredi çekemeyen fakat satış yapmak isteyenlerin, karşılıklı gayrimenkul takası için masaya oturduğunu anlatarak şöyle konuştu:
“Artan piyasa şartlarından dolayı bankalar kredilerde epeyce daralmaya gitti. Özellikle konut kredileri, limitler aşağılara çekildi ve faiz oranları çok fazla yükseldi. Haliyle evlerini satmak isteyen vatandaşlar, araç, arsa gibi yatırım araçlarıyla takas yoluna başvuruyor. Ya da arsası olup da ev ile takas etmek isteyenler de epey çoğaldı. Piyasanın ve nakit akışının yavaşladığı dönemde, takaslar öne çıkıyor. Araç takası olabiliyor. Arsası vardır ya da eve ihtiyacı varsa, arsasının, tarlasını verip ev almak isteyen kişiler oluyor. Gayrimenkul ve inşaat firmalarının satış işlemlerinde, ‘takas’ seçeneği iyiden iyiye devreye alındı diyebiliriz. Yaşanan gelişmeler ışığında artık firmalar kendi çözümlerini oluşturmaya başladı. Takas da bunlardan bir tanesi. Takas konusu sektörde alışık olmadığımız bir ödeme yöntemi olarak iyiden iyiye karşımızda durmaya başlamış durumda. Firmalar yapılan satışlarda gerek ev veya tarla, gerekse de araç gibi takasa konu olabilecek gayrimenkulleri değerlendirmeye başladı. Bu durumla artık iyice yüzleşeceğiz.”

Editör: Ramazan Atabey