Balıklıgöl ara tatilde ziyaretçilerini ağırlıyor Balıklıgöl ara tatilde ziyaretçilerini ağırlıyor

CEMRE POLAT/ANKARA- Ressam Aysel Gözübüyük ile Nurhilal Harsa’nın “Yaşam” temalı sergilerine ev sahipliği yapan Emin Antik Sanat Merkezi, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında kadın sanatçıları ağırlamanın gururunu yaşıyor. Eski galerici, ressam Aysel Gözübüyük’ün “Yaşam Savaşı” adlı derlemesi ile ressam Nurhilal Harsa’nın “Yaşamdan Renkler” isimli karma eserlerinin izleyici karşısına çıktığı serginin açılış töreni yoğun katılımla gerçekleşti. 
Çok sayıda sanatçı ve sanatseverin bir araya geldiği açılış gününde, aralarında İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ünzile Yüksel, sanatçılar Hasan Pekmezci ve Şükran Pekmezci ile Gökyay Müzesi sahibi Birten Gökyay’ın da bulunduğu davetliler, konuşmalarıyla törene katkı sundu.
Ağırlıklı olarak toplumsal konuların işlendiği sergide, pandemi nedeniyle uzun süre dünyayı etkisi altına alan karantina döneminin, ülkemizde büyük can kaybına neden olan 6 Şubat Depremlerinin ve süregelen İsrail-Filistin Savaşının resmedildiği eserler, davetliler tarafından ilgiyle izlendi. Sanatçı Aysel Gözübüyük’ün New Media (Yeni Medya) türündeki dijital resimleri “kadın”, “savaş” ve “öteki” kavramlarını yansıtırken Nurhilal Harsa’nın yağlı boya manzara ve deniz resimleri, izleyicilere farklı duyguları bir arada yaşattı. 
Ankara Kalesi’nde yıl boyu kültür sanat etkinliklerine imza atan Emin Antik Sanat Merkezi, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yaşında ekim ayı boyunca Atatürk, Türk dünyası ve Türk kültürü üzerine söyleşiler düzenlemişti. Sezonun ikinci sergisi ile cumhuriyetin mihenk taşlarından olan kadın sanatçıları ağırlayan sanat merkezi, 30 Kasım Perşembe gününe kadar “Yaşam Savaşı” ile “Yaşamdan Renkler”e ev sahipliği yapacak. 
Ekran Alıntısı-7Terzioğlu, “Dönemin ikinci sergisini anlam dolu eserlerle açıyoruz”
Serginin açılış konuşmasını yapan Emin Antik Sanat Merkezi Kurucularından İbrahim Terzioğlu, konuklara sergi hakkında detaylı bilgiler verdi. Terzioğlu, “Çok önemli ve anlam dolu eserlerle dönemin ikinci sergisini açıyoruz. Uzun yıllar galericilik yapan, matematikle sanatı birleştiren Aysel Gözübüyük, Ankara’nın eski kadın galericilerindendir. Resimlerinde toplumsal olayları yansıtan Gözübüyük, İsrail-Filistin Savaşından kareleri gözler önüne seriyor ve duyarlılığını eserleriyle anlatıyor. 
Nurhilal Harsa ise uzun yıllar Ankara’da yaşamış, duayen isimlerden ders almış bir sanatçımız. Kendisi şu an İzmir’de yaşıyor. Kültür Bakanlığı ile yurt dışında birçok sergiye imza attı” diyerek konuklara sanatçıları tanıttı. 
Terzioğlu’nun ardından kürsüye çıkan Aysel Gözübüyük ise katılımcılara sergiye gösterdikleri ilgiden ötürü teşekkürlerini iletti. Sanatçı, “Eğer güzel konuşabilseydim konuşmacı olmayı isterdim ancak sadece güzel resim yapabiliyorum. Sergimi izlemeye geldiğiniz için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Ardından mikrofon alan ressam Nurhilal Harsa, “Bugün buraya sergimizi ziyaret etmeye gelen herkesin emeğine sağlık. Aramızda çok değerli dostlarımız var, hepinizi saygıyla selamlıyorum” sözlerini aktardı.
Gözüm, “Türkiye’de dünyayla ölçüşebilecek kadın sanatçılarımız var”
Kadın sanatçıların cumhuriyet için önemini vurgulayan Emin antik Sanat Merkezi Danışma Kurulu Başkanı Ümit Yaşar Gözüm ise konuşmasında, “Bugün burada iki değerli kadın sanatçımızın sergisini açıyoruz. Türkiye’de kadın sanatçının yetişmediğini, kendine alan açamadığını dile getiren bir eril düşünce vardır. Biz tam tersi diyoruz ki: Türkiye’de belki tüm sorumluluklarına rağmen çok iyi sanat yapan, dünyayla ölçüşebilecek kadın sanatçılarımız var. Bu sergi de bu mesajı destekleyen bir sergidir. 
Aysel Abla’mız bizim gözümüzde yeri farklı olan galericiliğinin ötesinde, Türk sanatına zemin hazırlayarak genç kuşak sanatçıların kendisine yer bulmasına yardımcı oldu. Kendisi, geleceğe kalacak kadın sanatçılarımızdan biridir. 
Sevgili Nurhilal Harsa’nın sergisini gezdiğinizde ise deniz görmüş olmanın insan ruhuna kazandırdığı estetik kaygıdan hareketle güzel eserler ortaya koymuş olduğunu görüyorsunuz. Kendisi, uluslararası birçok sergiye imza atmış bir sanatçılarımızdan biri. Bu vesileyle sizlere teşekkür borçluyuz. Kültür, sanat ve edebiyatın yaşamasına ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde bize bu kapıyı açtığınız için hepinizi sevgiyle selamlıyorum” sözlerine yer verdi.
P1060251Yüksel, “Savaşların yaşandığı, çocukların katledildiği bir dönemde ruhumuza güzellik getirdiniz”
Açılış törenine konuşmasıyla katkı sunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Kadın Politikaları Başkanı, Avukat Ünzile Yüksel de Atatürk’ün açtığı yolda ilerleyen Cumhuriyet kadınlarına teşekkür etti. Savaşların yaşandığı günümüzde sanatın topluma iyi geldiğini ifade eden Yüksel, “Bugün böyle güzel bir ortamda bulunmaktan çok mutluyum. Buna vesile olan Milletvekili Fahrettin Yokuş Bey’e teşekkür ediyorum. Bugünlerin yaşanmasına neden olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’e selam olsun. 
Serginin açılışında emeği geçen herkes kadın olduğu için çok gururluyum. Kadın cumhuriyettir, cumhuriyet kadındır. Sanat varsa yaşam vardır. Yaşamın devamı için sanatın var olması gerekiyor. Savaşın yaşandığı, çocukların katledildiği bir dönemde ruhumuza bir güzellik getirdiğiniz için teşekkür ediyoruz. Çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın. Dünya ve ülkemiz huzur bulsun. Kadın politikaları olarak bir sloganımız var: Kadın güçlenecek, Türkiye güçlenecek!” diye konuştu. 
Başkente dünyaca ünlü bir müze kazandıran Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nin sahibi Birten Gökyay ise davetlilere müze hakkında bilgi verdi. Gökyay, “Eşimin koleksiyon merakıyla 1975 yılından beri 110 ülkeden fazla yerden biriktirmeye başladığımız satrançlar, 2012’de 412 satrançla Guinness rekorlarına girdi. Şu an ise 734 satrancımız var. Sonuncularından birini ise Moğolistan Meclis Başkanı 2 ay kadar önce Türkiye’yi ziyaret ettiğinde bize hediye etti. Sergiye gelen tüm dostlara sevgilerimi sunuyorum” diye konuştu. 
Pekmezci, “Bugün bir kadın olarak resimlerimi sergilemeyi Atatürk’e borçluyum”
Yüksel’in ardından kürsüye davet edilen sanatçı Şükran Pekmezci ise konuşmasında Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü andı. Atatürk sayesinde eğitim alıp bugünlere gelebildiğini söyleyen Pekmezci, “Bütün sergilerin açılışında çok mutlu oluyorum ama sergiyi açan bir kadınsa bu beni daha çok mutlu ediyor. Böyle günlerde Ata’mızı hatırlamamak ve anlamamak mümkün değil. 
Çankırı’nın köhne bir beldesinden Atatürk’ün sağladığı eğitim sistemiyle Konya’ya, oradan İstanbul’a giderek yatılı olarak okudum ve bir dağ köyüne 18 yaşında öğretmen olarak atandım. Bugün resim yapıyorum, resimlerimi sergiliyorum. Eşim akrabalarım, arkadaşlarım; tüm sevenlerim bundan gurur duyuyorsa benim için bundan daha büyük bir mutluluk yok. Ata’mıza binlerce şükran sunuyorum. Sanatçı arkadaşlarımızı kutluyorum” dedi. 
Son olarak sanatçıların başarılarını ülkemizin başarısı olarak gördüğünü ifade eden sanatçı Hasan Pekmezci ise şöyle konuştu: “İzmir’den gelen Nurhilal Harsa’yı ve uzun süredir tanıdığım Aysel Hanım’ı yürekten kutluyorum. Çok başarılı bir sergiye imza atmışlar. Onların başarıları hepimizin, ülkemizin başarılarıdır, sonsuz olsun!” 

Editör: Ramazan Atabey