Genel

Emin Antik Sanat Merkezi Mehmet Sağ’ın cumhuriyet resimlerine ev sahipliği yapıyor

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları bölümü öğretim üyesi Mehmet Sağ, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Türk kültürünü ve Türkiye’yi anlattığı tablolarını Emin Antik Sanat Merkezi’nde sergiliyor. Açılış programında çok sayıda sanatçı ve sanatseveri bir araya getiren sergi, ressamın çeşitli tekniklerle işlediği Cumhuriyet ve Kuvayımilliye ruhunu yansıtan eserleri izleyici karşısına çıkarıyor.

Abone Ol

CEMRE POLAT/ANKARA- Ressam Mehmet Sağ, cumhuriyetimizin yüzüncü yılında cumhuriyet ve Kuvayımilliye ruhunu yansıtan tablolarını Emin Antik Sanat Merkezi’nde sergiliyor. Başta Türk dünyası olmak üzere birçok ülkede çalıştaylara katılıp sergiler açan, eserlerinde köken kültür ve değerlerimizi yansıtan Sağ, çeşitli tekniklerle işlediği Kurtuluş Savaşı, Atatürk ve Türk toplumunu resmettiği eserlerini izleyici karşısına çıkarıyor. 
Çok sayıda sanatçı ve sanatseveri bir araya getiren “Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılı” başlıklı serginin açılış gününde konuşan Mehmet Sağ, eserleri hakkında bilgi verdi. Ressam, “Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını büyük bir coşkuyla hassasiyetle kutluyoruz. Kendi alanımızda bunu dışa vurmak için sanatımızı yaşatıyoruz. Derin Türk kültürünü 30 yıldan uzun süre araştırmış bir insan olarak eserlerimde bunu yansıtmaya çalıştım” dedi. 
Terzioğlu, “Faaliyetlerimizde cumhuriyet değerlerini yansıtmaya çalışıyoruz”
Emin Antik Sanat Merkezi Kurucularından İbrahim Terzioğlu ise konuşmasında sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Sanatçı, köken kültürden beslenmeli” sözüne atıfta bulunarak Sağ’ın Anadolu ve Türk kültürüne hâkim olduğunu vurguladı. Terzioğlu, “Mehmet Sağ, Anadolu’nun zengin kültürünün yanında orta Asya’da da çalıştığı için özellikle halk folkloruna hakimdir ve köken kültürün derinliklerine inmiş bir sanatçıdır. 
Emin Antik Sanat Merkezi’nin ekim ayındaki tüm faaliyetlerinde özellikle cumhuriyetin değerlerini, Türk kültürünün değerlerini yansıtmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede ‘Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı’ sergisi çok anlamlı oldu. Çalışmalarından ötürü Mehmet Bey’e saygılarımı iletiyorum” diye konuştu. 
Yılmaz, “Tarihteki değerli işler sanatla buluşturulmazsa yok olur”
Davetliler arasında bulunan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise tarihi ve kültürü sanatla harmanlamanın önemine vurgu yaptığı konuşmasında, “Bu eserlere baktığınızda hikâyenin bağırdığını görüyorsunuz. Toprağın altındaki Roma’yı, Selçukluyu, Osmanlıyı saymazsanız bu kent çok yeni sayılabilir. Kentin kültürünü sanatla buluşturmadığımızda yok olur gider. Atatürk’ü karşılayan bu kenti sanatla buluşturmadığımızda, tarihteki tüm değerli işler sanatla buluşturulmadığında yok olmaya mecbur olduğu için bu sergi çok değerlidir” sözlerine yer verdi.
Ayvazoğlu, “Kültür ve sanatın zirvede olduğu bir yüzyıla hazırlanıyoruz”
Ardından söz alan Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ise “Milletimizin sahip olduğu değerleri yansıtan sanatçımıza bu kıymetli eserler için teşekkür ediyoruz. Ankara’yı kültürün merkezi haline getirilmek için çalışıyoruz. Özellikle son iki yıldır Kültür Yolu Festivalleriyle Ankara’nın değeri sanatçılar sayesinde daha da arttı. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında kültür ve sanatın zirvede olduğu bir yüzyıla hazırlanıyoruz” dedi. 
Yahnici, “Yüz yıl önce kurtuluşa ulaştığımız iradeyi geleceğe taşımak zorundayız”
Açılış vesilesiyle konuşan Ankara Kale Meclisi Başkanı Şevket Bülend Yahnici, sanatçıların cumhuriyet değerlerini taşıyan önemli unsurlar olduğunu ifade ederek “Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutluyoruz. Yüz yıl önceki kurtuluşa ulaşan iradeyi günümüze ve geleceğe taşımak zorundayız. Bu ülkenin bu iradeye ihtiyacı var. Mustafa kemal ve arkadaşları bu temeli atarken hangi heyecanı duydularsa onu bilmek, anlamak ve yaşamak zorundayız. Bu ülkeyi bugüne getirenlerin armağanına sahip çıkmak borcumuzdur” dedi. 
Yahnici’nin ardından söz alan sanatçı Adnan tepecik, Mehmet Sağ hakkında, “Mehmet arkadaşımızın resimlerinde Kuvayımilliye’nin ruhu var. Bizler bu cumhuriyete borcumuzu ödemek zorundayız. Mehmet hocamız da borcunu sanatıyla ödüyor” dedi
Gözüm, “Herkesin kurtuluşu cumhuriyettedir”
Sergi hakkında detaylı bilgiler veren Emin Antik Danışma Kurulu Başkanı Ümit Yaşar Gözüm, halkın her kesiminde cumhuriyetin ve çağdaşlığın anlaşılması gerektiğini ifade ederek Emin Antik Sanat Merkezi’nin cumhuriyetin faydalarını topluma anlatmaya çalıştığını söyledi. Gözüm, “Bu sergiyi cumhuriyetin yüzüncü yılı kutlamaları kapsamında planlarken düşüncemiz şuydu: Cumhuriyeti halkımızın belli kesimlerine anlatırken ne yazık ki ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Oysaki fakirin de zenginin de aydının da cahilin de kurtuluşu cumhuriyettedir. 
Eğitim sistemimiz bunu insanlara anlatabilmiş olsaydı bugün toplumun belli bir kısmı cumhuriyet için olumsuz yorumlar yapacak durumda olmazdı. Ortadoğu’da ayakta kalmanın çok kolay olmadığını biliyoruz, bunun için akıl ve bilimle hareket etmeliyiz. Bu coğrafya, sevgiyi hak eden topraklardır” dedi. 
Düzgün, “Mehmet Sağ, kültür tarihindeki değerleri yüreklilikle sunuyor”
Gözüm’ün ardından söz alan sanatçı Ali Düzgün, “Mehmet Sağ, Gazi Üniversitesi’nde öğrencimiz oldu. Ardından Van’da resim bölümünün kurulmasında birlikte rol aldık ve 15 yıl boyunca orada hizmet verdik. Kendini ne kadar geliştirdiğini çok iyi biliyorum. Mehmet Sağ demek, insanlık tarihini yeniden gündeme getirmek demektir. Mehmet, Türk dünyasını çok iyi bildiği için Mezopotamya’yı ve Anadolu’yu çok iyi bilen biri. Orta Asya’dan gelen bir gelenekle bunu içselleştirmiş ve samimiyetle kompozisyonlarına aktarmış. Birçok sanatçı kültür tarihindeki bu değerleri işlemekten çekinirken Mehmet, yüreklilikle bize bunları sunmuştur” diye konuştu.
Karoğlu, “Atatürk olmasaydı, sanatımız bugünlere gelemezdi”
Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü öğretim görevlisi Alaybey Karoğlu ise Türkiye’de sanatın gelişiminin cumhuriyet sayesinde olduğunun altını çizerek cumhuriyetin bize sunduğu özgür şartlarla ve Atatürk’ün sanata verdiği önem sayesinde bugünlere gelindiğini ifade etti. 
Karoğlu, “Cumhuriyetin güzelliklerini idrak ediyor ve yaşıyorsak bu güzellikleri yaşatan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önünde saygıyla eğiliyoruz. Atatürk olmasaydı sanatımız bugünlere gelemezdi. Dışta bu kadar düşman, içte bu kadar hain varken hala dimdik ayaktaysak bunu Atatürk’e borçluyuz. Mehmet Sağ, resimlerini donanımıyla ve içselleştirdiği estetik algısıyla yaratıyor. Bildiği gibi çalışıyor.  Emin Antik Sanat Merkezi sadece bir sergi salonu olarak değil, aynı zamanda bir eğitim kurumu niteliği taşıyarak Türk kültür ve sanatına hizmet ediyor. Sanatçı arkadaşlarım adına Emin Antik’i tebrik ediyorum” sözlerini aktardı.