Sosyal güvenlikte değişim için hazırlıklar başlarken emeklilik yaşında yapılacak düzenlemelerle çalışma sürelerinin uzatılması ve aylık bağlama oranında düzenlemeler gündemde. Bunun yanı sıra Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülmesi de alınacak önlemler arasında.

Türkiye yapay zeka yatırımlarıyla küresel sıçrama yapabilir Türkiye yapay zeka yatırımlarıyla küresel sıçrama yapabilir

Emekli olmadan çalışılacak sürenin uzatılmasına yönelik ayarlamalara gidilecek

2025 Cumhurbaşkanı Programı’nda sosyal güvenlikte reform çalışmalarının detaylarına yer verildi. Programa göre, aktüeryal dengeyi korumak amacıyla emeklilik yaşında değişiklikler yapılacak ve emekli olmadan çalışılacak sürenin uzatılmasına yönelik aylık bağlama oranlarında ayarlamalara gidilecek. Sosyal güvenlik sisteminin istatistik kapasitesinin artırılması da programda dikkat çeken maddelerden.

BES, ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülecek

Çalışanların otomatik katılım sağladığı Bireysel Emeklilik Sistemi’nin, işveren katkısının da dahil olduğu bir ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülmesi planlanıyor. Ekonomim’in haberine göre, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından tamamlayıcı emeklilik sistemi modeli için BES Danışma Kurulu’yla istişare edilerek mevzuat çalışmalarına başlanacak.

25 yaş altı üniversite öğrencilerinin BES’e katılımını teşvik etmek, BES kesintilerini azaltmak ve fon çeşitliliğini artırmak da alınacak tedbirler arasında yer alıyor.

Esnek çalışma modellerinin hukuki altyapısının güçlendirilecek

Cumhurbaşkanlığı Programı’nda, işe giriş ve çıkış süreçlerinde sadeleştirme sağlamak amacıyla bu modellerin mevzuatta ve uygulamada uyumunun artırılması hedefleniyor. Programda, evden çalışma gibi sayısal teknolojilere uyumlu mevzuat düzenlemeleri de yer aldı.

Yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortası: İstihdam teşvik

Yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortası oluşturulması, programda yer alan yeniliklerden biri. Ayrıca sürekli işgörmezlik ya da maluliyet gelirine sahip bireylerin yeniden işgücüne kazandırılması amacıyla mesleki rehabilitasyon uygulamaları ve kayıtdışı istihdamla mücadeleye yönelik veri analiz çalışmalarına hız verilecek.

Kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin öncelik kazanması ve işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işlemlerini kolaylaştırmak için bilişim altyapısının iyileştirilmesi de plana eklendi. Tamamlayıcı sağlık sigortasının yaygınlaştırılması ve istihdam teşviklerinin gözden geçirilmesi, işgücü piyasasında sürdürülebilirliği artırmaya yönelik tedbirler arasında sıralandı.

Editör: Nur Yıldız