En düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL'den 14 bin 669 TL'ye yükselten yasa teklifi Meclis'te.

Yaklaşık 4 milyon emekliye ödenecek zamlı maaşın Hazine'ye maliyeti 33 milyar lirayı bulacak. Ancak teklifin yasalaşması için Meclis'in tatilden sonraki mesaisi beklenecek.

Meclis 10 gün tatile girecek

En düşük emekli maaşı düzenlemesini içeren torba yasa teklifi, bu hafta komisyonda görüşüldükten sonra TBMM Genel Kurulu'na sunulacak. Ancak Meclis, 18 Ocak'ta 10 günlük ara tatile girecek. Bu nedenle Meclis'in yasayı görüşmesi 28 Ocak sonrasına ertelenebilir.

Zamlı maaşın hesaplara yatması şubat ayını bulabilir

Pasifik Holding CEO'su Fatih Nusret Dur, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı Pasifik Holding CEO'su Fatih Nusret Dur, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı

Ocak ayı itibarıyla kök maaşı 5 bin 800 TL ile 10 bin 700 TL arasında olan ve Hazine tarafından fark ödemesi yapılan 3 milyon 707 bin kişinin sayısı taban maaş düzenlemesiyle birlikte 3,9 milyonu bulacak.

Taban maaşın 12 bin 500 TL'den 14 bin 469 TL'ye çıkarılmasını öngören düzenleme yasalaştığında, en düşük emekli maaşı yüzde 15,75 oranında artacak. Ancak gecikme nedeniyle bu fark maaşlara şubat ayında yansıyacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayında zamsız maaşları olan 12 bin 500 TL'yi almaya devam edecek. Taban maaştaki artış farkı şubat maaşına yansıtılacak.

Dul ve yetim maaşlarında artış

Teklifin yasalaşmasıyla birlikte malullük, dul ve yetim maaşı alanların ödemelerinde de artış olacak. Yaklaşık 3 milyon dul ve yetime bağlanan maaşlarda iyileştirme yapılacak. Mevcut yasaya göre, dul eşlere dosya bazında ödenen maaşın yüzde 50'si veriliyor. Eğer dul eşin yetimi yoksa bu oran yüzde 75'e çıkıyor. Çocuklar ve ebeveynler için ise bağlanan maaş oranı yüzde 25 olarak belirlenmiş durumda.

Editör: Ziya Burak Erol