Nur Yıldız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş ile AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'in yürüttüğü emekliye zam çalışmasına ilişkin hazırlanan alternatifli rapor hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmuştu.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler bugün en düşük emekli aylığının 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye çıkarıldığını açıkladı. Güler, düzenlemeden etkilenecek emekli sayısının 3 milyon 703 bin 780 kişi olduğunu belirterek emekli aylıklarındaki artışın 6 aylık süreçte bütçeye maliyetinin 33 milyar 200 milyon TL olduğunu açıkladı.

“İktidar, ekonomiyi yönetemediğini bu kararıyla bir kez daha gösterdi”

Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, zam oranı taleplerinin çok altında olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“2 bin 500 liralık bir artış günümüzde gerçekten komik. İktidar, ekonomiyi yönetemediğini bu kararıyla bir kez daha gösterdi. 3 milyon 700 bin arkadaşımızı etkilerken diğer hak sahibi olan dul ve yetimlerimiz bu artışın dahi dışında bırakıldı ve on bin liranın çok altında ücretler almaya devam ediyorlar.”

Oranların asgari ücretin altına sıkıştırıldığını ifade eden Yavuz, “Bu oranları kabul etmemiz mümkün değil. Bu kararla alakalı her türlü yasal hak ve mücadeleyi hayata geçireceğiz. Karar bizim açımızdan açlığa ve sefalete terk edilen emeklileri tamamıyla yok saymanın ötesinde hiçbir şey ifade etmiyor” diye konuştu. 

“Asgari ücretin altındaki bir ücret her şeyden önce insan hakları ihlalidir”

Bugün Türkiye’de asgari ücretin, açlık sınırının altında olduğunun altını çizen Yavuz, şunları söyledi; “Öncelikle asgari ücretin revize edilmesi, en azından yoksulluk sınırının yarısı oranında artırılması gerekiyor. En düşük emekli aylığının ise asgari ücretin altında kalmaması kaydı ile belirlenmesi gerekirdi. Bugün baktığımızda en düşük emekli aylığının 17 bin liranın altında kalmaması gerekir ki o bile artık açlık sınırının altında bir ücret. Her ortamda ifade ediyoruz. Çeşitli siyasal partilere dosya sunduk; yasal öneri teklifleri verdik ancak kaale alınmadık Asgari ücretin altındaki bir ücret her şeyden önce insan hakları ihlalidir.” 

Bu anlamda Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (İLO) yapmış olduğu açıklamaya değinen Yavuz, şunları kaydetti, “İLO Türkiye Temsilcisi Yasser Ahmed Hassan, asgari ücret belirleme kriterlerine uygun bir zam yapılmış olsaydı bugünkü rakamın var olan asgari ücretin çok üstünde olacağını söylüyor. Ayrıca sektörel bazlı asgari ücrete sıcak bakmadıklarını, asgari ücretin ülkedeki genel işgücünü kapsaması gerektiğini ifade ediyor. Ülkemizde bu konuda bizden görüş istemediklerinden biz herhangi bir tavsiyede bulunamıyoruz.”

CHP’li Bülbül’den huzurevi zammına tepki CHP’li Bülbül’den huzurevi zammına tepki

Emekli-Sen bugün tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak zammı protesto edecek

Yavuz, gelen kök zamlarının emekliler için hiçbir anlam ifade etmediğini dile getirerek, Emekli-Sen olarak zamları protesto etmek üzere tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak saat 18.00’de eylem yapacaklarını duyurdu. Eylemin Ankara’da Sakarya Caddesi’nde yapılacağını söyleyen Yavuz, “Tüm yurttaşlarımızı davet ediyoruz, tepkimizi birlikte koyalım. Yoksa ülke yaşanılır olmaktan çıkacak gibi duruyor” diye konuştu. 

Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Sekreteri Ali Rıfat Temel ise “Milyonlarca emekli uzun süredir hükümetin vereceği zammı bekliyordu. Her zamanki gibi dağ fare doğurdu. Sayın Cumhurbaşkanı’nın talimatı, Maliye Bakanı'nın da onayı ile belirlenen rakamı ikisi de açıklayamadı. Bunu Maliye veya Sosyal Güvenlik Bakanımızın açıklaması gerekirdi. Kök maaşa yapılan 2.500 liralık komik zam SGK’lıya da BAĞ-KUR’luya da memur emeklisine de yeterli değildir. Biz sadaka istemiyoruz, insanca yaşayacağımız bir ücret istiyoruz. Ülke ekonomik bunalımdaysa bunun sorumlusu emekliler ve emekçiler değildir; siyasi iktidarın kendisidir” diye konuştu.

“Kök maaş uygulamasının değişmeli”

Kök maaş uygulamasının değişmesi gerektiğini ifade eden Temel, şunları kaydetti:

“Yeniden herkesin hizmetine, ne kadar prim ödediğine, kaç yıl çalıştığına göre bir ücret belirlenmeli. Memurlarda da yine derecesine, kademesine, nereden emekli olduğuna göre bir maaş hesaplamasına geçilmeli. 2008 öncesi bu şekilde ‘adil’ olmaya yakın bir uygulama vardı. Ancak AKP hükümeti ülkedeki her şeyi tahrip ettiği gibi maaş oranlarını da bozarak karmaşık bir sistem getirdi. Bu hususta talebimiz sistem olarak 2008 öncesine dönülmesi.”

“Talebimiz en düşük emekli maaşının yeni işe giren memur maaşına eşitlenmesidir”

Tüm Emeklilerin Sendikası olarak taleplerini dile getiren Yavuz, “Talebimiz en düşük emekli maaşının yeni işe giren memur maaşına eşitlenmesidir” dedi.

Muhabir: Nur Yıldız