Türkiye ve Suriye ilişkilerini uzun bir aranın ardından tekrar kuruluyor. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Hakan Fidan yaptığı açıklamada iki ülke ilişkilerinin sağlanması noktasında atılacak adımların başladığını duyurdu. 

Cumhuriyet'ten İklim Öngel'in sorularını yanıtlayan Emekli diplomat Uluç Özülker, '’Esad’a üç mesaj vermeliyiz: Bir; Suriye'nin toprak bütünlüğü için her türlü yardıma hazırız. İki; Türkiye, Suriye’nin yeniden ayağa kalkması hususunda kararlı. Üç; Türkiye'nin gücü Esad’ın da güvencesi olacak" yorumunda bulundu. 

Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarında ölü sayısı yükseldi Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarında ölü sayısı yükseldi

Görüşmeye ikna olma sürecinde Rusya Devlet Başkanı Putin'in etkisinden bahseden Özülker, "Esad Putin'le yakın bir ilişki içinde. Putin yakın çalışanlarından, güvendiği birini, 15-20 gün önce Şam'a gönderdi. Bu ziyaretin ardından hem Putin'den hem de Esad'tan net bir açılım geldi" dedi. Konuya ilişkin Esad'ın söylemini yumuşattığını söyleyen Özülker, "Hayır, değil. Esad söylemini yumuşattı. Putin de yakın zamanda Türkiye'ye gelecek. Seçime giden ABD’nin dünyada yarattığı kaos, kendi içindeki sorunları, Rusya'yla olan çekişmeleri ve Avrasya’nın başka bir noktaya taşınması gibi gelişmelerin olduğu bir ortamda Putin’in Türkiye’ye cebinde boş olmayan önerilerle geleceği izlenimi güçleniyor" sözlerini kullandı.

"Türkiye aceleci davranmamalı"

Suriyeli sığınmacıların olası durumundan bahseden Özülker, "Türkiye'de bu insanlar “mülteci” diye adlandırılıyor, yanlış. Onlar sığınmacı. Mülteci dediğiniz anda BM'de bu işi kurtaramazsınız. BM'de kimlerin hakim olduğu belli. Türkiye çok dikkatli olmalı. Batı, bizim attığımız her adımı “insan hakları ihlali” olarak önümüze koymak için hazır bekliyor. AK Parti’nin Müslüman Kardeşler anlayışı kanımca doğru değildi. Buradan geri adım atıp bir düzlüğe çıkabilmek için aceleci davrandığımız zaman da altında kalır ve dışarıya büyük koz vermiş oluruz" yorumunda bulundu.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar