Haber Merkezi - Emekli büyükelçi ve Türk tarihi araştırmalarıyla tanınan Bilal Şimşir 90 yaşında hayatını kaybetti. 

Şimşir'in 19 Kasım pazar günü, Ankara'da vefat ettiği bildirildi. 

Şeref üyesi olduğu Türk Tarih Kurumu da X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, "Vefat haberini üzüntüyle aldığımız şeref üyemiz Bilal Şimşir, deneyimleriyle genç diplomatlara yol gösteren kıymetli bir büyükelçi, üretken bir yazar ve arşivimizin değerli bir bağışçısıydı. Şeref üyemiz Bilal Şimşir’e Allah’tan rahmet; ailesine ve camiamıza başsağlığı dileriz." ifadelerini kullandı.

Bilal Şimşir kimdir?

1957 senesinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra bu fakültede Diplomasi Tarihi Kürsüsünde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1960 senesinde Türk Dışişleri Bakanlığına geçti. Paris, Şam, Londra, Lahey Türk Büyükelçiliklerinde başkâtip ve müsteşar olarak çalıştı. Türk Dışişleri Bakanlığında, merkezde şube müdürü, daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve genel müdür olarak görev yaptı. Arnavutluk'ta Tiran Büyükelçiliği, Pekin Büyükelçiliği, Avustralya ve Güney Pasifik ülkelerinde büyükelçi olarak Türkiye'yi temsil etti. 1998 senesinde Türk Dışişleri Bakanlığında 38 senelik hizmetinin ardından emekliye ayrıldı. Yakın tarih üzerine 52 cilt araştırma kitaplarının ve yaklaşık olarak 160 kadar makalenin yazarıdır. Gizlilik süresi dolan İngiliz belgeleri üzerine yaptığı araştırmalar ve bunlarla ilgili kitapları ile tanınmıştır.

Narin Güran cinayeti davası | Aile salona alınmadı Narin Güran cinayeti davası | Aile salona alınmadı

Türk Tarih Kurumu'nun "Yaşayan Tarih" belgesel serisinde emekli diplomat ve Türk tarihçi Bilâl Niyazi Şimşir'in hayatı anlatıldı.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar