Elçin Yeni

Tazminat taleplerine bir türlü istediği yanıtı alamayan emekli astsubaylar, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) öncülüğü ve koordinesinde, tazminat ve özlük haklarını alıncaya kadar yurt genelinde şubeleri aracılığıyla “Mavi bere” hareketini başlattı. 2 Mart 2024’te İzmir’de Gündoğdu meydanında düzenlenen emekli astsubaylar mitingine Türkiye’nin birçok yerinden emekli astsubay ve TEMAD üyeleri katıldı.

TEMAD Balıkesir’in Edremit İlçesi Şube Başkanı Mustafa Necat Özturan, “Mavi bere” hareketine ilişkin bilgi verdi. Edremit’ten 180 kişi ile İzmir mitingine katılım sağladıklarını belirten Özturan, 16 Mart’ta İstanbul’da Maltepe Meydanında düzenlenen mitinge de katıldıklarını bildirip alanda Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın astsubayların sorunlarını dile getirdiğini anımsattı.

“Sorunların çözüleceği yer meclistir”

26 Mart’ta Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in Balıkesir-Edremit halk buluşmasına katıldıklarında attıkları sloganların genel başkanının dikkatini çektiğini aktaran Özturan, “Sayın genel başkan bizimle ilgilendi. O sırada yanında bulunan Ankara Milletvekili Ümit Akdoğan ve İzmir Milletvekili Murat Bakan’a yasa tasarısına ilişkin talimat verdi. 30 Nisan’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) davet edildik. Davete Edremit’ten 18 kişi ile katıldık. Bu görüşme sonrası ‘Mavi bere’ hareketi daha ön plana çıkmaya başladı” diye konuştu.

Mayıs sonunda TBMM’deki torba yasada bulunan “Binbaşı ve astsubaylar için tazminat önergesinin reddine” karşı TEMAD Ankara Genel Merkezinin büyük eylem kararı aldığını vurgulayan Özturan, eylemin ilk ayağı olarak 25 Mayıs’ta TBMM kapısında, 2 Haziran’da Balıkesir’de daha geniş katılımla basın açıklaması yapıldığını, sözkonusu açıklamada İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ve İYİ Parti Göç Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Tolga Akalın’ın da bulunduğunu aktardı. 

Whatsapp Image 2024 06 21 At 21.06.10

İzmir'de su depolama sahasındaki arazide çıkan yangın kontrol altına alındı İzmir'de su depolama sahasındaki arazide çıkan yangın kontrol altına alındı

Öztorun, TEMAD’ın çalışmalarını anlatıp şu çağrıda bulundu: 

“Astsubaylarla ilgili tek yasal dernek olan TEMAD’a Cumhur ittifakının ortakları, iki büyük parti olarak Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) randevu vermemektedir. Bu durum bizim açımızdan önemli. Ailelerimizin ve bizim yaşadığımız sorunların çözüleyeceği yer meclistir. Bu konuda siyasetçilerin, sesimizi duymasını talep ediyoruz.

Halk bizi tanımıyor. Tanıdıkları kısım bizi dağda, tepede, sırtımızda tonlarca yükle beraber ülkemizi koruyan kimliğimizdir. Bizimde sosyal bir yaşantımız ve temel haklarımız var. Öncelikle tazminat hakkımızı istiyoruz. Sosyal yaşamda eşitlik yani lojman ve sosyal tesislerden eşit yaralanmak talebimiz. Şu anda emekli astsubayların yüzde 80’i fakülte mezunu ama hiçbir şekilde fakülte mezunu memur emeklisi olarak görünmüyoruz. Astsubay Meslek Yasası çıkartılmalı. Maaş bağlama oranlarının subaylarda olduğu gibi yüzde 82 olmalı. Emekli albay, bir teğmen kadar emekli maaşı alıyor. Emekli kıdemli başçavuşun bir astsubay ile eşit maaş almasını yani hakkımızı istiyoruz. Bize verilmesini değil, adaletsizliğe son verilmesini istiyoruz.”

23 yıllık çalışma hayatından sonra emekli olduğuna değinen Özturan emekli maaşların 4200 ek göstergeye rağmen ezildiğini ve yetmediğini, emekli bir astsubayın ortalama en yüksek 25.000 bin lira civarı emekli maaş aldığını ama 13 bin - 11 bin emekli maaşı ile yüksek enflasyonda geçinmeye çalışan emekli astsubaylar olduğuna dikkat çekti.  

Çalışma hayatları boyunca sık sık şehir değiştirdiklerini, birikim yapmanın zor olduğunu ve hatta maaşın tayinlere gittiğini ekleyen Özturan, mavi bere hareketinin çalışan ve emekli tüm astsubayların sesi olması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

Whatsapp Image 2024 06 21 At 21.18.32

Editör: Web Editör