Cemre Polat / Ankara
Başkentin önemli milli ve kültürel sembollerinden biri olan Ankara Kalesi, geleneksel olarak gerçekleştirdiği “Kadın El Emeği Pazarı ve Yaz Şenliği” etkinliğiyle bu yıl da emekçi kadınları ağırladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kent Konseyi Kale Çalışmaları Meclisi ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkent Toplum Eğitim Merkezi’nin iş birliği ile düzenlenen şenlik, geçimini el emekleriyle sağlayan çok sayıda kadın ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşti.
Kale Kapısı Sokak boyunca stantların kurulduğu, örgü çantalardan seramik biblolara, yağlıboya tablolardan takılara kadar çeşitli ürünlerin sergilendiği şenlik, başkentlilerden yoğun ilgi gördü.
Anıl: Kadın emeğini görünür kılmak için çalışıyoruz
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkent Toplum Eğitim Merkezi Başkanı Nesrin Anıl ile Yönetim Kurulu Üyesi Şule Çınar, organizasyonun ayrıntılarını gazetemize anlattı. Emekçi kadınlara destek olmak amacıyla çalıştıklarını aktaran Nesrin Anıl, “Amacımız, evinde çalışan, tasarım yapan kadınlara satış için bir imkân sağlamak. Bu şenlikleri devam ettirmek istiyoruz. Eylül veya ekim ayında bir organizasyon daha yapacağız. Kültür Yolu Festivali kapsamında da bir şenlik düzenleyeceğiz” dedi.
Pazarda çok sayıda sivil toplum örgütünü ağırladıklarını söyleyen Şule Çınar ise kadın emeğini değerlendirmek amacıyla düzenlenen bu etkinliğin bir panayır tadında geçtiğini ve büyük bir memnuniyet yarattığını belirtti. Çınar, “Etkinliği, kadın emeğini değerlendirmek için belediyenin de desteğiyle organize ettik. İnsanlar burada bulunmaktan çok memnun. Çok güzel geri dönüşler aldık. 25 emekçi kadın ve 5 sivil toplum örgütü stant açtı. Sivil toplum örgütlerinin katılımı da çok önemli. Çünkü hem kendilerini tanıtıyorlar hem onlarla olan ilişkilerimizi güçlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
Günay: Biz kadınlar, harika ürünler tasarlıyoruz
El emeği ürünleriyle stant açan Bilge Günay, kadınların yeteneklerinin gün yüzüne çıkmasının çok değerli olduğunu vurguladı. Günay, “Burası çok keyifli bir ortam ve enerjisi çok yüksek bir mekân. Şenliğe katılmaktan çok memnumun, yeni insanlarla tanışıyorum. Biz kadınlar harika ürünler tasarlıyoruz. Bütün stantlarda birbirinden güzel ve farklı ürünler var. Onlara değer verilmesi çok önemli. Bize bu imkânın sunulması ve ürünlerimizin müşteriyle buluşması güzel bir şey. Artarak devam etmesini umuyorum” dedi.
Her biri farklı bir hikâyeyi anlatan resimleriyle buluşturduğu “Çiçek Saçlı Kadınlar” serisinin ayrıntılarını paylaşan Günay, “Hikayesi olan ürünler tasarlıyorum. İlk temam ‘Çiçek saçlı kadınlar’. Onların hem hikayeleri hem motivasyon sözleri var. İnsanların beğendikleri ürünler, onların karakterlerini yansıtan birer hikâyeyi temsil ediyor. Benim için çok özel bir seri” sözlerini aktardı.