Haber Merkezi - Avrupa Birliği'nin yıl sonu itibarıyla satılan tüm elektronik eşyalarda standart USB Type-C şarj kablosu kullanımına geçme kararı sonrası Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) da bu doğrultuda yeni bir düzenleme yapma hazırlığında. Yılda 1 milyar 125 milyon lira tasarruf sağlanması beklenen uygulama ile elektronik cihazların şarj kabloları tek tip olacak ve tüketiciler şarj cihazı olmadan yeni ürünleri satın alabilecek. 

Bakanlar Yumaklı ve Kacır, Şanlıurfa GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni'ne katıldı Bakanlar Yumaklı ve Kacır, Şanlıurfa GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni'ne katıldı

Hazırlanan taslağa göre, mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, mikrofonlu kulaklıklar, taşınabilir video oyun konsolları, taşınabilir hoparlörler, e-Kitap okuyucular, klavyeler, fare (mouse) cihazları, taşınabilir navigasyon sistemleri, kulak içi kulaklıklar ve dizüstü bilgisayarlar, USB Type-C’ye uyumlu olacak.

Türkiye gazetesinin haberine göre bu telsiz ekipmanları, belirlenen şarj etme yeteneklerine ilişkin düzenlemelere uygun olacak şekilde imal edilecek. İmal edilen şarj cihazları, haricindeki aksesuarlarla uyumlu çalışacak. Yönetmeliğin hükümleri, telefon, tablet ve dijital kameralar gibi ürünler için 28 Aralık 2024'ten itibaren uygulanmaya başlayacak. Yönetmelik hükümleri, sadece dizüstü bilgisayarlar (laptoplar) için 28 Nisan 2026'dan itibaren uygulanacak.

Türkiye’de bir yılda yaklaşık 15 milyon cep telefonu satılıyor. Ortak şarjla potansiyel atık şarj cihazı üretiminde yaklaşık 1,5 milyon adet düşüş bekleniyor. Oranın yüzde 50 olması hesaba katıldığında üretimin yılda yaklaşık 7,5 milyon adet ile 1 milyar 125 milyon lira tasarruf sağlaması hedefleniyor. 

Editör: Haber Merkezi