Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün kamuda tasarruf programını açıkladı. Programa yönelik ekonomistlerin eleştirileri ise planın kamudaki deliği kapatmayacağı yönünde oldu.

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, açıklanan tasarruf programının hüsran olduğunu belirterek, "Dağ fare doğurdu. Maliye Bakanı tasarruf paketini açıkladı, sonuç hüsran. Özetle tasarrufu; merkezi idare yerine yerel yönetimler, kamu yerin özel sektör, iktidar yerine vatandaş yapsın" dedi.

Özgür Karabat

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, "Enflasyonun sebebini vatandaşın tüketimi olarak gören Şimşek, bütçe açığının nedenini de memurlar olarak görüyor" diye konuştu. Karabat açıklamasında, "Kamuda sözde tasarruf başlatan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yine başka hesaplar peşinde. Enflasyonun sebebini vatandaşın tüketimi olarak gören Şimşek, bütçe açığının nedenini de memurlar olarak görüyor. Yüz milyarlarca liralık ballı ve adrese teslim ihaleleri görmeyen Şimşek, memurun servislerini kamuya yük olarak görüyor. KKM'nin TCMB ve Hazine'ye faturası en az 1,2 trilyon lira ancak Şimşek, bu faturanın nasıl azaltılacağına dair bir plan sunmuyor. Memurun haklarından keseceği kaynağı KKM'ye ve bir avuç zengine aktarmayı taahhüt ediyor. Yabancı araç alımına getirilen kısıtlama olumlu olsa da, başta Erdoğan olmak üzere hükümetin özel uçak sevdasına bir kısıtlama getirilmemesi de, tasarruf söylemlerinin samimiyetsiz olduğunu bir kez daha bize gösteriyor. Tasarruf ayrıca sadece harcama kısıtlaması ile olmaz. Başta yap işlet devret olmak üzere kamuya büyük yük getiren ihaleler baştan incelenmeli, buraya haksız yere aktarılan milyarlar faiziyle geri alınmalıdır. Sayın Şimşek adres istiyorsa da verelim: Akkuyu Nükleer Santrali'nde Ruslara kilovatsaat başına verilen alım garantisi 12,3 sent oldu. Dünyada ortalama nükleer fiyatı 4-5 sent civarında. Önümüzdeki 15 yıl boyunca Rusya'ya en az 35 milyar dolar ödeme yapmak zorundayız. Mehmet Şimşek samimiyse bu anlaşmayı iptal edip yeni anlaşma yapsın. Mehmet Şimşek istiyorsa kendisine çift maaş alan AKP'lilerin listesini verelim. Onları da bir zahmet görevden alsın. Ayrıca Şimşek bina kiralamalarına değinmiş ama oradaki detayı gizlemiş. Her yıl milyarlarca liralık kiralama bedeli ödeniyor. Kimlere? AKP'li rantiyecilerin sahip olduğu binalar, plazalar devlete usulsüzce kiralanıyor. Bir de küçük bir hatırlatma yapalım. Sayın Şimşek, tasarruf Saray'ın ampullerini kısmakla başlar. Saray'ın 1 dakikalık harcaması 17 bin 83 TL. Yani Erdoğan'ın itibar diye sunduğu Saray, dakikada asgari ücretten fazla harcıyor. Yüzünüzü Beştepe'ye dönmeniz yeterli olacaktır" 

Türkiye'nin fındık ihracatı 6 ayda değerde yüzde 40 arttı Türkiye'nin fındık ihracatı 6 ayda değerde yüzde 40 arttı

Iris Cibre

Ekonomist İris Cibre, "Asıl olması gerekeni tasarruf paketi olarak açıkladılar" diyerek pakete ilişkin yorumlarını şu şekilde aktardı: 

"Aslında, hep olması gerekeni, Tasarruf Paketi olarak açıkladılar Olması gerekeni 3 yıl yani seçime kadar sürdürecekler Nedir, her zaman olması gereken? Lüks araç alımı Lüks bina ve eşyalar Yüksek ve çoklu maaşlar Gereksiz lüks temsiller Fazla sayıda personel Gereksiz enerji tüketimi gibi kalemler zaten var olmamalıydı Kulağımıza fısıldanan 100 Milyar TL Fakat, açıklanan bir rakam olmadı. Ne kadar tasarruf edilecek? Etkisi ne olacak? Bilmiyoruz Peki ya KÖİ'ler? 5 MLR USD Peki ya saray harcamaları? 170 MİO USD"

Muhabir: Ahmet Ertüm