Erva Gün / Ankara

Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez’in katılımıyla bir söyleşi gerçekleşti.

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, yaptığı açılış konuşmasında basın özgürlüğüne yönelik baskılara değinerek gazetecilerin hak kayıplarına uğradığını belirtti.  Kanlı, konuşmasının devamında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ile iş birliklerinden duydukları memnuniyeti dile getirerek son yıllarda gazetecilere yönelik artan baskıya karşı mücadelenin gerekliliğine vurgu yaptı.

Ekran Resmi 2024 04 26 12.08.44

EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez, EFJ ile Avrupa, Rusya, Ukrayna ve Türkiye gibi bölgelerde birçok gazeteciyi temsil ettiklerini belirtti. Gutierrez, DİSK Basın-İş, TGS, GC ve TGC’nin de Avrupa Gazeteciler Federasyonu üyeleri olduğunu söyleyerek bu iş birliklerinin özellikle son yıllarda çok daha anlam kazandığını vurguladı.

EFJ Genel Sekreteri, gazetecilerin çıkarlarını, haklarını korumak, teşvik etmek ve savunuculuk gibi çalışmalar yaptıklarını aktardı. Gutierrez, “EFJ olarak lobi faaliyetleri yürütmeye çalışıyoruz. AB düzeyinde politikalar üretmek ve bunun daha da geliştirilmesine katkı sunuyoruz” diyerek Brüksel'de yürüttükleri çalışmaların genel kapsamını aktardı.

Gazetecilerin güvenliği sorunu

Son yıllarda bazı bölgelerde çalışan gazetecilerin güvenliğinin olmadığını vurgulayan Gutierrez, “Gazetecilerin güvenliği ile ilgili de projelerimiz var. Bu alanda gazetecilere ‘güvenlik’ eğitimi de veriyoruz. Genellikle AB projelerinde partnerlerin sayısı arttıkça projeleri alma şansımız çok daha yüksek oluyor. Bu açıdan üye örgütlerle yaptığımız iş birlikleri çok kıymetli” ifadelerini kullandı. Sendikal faaliyet yürüttüklerine de değinen Gutierrez, “Günümüzde gazetecilerin çalışma koşulları büyük bir sorun teşkil ediyor. Gazetecilerin güvenliği ve çalışma koşulları bizim en önemli iki çalışma alanımız” dedi.

Whatsapp Image 2024 04 25 At 16.11.43 (1)

"Gazetecilere yönelik ihlallerde artış sürüyor"

Gazetecilere yönelik hak ihlallerinin dünya genelinde arttığını aktaran Gutierrez, hak ihlalleri kapsamında Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığını dile getirdi. Gutierrez, “Rusya ikinci, üçüncü sırada Ukrayna, dördüncü Sırbistan ve onu da Fransa takip ediyor. Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Türkiye ve Rusya’da gazetecilere özgürlük yok diyebilirsiniz ama artık hiçbir yerde gazetecilere özgürlük yok. Birleşik Krallık özelinde Jullian Assange örneği gösterilebilir” dedi.

“Dezenformasyon arttıkça dürüst gazetecilere ihtiyaç artıyor”

Narin Güran cinayeti davasının ikinci duruşması devam ediyor Narin Güran cinayeti davasının ikinci duruşması devam ediyor

Sahte haberler ve manipülasyonların korkutucu boyutlara ulaştığını belirten Gutierrez, bu tarz haberlerin ardından gazetecilerin rolünün çok daha anlamlı hale geldiğini vurguladı. Gutierrez, “Dezenformasyon arttıkça dürüst gazetecilere ihtiyaç daha da artmaya başladı. Tüm gazetecilerin bilgi doğrulama ve teyit faaliyetleri yaparak yanılgıya neden olan haberleri doğrulaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Gutierrez, Avrupa’da gazetecilere yönelik yapılan karalama kampanyalarının da arttığını beliterek, şunları söyledi:

“Eskiden gazetecilerin kamu çıkarına çalıştığı çok netti. Ancak bugün bize karşı da olan bir grup var. Gazetecilerin halka veya devlete düşman olduğu söylemi üretiliyor ve yine bir grup insan buna inanıyor. Bunun böyle olmadığını bizim gösterebilmemiz gerekiyor. Avrupa'da ama özellikle Doğu Avrupa'da genç gazeteciler, serbest gazeteciler için koşullar eskisinden daha zor. İşten çıkarmalar, düşük maaşlar ve ağır çalışma koşulları gibi pek çok sorunla karşı karşıyayız.”

Whatsapp Image 2024 04 25 At 16.11.42

Gazze’de öldürülen gazeteciler

Gazze’de çok trajik bir durumun yaşandığını söyleyen Gutierrez, “Çok kısa zamanda bu kadar yüksek sayıda gazetecinin öldüğünü görmemiştik şu ana kadar. Vietnam Savaşı, İkinci Dünya Savaşı'nda bile böyle bir sayı hiç olmamıştı. Halen Gazze’de olan ve işini yapmaya devam gazetecilerden gelecek haberleri bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazze’deki gazetecilere hayranlığını belirten Gutierrez, “Açlık, her an hayatını kaybetme, ve bombalama tehdidi altındalar. Avrupa Parlamentosu’nun Gazze’deki gazeteciler için karar almasını bekliyoruz” dedi.

Sağ iktidarlar ve gazetecilere yönelik baskı

Gazetecilere yönelik baskının artış sebeplerine de değinen Gutierrez, “Özellikle aşırı sağın iktidara geldiği ülkelerde, mesela bugünlerde İtalya bunun örneklerinden bir tanesi. Aşırı sağ ve sağ koalisyon iktidarının gelmesiyle gazetecilere karşı saygısızlık iklimi başladı” şeklinde konuştu.  

Siyasi partilerin gazetecileri desteklememeyi trend haline getirdiğini aktaran Gutierrez, bu sorunun nedeninin, gazetecinin toplumu temsil etme rolü ve iktidarlardakilere zorlayıcı sorular sormaları olduğunu belirtti. Gutierrez, “Bu partiler seçilir seçilmez, herhangi bir kontrol mekanizması olmaksızın istediklerini yapabileceklerini düşünüyorlar. Gazeteciler hakkında konuşurkenki tavırları, kimi zaman onları aşağılamaları, tehdit etmeleri gösteriyor ki gazetecileri desteklemiyorlar ve onlarla konuşmak istemiyorlar” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Erva Gün