Emeklilikte düzenlemeler öngören torba yasaya ilişkin neler biliniyor? Emeklilikte düzenlemeler öngören torba yasaya ilişkin neler biliniyor?

Nihal Alp

İnternet üzerinden yapılan "elektronik ticaretle" ilgili yasal değişiklik Meclis'e sunuldu. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaşırsa yurt içi ve yurt dışına yönelik e-ticaret faaliyetlerinde bazı değişiklikler planlanıyor.

Lisans ücretleri 

Söz konusu e-ticaret yasasında 2022 yılında yapılan değişiklikle "pazaryeri" olarak adlandırılan e-ticaret sitelerine lisans ücreti ödeme yükümlülüğü getirilmişti. Bu hüküm bazı internet sitelerinin, yani bazı pazaryerlerinin tekelleşmesini önlemek amacıyla konulmuştu.

Edinilen bilgilere göre ortalama ölçekte bir pazaryeri, her sene bir milyar lira civarında lisans bedeli ödüyor.

Dışa açılım - İhracat

TBMM gündemine gelen yeni teklifte söz konusu lisans ücretlerinde değişiklik söz konusu. Eğer e-ticaret siteleri yurt dışına açılıp ihracat yaparlarsa, ihracat miktarları dikkate alınarak lisans ücretlerinde belli oranlarda indirime gidilecek. 

Pazaryerlerinin ihracat toplamının 2024'te 4, 2025'te 3, 2026 da ise iki katı kadar lisans ücreti matrahından indirim yapılacak.

Lisans bedellerini öngörmek mümkün değil 

Öte yandan e-ticaret site yetkilileri ise bu değişikliğin yasalaşması halinde ne kadarlık bir ihracatın  ve ne kadarlık lisans bedelinin ortaya çıkacağının öngörülemeyeceğini ifade ederek yıllık lisans bedellerinin o yılın büyüme rakamları üzerinden hesaplanıldığına, bu oranların ise sonraki yılın mart ayında açıklandığına dikkat çekti.

Editör: Nihal Alp