ABD merkezli Global Firepower'ın yayınladığı rapor, askeri gücü değerlendirirken 60'tan fazla kriteri göz önünde bulunduruyor. Bu kriterler arasında asker sayısı, savunma bütçesi, hava ve deniz kuvvetleri, lojistik imkanlar ve teknolojik ilerlemeler yer alıyor.

Listede birinci sırada Amerika Birleşik Devletleri bulunuyor, Rusya ikinci, Çin ise üçüncü sırada yer alıyor. Rusya geniş askeri kapasitesi ve kurmay kadrosu ile öne çıkarken, Çin donanmasını güçlendirmeye ağırlık veriyor.

Türkiye ilk 10'da

Türkiye, bu yıl dokuzuncu sırada yer alarak güçlü ordular arasında yerini korudu. Yerli savunma sanayi projeleri ve bölgesel askeri operasyonlarıyla dikkat çeken Türkiye, NATO’nun en büyük ikinci ordusu olarak ön plana çıkıyor. 2024’te sekizinci sırada bulunan Türkiye, geçmiş yıllarda farklı pozisyonlarda yer aldı.

Örneğin, 2021 ve 2023 yıllarında on birinci sırada yer alırken, 2024'te sekizinci sıraya yükseldi ve İtalya, Fransa, İran ve Brezilya gibi ülkeleri geride bıraktı.

2025'te Türkiye'nin önünde Japonya, Fransa ve İngiltere gibi ülkeler bulunuyor. Fransa ve Almanya, askeri kapasitelerini artırarak listede yükselirken, Japonya ve İran geriledi. İsrail ise savunma gücünü geliştirerek sıralamada ilerledi.

İlk 10'da ayrıca Hindistan, Güney Kore, Birleşik Krallık, Fransa, Japonya ve İtalya gibi askeri gücüyle dikkat çeken ülkeler yer alıyor. Bu ülkeler, yüksek savunma bütçeleri, teknolojik üstünlükleri ve güçlü askeri stratejileriyle küresel askeri dengelerde önemli roller oynuyor.

Raporda ilk 20'de yer alan ülkeler:

1. Amerika Birleşik Devletleri

2. Rusya

3. Çin

4. Hindistan

5. Güney Kore

Dışişleri'nden Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun'a tebrik mesajı Dışişleri'nden Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun'a tebrik mesajı

6. Birleşik Krallık (İngiltere)

7. Fransa

8. Japonya

9. Türkiye

10. İtalya

11. Brezilya

12. Pakistan

13. Endonezya

14. Almanya

15. İsrail

16. İran

17. İspanya

18. Avustralya

19. Mısır

20. Ukrayna

Editör: Ziya Burak Erol