Politika

Dünya liderleri yarın New York'ta buluşacak

Birleşmiş Milletler'in (BM) 79. Genel Kurulu'nda dünya liderleri, küresel kriz ve çatışmaların arttığı bir dönemde bir araya geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk günkü konuşmasında Gazze'ye dikkat çekmesi ve İsrail'e yönelik çağrılar yapması bekleniyor.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde her yıl düzenlenen BM Genel Kurulu, bu yıl 24-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açılışını yapacağı 79. Genel Kurul görüşmelerine dünyanın dört bir yanından liderler katılacak. 133 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra 80 başbakan yardımcısı ve 45 bakan da toplantılarda yer alacak.

Türkiye’yi temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14. kez BM Genel Kurulu’na hitap edecek. Geleneksel olarak Brezilya’nın açılış konuşmasını yaptığı toplantılarda Erdoğan’ın, Gazze’deki insani duruma dikkat çekmesi ve İsrail’in saldırılarına karşı uluslararası toplumu harekete geçmeye davet etmesi bekleniyor.

Gazze dışında, Ukrayna, Sudan, Haiti gibi krizler de Genel Kurul’da liderlerin odaklanacağı başlıca konular arasında. BM tarafından “dünyada cehennem” olarak tanımlanan Gazze’de yaşananlar ve ateşkesin sağlanması, bölgesel savaş riskine karşı alınabilecek önlemler gündemde yer alacak.

Bu yılın ana teması “Kimseyi Geride Bırakmamak” olarak belirlenirken, BM Güvenlik Konseyi’nin reformu ve uluslararası finansal sistemdeki yenilikler de tartışılacak.