MSB: Gara bölgesinde 3 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi MSB: Gara bölgesinde 3 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

  İsrail’in Gazze’deki saldırılarının birinci yılında, insani kriz ciddi bir boyuta ulaştı. Uluslararası Dünya Doktorları Ağı, son bir yılın bilançosunu ve bölgedeki insani yardımlara yönelik engellemelerin boyutunu basın açıklamasıyla duyururken, krizin çözümü için uluslararası topluma acil ateşkes çağrısı yapıyor.

7 Ekim 2023’te İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırılarının birinci yılında, bölgedeki insani kriz giderek derinleşirken, yaşam koşulları gitgide daha zor bir hal alıyor. İsrail’in 365 gündür devam eden saldırılarında, 17 bini çocuk, 11 bini kadın olmak üzere toplamda 41 bin 870 kişi hayatını kaybederken 97 bin 166 kişi yaralandı veya sakat kaldı. Bu saldırılar, Gazze’deki altyapının tahrip olmasına ve sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde sekteye uğramasına neden oldu. Aynı zamanda insani yardımların bölgeye ulaştırılması da neredeyse imkansız hale geldi.

Uluslararası Dünya Doktorları Ağı (Médecins du Monde), bu bir yıllık süreçte insani yardım çalışanlarının karşılaştığı tehdit ve engelleri detaylandıran kapsamlı bir rapor yayımladı. Bu raporu basın açıklamasıyla duyuran Dünya Doktorları Ağı, raporda, İsrail’in Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik insani yardımları sistematik biçimde engellediğini belgeliyor. Saldırılar sırasında 300 insani yardım çalışanı hayatını kaybetmiş olup, bu rakam dünya genelinde bir yılda kaydedilen en yüksek sayı olarak öne çıkıyor. Ayrıca raporda, İsrail ordusunun, Uluslararası Dünya Doktorları Ağı’na ait binaları defalarca hedef alarak insani yardım malzemelerinin Gazze’ye ulaştırılmasını engellediği bildiriliyor. Rapora göre Eylül 2024 itibariyle, Uluslararası Dünya Doktorları Ağı personelinin yüzde 92’si zorla yer değiştirmek zorunda kaldı. Ayrıca raporda, ekiplerin bombardımanlar nedeniyle taşındıkları yeni istasyonlarda istikrar kazanmaya çalışırken, İsrail’in yeni zorunlu tahliye emirleri nedeniyle hayatlarını ve operasyonları baştan başlatmak zorunda kaldıklarını ve yardım operasyonlarının sürekli olarak kesintiye uğradığı bildiriliyor.

Uluslararası Dünya Doktorları Ağı, İsrail'in Gazze saldırılarının birinci yılında, bölgedeki şiddetin sona erdirilmesi adına acil, kesintisiz ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması gerektiğini vurguladı. Bölgede artan şiddetin, Lübnan’da son dönemde yaşanan gerginliklerin, Gazze’deki çatışmalarla doğrudan bağlantılı olduğu belirtti. Aynı zamanda, kalıcı bir ateşkesin hem Gazze’deki Filistinliler hem de Lübnan’da çatışmanın etkisini hisseden siviller için hayati bir gereklilik olduğu ifade ediyor. Uluslararası Dünya Doktorları Ağı, uluslararası insancıl hukuka tam saygı gösterilmesini ve sağlık çalışanlarının güvenliğini garanti altına almak için gerekli önlemlerin alınmasını talep etti. Statüsüne bakılmaksızın herkesin, ruh sağlığı da dahil olmak üzere, temel sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanması gerektiğini özellikle altını çizdi.

Gazze ve Lübnan'da sağlık altyapısını geliştirme ve kalıcı ateşkes çağrısı

Uluslararası Dünya Doktorları Ağı, uluslararası toplumu Gazze ve Lübnan’daki insani krizlere karşı acil harekete geçmeye davet ediyor. Bölgede birinci basamak sağlık merkezlerinin sayısını artırmayı ve mobil sağlık ekiplerinin kapasitesini genişletme çalışmaları yürütüyor. Aynı zamanda saha ekiplerinin güçlendirilmesi, hızlı müdahaleyi mümkün kılarken, sağlık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak. Dünya Doktorları Ağı, bölgede kalıcı bir ateşkesin sağlanması, İsrail’in insani yardımlara yönelik engellerinin derhal sonlandırılması ve Filistinli sivillerin temel insani ihtiyaçlarının karşılanması için uluslararası dayanışmanın artırılması gerektiği bir kez daha hatırlatıyor.

Editör: Ziya Burak Erol