Sağlık

DSÖ uyardı: Zayıflama ilaçları doktor tavsiyesiyle kullanılmalı

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ), bazı ülkelerde Tip 2 diyabet ve obezite tedavisi için kullanılan ilaç türü olan sahte semaglutidler hakkında bir tıbbi ürün uyarısı yayımlandı. Uyarıda, zayıflama ilaçlarının doktor tavsiyesiyle kullanılması gerektiği belirtildi.

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kilo vermek amacıyla kullanılan Ozempic’in sahte versiyonlarına karşı küresel çapta uyarı yayımladı.

DSÖ'den yapılan uyarıda, bu tarz ilaçların internet sitelerinin önerisiyle değil, doktor tavsiyesiyle kullanılması gerektiği vurgulandı. 

 Son dönemlerde zayıflamak için sıkça kullanılan semaglutid sınıfındaki Ozempic ilacının sahte versiyonlarına dikkat çekilen uyarıda, şu ifadeler yer aldı:

 “Bu sahte ürünlerin insan sağlığına zararlı etkileri olabilir; ürünler gerekli ham bileşenlere sahip değilse, sahte ilaçlar yönetilemeyen kan şekeri seviyeleri veya kilodan kaynaklanan sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. Diğer durumlarda, enjeksiyon cihazında insülin gibi beyan edilmemiş başka bir etken madde bulunabilir ve bu da öngörülemeyen bir dizi sağlık riskine veya komplikasyona yol açabilir.”

"Paydaşları, şüpheli ilaçları ilgili makamlara bildirmeye çağırıyoruz"

DSÖ Küresel Gözetim ve İzleme Sistemi (GSMS), 2022 yılından bu yana sahte ürünlerde artış yaşandığını tespit etti. Bunun üzerine ilk resmi uyarısını yapan örgütün DSÖ İlaç ve Sağlık Ürünlerine Erişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yukiko Nakatani, şöyle dedi: 

“DSÖ, sağlık çalışanlarının, düzenleyici makamların ve halkın bu sahte ilaç partilerinden haberdar olmalarını tavsiye etmektedir. Paydaşları şüpheli ilaçların kullanımını durdurmaya ve ilgili makamlara bildirmeye çağırıyoruz” dedi.