Haber Merkezi - Diyarbakır'ın İnkaya Mahallesi'nde yapılan farklı alanlardaki yüzey araştırmalarında, Bizans İmparatoru 1. Anastasius dönemine ait sikke bulunmuştı. Bu kez aynı bölgedeki Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından 2021 yılında başlayan arkeolojik kazılarda, bir kilise keşfedildi. Dış duvarları ortaya çıkarılan yapının 'kilise' olduğu belirlenirken, ekipler kilise içerisinde yürüttükleri çalışmada ise yapının farklı alanlarına yayılmış mezarlara ulaştı.

tarihi-kilise-aa-2134792

Belediye yöneticileri kaymakamlık binasına alınmadı Belediye yöneticileri kaymakamlık binasına alınmadı

Kazılar 15'i uzman toplam 35 kişinin katılımıyla devam ediyor. Alanda bugüne kadar sikke, kandil, sütun ve altlıkları gibi eserlere ulaşılan kazıda, çalışmaların yoğunlaştığı noktada bir yapıya ait kalıntılar tespit edildi. Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle 2021'de kazı çalışmalarına başladıklarını söyledi. Yürüttükleri kazılarda daha önce kilise kalıntısı olduğunu düşünmedikleri bir yapı tespit ettiklerini ifade eden Gizligöl, "Bu yıl kazı çalışmalarında net bir şekilde anlaşıldı ki bu bir Bizans kilisesi. Burada çalışmalarımız hızlandı. Kilise muhtemelen 5, 6 ve 7. yüzyılda kullanılmış sonra tahribata uğramış, 13. yüzyıla kadar da mezarlık olarak kullanılmış. Kilisede 46 mezar bulundu. Bunlar, yetişkin, çocuk, kadın ve erkek çok farklı kişilere ait mezarlar. Mezarlar kilisenin tamamına yayılmış." dedi.

aa_picture_20231102_32610100

Kazıda saha sorumlusu arkeolog Kemal Atak da bölgede buldukları Bizans İmparatoru 1. Anastasius'a ait M.S 491-518 yılları arasında tarihlenen sikkeden yola çıkarak kazı çalışmalarına başladıklarını söyledi. Kilisenin kuruluşunun 5- 6. yüzyıla kadar dayandığını belirten Atak, "Kilise kalıntısı daha çok Suriye'deki örneklerine benziyor. Kilise, tek nefli, daha sonra eklemeler yapılarak büyütülmüş. Şu anda kiliseyi çevreleyen duvarları tespit ettik. Kilise, 25 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde dikdörtgen bir plana sahip. Kilise içinde metal haçlar, mimari bloklara çizilmiş haç motifleri mevcut." dedi.

aa_picture_20231102_32610104

Editör: Deniz Ali Tatar