Genel

Diyarbakır'da 10 tutuklunun dövülerek öldürüldüğü olayın davasında zaman aşımı

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 1996 yılında 10 tutuklunun demir çubuk ve sopalarla dövülerek öldürülmesine ilişkin 89 kişinin yargılandığı dava, zaman aşımı nedeniyle düştü

Abone Ol

24 Eylül 1996 tarihinde Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde meydana gelen olayda, 10 tutuklu hayatını kaybetmiş, 24 tutuklu ise yaralanmıştı. Olayın ardından aralarında asker, polis, gardiyan, cezaevi doktoru ve müdürünün de bulunduğu 89 kişi hakkında dava açıldı.

Dava süreci, usul ve esas yönündeki eksiklikler nedeniyle iki kez Yargıtay'dan geri döndü.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 2019 yılında sanıkların suçlarının zaman aşımından düştüğüne hükmetti. Müştekilerin avukatları, bu kararın hukuka aykırı olduğunu belirterek temyize başvurdu.

Kısa Dalga'nın haberine göre, yaklaşık beş yıl süren temyiz sürecinin ardından Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy çokluğuyla onadı. Böylece yaklaşık 28 yıldır süren dava, cezasızlıkla sonuçlandı.

Yargıtay zaman aşımını "hukuka aykırı" buldu 

Yargıtay kararında, yerel mahkemenin sanıkların eylemlerini tanımlarken kullandığı suç maddesi ve hukuki değerlendirmelerinde hata bulunmadığı belirtildi. Ancak oy çokluğuyla alınan karara karşı oy kullanan Yargıtay üyesi, sanıkların eylemlerinin hukuka uygunluk ve görev sınırları açısından daha detaylı incelenmesi gerektiğini savundu. Karşı oy gerekçesinde, müdahalenin "kastı aşan adam öldürme" olarak değerlendirilip zaman aşımı kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğu ifade edildi.