Diyanet-Sen üyeleri, Diyanet İşleri Başkanlığı önünde ‘maaş promosyon ihalesi’ne tepki gösterdi. Genel Başkanı Ali Yıldız, "Rekabet şartlarının ve Diyanet çalışanlarının lehine en yüksek faydanın sağlanmadığı, günümüz ekonomik şartları ile bağdaşmayan maaş anlaşma ihalesini kabul etmeyeceğimizi buradan beyan ediyoruz” dedi.
Diyanet çalışanları, "Maaş anlaşma ihalesinde yanlışta ısrar edilmesin. Yeni mağduriyetler yaşanmasın" yazılı pankart açarak "Sadaka miktarı hediye istemiyoruz", "Katılım bankaları kazanıyor, DİB çalışanları kaybediyor", Yetersiz hizmete mecbur değiliz", "Maaş teklifi bütün bankalardan alınmalıdır", "Diyanet çalışanlarını mağdur eden hiçbir teklifi kabul etmiyoruz", " Maaşımı çekmek için 400 km yol gitmek istemiyoruz", "Maaş anlaşmasında rekabet şartları sağlansın" dövizleri taşıdı. Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız, şunları söyledi:
"Bilindiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı, merkez ve taşra teşkilatını kapsayan maaş anlaşma ihaleleriyle personel maaşları için katılım bankaları ile anlaşmıştır. Bugüne kadar bu yönde yapılan anlaşmalar nedeniyle Başkanlık personeli, maaş ve bankacılık işlerinde çok ciddi mağduriyetler yaşamaktadır.
Biz, Mart 2025’de yapılacak yeni ihalede aynı sıkıntıların yaşanmaması ve yanlışta ısrar edilmemesi için Başkanlığı uyarmak için toplanmış bulunuyoruz. Taleplerimiz dikkate alınmış ve yanlıştan dönülmüş olsa burada Başkanlığa teşekkür etmek için toplanmış olacaktık. Ama öyle olmadı ve bu açıklamayı yapmaya mecbur bırakıldık.
Diyanet İşleri Başkanlığı daha önce farklı katılım finans bankaları ile maaş anlaşması imzalamış, rekabet ortamına uygun yapılmayan bu anlaşmaların sonucunda Başkanlık personeli çok çeşitli sıkıntılar yaşamıştır ve hala yaşamaktadır. Bu rekabet ortamına sadece birkaç katılım bankası arasında açılan ve rekabet ortamı oluşturulmayan ihalelerde düşük bedelli anlaşmalar ortaya çıkmakta, personel maddi yönden diğer kamu personellerine oranla mağdur olmaktadır.
Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı personeli; katılım bankalarının ihale aldıkları bazı illerde şubelerinin olmaması, söz konusu bankaların altyapısının ve personelinin yetersiz olması, para çekme limitlerinin minimum seviyede tutulması, ATM hizmetlerinin eksik ve yetersiz olması gibi nedenlerle de mağdur edilmektedir.
"Bir hesap açmak için yüzlerce kilometre yol gitmek zorunda "
Örneğin birçok ilde ve yüzlerce ilçede şube olmaması nedeniyle yüzlerce kilometre yol gidip dönmek zorunda olan personelimiz bulunmaktadır. Örnek olarak Şırnak, Hakkâri, Muş, Samsun, Artvin gibi onlarca il sayabiliriz. Bu gibi illerde çalışanlar bir hesap açmak için yüzlerce kilometre yol gitmek zorunda kalmakta, bazen aynı gün içinde iş yerlerine dönememekte, hizmetler aksamaktadır. Bir hesap açmak için yollarda mağdur edilen din görevlileri idare ile de gerilim yaşayabilmekte ve iş barışı bozulmaktadır.
"Yanlışın düzeltilmesini istiyoruz"
Bizler Diyanet-Sen olarak, rekabet şartlarının ve Diyanet çalışanlarının lehine en yüksek faydanın sağlanmadığı, günümüz ekonomik şartları ile bağdaşmayan maaş anlaşma ihalesini kabul etmeyeceğimizi buradan beyan ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımızı yasa ve mevzuatın gereğini, Kurum İdari Kurulu Kararı ile Ombudsman’ın tavsiye kararını yerine getirmeye davet ediyoruz. Mart ayında gerçekleştirilecek yeni ihalede bütün bunlar göz önünde bulundurularak, alt yapısı yeterli olan tüm bankalara teklif gönderilmesi suretiyle din görevlilerimizin haklarının korunmasını, yanlışın düzeltilmesini istiyoruz."
Diyanet çalışanları, açıklamanın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilmek üzere taleplerini içeren imza topladılar.