Güncel

Diyanet hacı adaylarını uyardı

Diyanet İşleri Başkanlığı, Mekke'de bulunan hacı adaylarının Kabe ve Ravza'da canlı yayın yaparak ve fotoğraf çekilerek haccın ruhuna zarar verdiğini belirterek uyarıda bulundu.

Abone Ol

Diyanet İşleri Bakanlığı, Mekke'de bulunan hacı adaylarını sosyal medya konusunda uyardı. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Medine İrşad Fetva Koordinatörü Mustafa Bilgiç, haccın baştan sona önemli bir ibadet olduğunu vurguladı.

"Kabe'yi tavaf ederken namazdaymış gibi ibadet halindeyiz"

Bilgiç, "Hacda Allah'ın Kur'an'da ve Hazreti Muhammed'in hadislerinde buyurduklarının hareketlerle ifade edildiğini" belirtti ve "Hac ibadetlerinde bazı kardeşlerimiz özellikle Ravza'da ve Kabe'yi tavaf ederken cep telefonlarını kullanarak ölçüyü kaçırabiliyor. Çünkü Kabe'yi tavaf ederken tıpkı namazdaymış gibi ibadet halindeyiz. İbadet halindeyken memleketimizdeki sevdiklerimizi kendi ibadetimize şahit kılmak yerine oradaki hareketlerimizi imanımıza şahit kılalım" dedi.

Bilgiç, hacı adaylarının tavaf sırasında görüntülü konuşmaması ve sosyal medyadan canlı yayın yapmaması gerektiğini vurgulayarak, "Bu doğru değil," ifadelerini kullandı.

"Haccın ruhunu zedeleyecek işlerden kaçınmak gerekiyor"

Tavaf sırasında ve ziyaretlerde dua okunmasının daha doğru olduğunu belirten Bilgiç, şunları kaydetti:

"Haccın ruhunu zedeleyecek işlerden kaçınmak gerekiyor. Ravza'yı ve Kabe'yi fotoğraf çekme, canlı yayın yapma platformuna dönüştürürseniz, bu durum haccın ruhuna zarar verir. Hac ibadetinin sadece hareketlerden ibaret olduğunu zannedip arkasındaki anlamı anlamadığınızda gidip-gelenlerden olursunuz, asıl olan olup-gelmektir."