İSTANBUL (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Vodafone Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen "Dijital Benim İşim" projesi, kadınları ekonomik ve sosyal hayata kazandırmaya devam ediyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Vodafone tarafından toplumun dijitalleşmesine katkıda bulunmak, kadınların gelişimini desteklemek ve iş gücüne katılımını artırmak amacıyla hayata geçirilen "Dijital Benim İşim" projesinin üçüncü yılını tamamlandı.

Projede bugüne kadar 20 ilde 15 bini aşkın kadın kursiyere dijital okuryazarlık ve dijital pazarlama eğitimleri verildi.

Projenin sosyal etkisini ölçmek üzere hazırlanan raporun ikincisine göre, bu eğitimlerle 21 milyon lirayı aşkın sosyal değer elde edilirken, proje için yapılan her 1 liralık yatırım bir önceki döneme kıyasla yaklaşık 2 katına çıkarak, 9 liranın üzerinde sosyal getiri sağladı. Bu değerin yüzde 33'ü dijital okuryazarlık, yüzde 67'si dijital pazarlama kursiyerlerinde yaratılan değişimden kaynaklandı.

- "Projenin etkisini düzenli olarak ölçümlüyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, hayat boyu öğrenme kapsamında "hayata mutlu bireyler hazırlamak için her zaman, her yerde, herkese eğitim" anlayışıyla çalıştıklarını belirtti.

"Dijital Benim İşim" projesinin de dijital dünyanın gücünü, kadınların potansiyeliyle buluşturmak üzere kamu ve özel sektör birlikteliğinin başarılı örneklerinden olduğunu anlatan Mete, proje kapsamında on binlerce kadının teknoloji alanında farkındalığının, bilgi ve becerilerinin artırmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel de amaç odaklı bir şirket olarak, dijital geleceğin toplumdaki her kesimi kapsaması için çalıştıklarını vurgulayarak, "Dijital Benim İşim, bu vizyonla hayata geçirdiğimiz bir proje. Temel amacımız, kadınları dijital dünyayla tanıştırarak onlara dijital okuryazarlık becerileri kazandırmak, kadınların sosyal hayatta güçlenmelerini sağlamak ve onları potansiyel dijital iş olanaklarıyla buluşturmak." değerlendirmesini yaptı.

Bu projeyle bugüne kadar 20 ilde 15 bini aşkın kadına dijital okuryazarlık ve dijital pazarlama eğitimleri verdiklerini, projenin etkisini de düzenli olarak ölçümlediklerini belirten Süel, şunları kaydetti:

"İkinci sosyal etki raporumuza göre, projemiz kadınların yalnızca dijital bilgi ve becerilerini artırmıyor, aynı zamanda öz güven ve motivasyonlarının artmasında, dijital dünyanın önemine dair farkındalık kazanmalarında ve destekleyici ilişkiler geliştirmelerinde önemli rol oynuyor. Diğer yandan, projeye yaptığımız her 1 liralık yatırımın geçen döneme kıyasla yaklaşık 2 katına çıkarak 9 liranın üzerinde değer yarattığını gördük.

'Dijital Benim İşim' projesini deprem bölgesine de taşıdık. Bu doğrultuda Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman'da toplam 15 eğitim konteyneri kurduk. Eğitim konteynerlerimizde, kadın kursiyerlerimiz geleneksel el sanatları kurslarına katılıyor ve el emeği ürünler üretiyor. Aynı zamanda, bölge özelinde geliştirdiğimiz 'Dijital Dünyaya Giriş' eğitimleriyle kadınların dijital becerilerini geliştirmelerine ve ürettikleri geleneksel ürünleri dijital kanallarda satmalarına destek oluyoruz. Türkiye Vodafone Vakfı olarak, kadınların yanında durmaya devam edeceğiz."

- Dijital okuryazarlık bilgi ve becerisinde yüzde 50 artış

"Dijital Benim İşim Projesi Sosyal Etki Analizi"nde 2022 Nisan-2023 Mart arasında gerçekleştirilen dijital okuryazarlık ve dijital pazarlama eğitimleri ile "Sosyal Medya Kampanya Yarışması" kapsamında yaratılan sosyal etki değerlendirildi.

Buna göre, proje kapsamında dijital okuryazarlık katılımcılarındaki en büyük değişim yaklaşık yüzde 50 ile bilgi ve becerilerinde olurken, en yüksek ikinci değişim alanı ise yüzde 28,5 ile öz güven ve motivasyondaki artış oldu.

Eğitmenler de dijital okuryazarlık kursiyerlerindeki en büyük değişimin yüzde 65 ile öz güven ve motivasyon başlığı altında yaşandığını belirtti. Bu kursiyerlerin yüzde 70'e yakını bilgisayar ve internet konusunda yeni şeyler öğrenme isteğinin arttığını, yüzde 50'sinden fazlasının ise güvenli internet kullanımı konusunda daha fazla bilgi sahibi olduğunu bildirdi.

Diğer yandan, eğitimlerden sonra dijital okuryazarlık katılımcılarının yüzde 60'ının öz geçmişini güncellediği ve yüzde 35'inin yeni bir iş baktığı görüldü.

- Dijital pazarlama bilgi ve becerilerinde yüzde 43 artış

Projede dijital pazarlama kursiyerlerinin gözünden kendilerindeki en büyük değişim yüzde 43 ile dijital pazarlama alanında bilgi ve becerilerinde, ikinci en yüksek değişim yüzde 31 ile motivasyon alanında oldu.

Siemens AG, 2024 mali yılında 9 milyar avro net kar elde etti Siemens AG, 2024 mali yılında 9 milyar avro net kar elde etti

Eğitmenler de dijital pazarlama kursiyerlerindeki en büyük değişimin yüzde 83 ile motivasyon ve yüzde 82 ile öz güven alanlarında yaşandığını belirtti. Dijital pazarlama kursiyerlerinin yüzde 62'sinin eğitimlerden sonra öz geçmişini güncellediği, yüzde 47'sinin yeni bir iş baktığı, iş baktığını belirten katılımcıların yüzde 10'unun yeni bir işte çalışmaya başladığı görüldü.

Dijital pazarlama kursiyerlerinin yüzde 20'si eğitimlerden sonra girişimde bulunduğunu da belirtti. Bu katılımcıların yüzde 41'i satış yapmak üzere profesyonel hesap oluşturduğunu ve satış yapmaya başladığını, yüzde 33'ü sosyal medya hesabı açtığını, yüzde 11'i YouTube kanalı açtığını, yüzde 4'ü ise web sitesi kurduğunu paylaştı. Katılımcıların yüzde 11'i ise çalıştıkları işte daha verimli hale geldiğini ve dijital pazarlamayla ilgili iş alanlarına girdiğini aktardı.

Kaynak: aa