Haber Merkezi - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, bugün TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Yeneroğlu toplantıda Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin ticari ilişkilerinin devam etmesi başta olmak üzere Gazze'de devam eden savaşta Türkiye'nin rolü ele alan açıklamalarda bulundu. 

"Türkiye'nin bu noktada ağırlığı yok"

"Açıkça görülmekte ki bu katliamı durdurmak için elimizden bir şey gelmiyor. Türkiye'nin bu noktada yeterince ağırlığının olmadığı ve süreçte de çok fazla dikkate alınmadığı, özellikle geçmişte arabulucu konumuyla itibarıyla da bugün bu boyutun bile hiçbir şekilde dikkate alınmadığı ortada" diyen Yeneroğlu, Elbette insani yardım konusunda hükümet elinden geleni yapmaya çalışıyor. En asgari çaba elbette bu olsa gerek ve olmalı da. Gazze'de yaşanan katliamlara son vermek amacıyla Kahire, Riyad ve İstanbul'da düzenlenen üç büyük uluslararası toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantılarda maalesef hiçbir ciddi yaptırım kararı alınamadı. Riyad'da 57 ülkenin katıldığı Arap Birliği ile İslam Birliği Teşkilatı ortak zirvesine sunulan bölgedeki ABD üslerinin kullanılmaması, İsrail'e silah ve askeri malzeme sevkiyatının durdurulması, ambargo uygulanması, diplomatik ilişkilerin kesilmesi gibi öneriler neden kabul edilmedi? Türkiye'nin bu konudaki tutumu gerçekten nedir? Meseleyi 'haçlı-hilal meselesi' olarak niteleyen Sayın Cumhurbaşkanı bu çelişkiyi nasıl izah edecek?"

Motokurye Samet Özgül'ün ailesinden beraat kararına tepki Motokurye Samet Özgül'ün ailesinden beraat kararına tepki

"Ticari faaliyet neden devam ediyor?"

Hükümete "7 Ekim'den bu yana Türk limanlarından, İsrail limanlarına 300'e yakın yük gemisinin; jet yakıtı dahil, akaryakıt, çimento, gıda, demir-çelik taşınmasını ayrıca her gün düzenli hava kargo seferleri yapılmasını nasıl izah ediyorsunuz?" sorusunu yönelten Yeneroğlu, "Bugün Türkiye maalesef bu desteğiyle Filistin'deki insanlık suçlarının İsrail tarafından işlenmesine bir şekilde dolaylı olarak destek vermiş olmuyor mu? Bu destekler karşısında sizin iç kamuoyuna yönelik haykırışınızı nasıl izah edeceğiz? Türkiye'nin, İsrail'in kuvvetle muhtemel askeri sanayisi için de kullandığı demir-çeliğin yüzde 65'ini tedarik etmesinin bir açıklaması var mı? İsrail’in savaş suçlarına ortak olma noktasında bu İsrail'e yönelik desteği mutlaka ve mutlaka Türkiye'nin gözden geçirmesini bu tutumuyla da daha inandırıcı bir tavır ortaya koymasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar