Hatay'da, 6 Şubat depreminin ardından evleri zarar gören depremzedeler, şimdi de TOKİ tarafından tahsis edilecek konutlar konusunda zor bir kararla karşı karşıya. Kabul etmeyenler için imzalanması istenen feragatname, büyük belirsizlikler içeriyor ve hak kaybı riskini beraberinde getiriyor.

Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı

Depremzedeler, TOKİ kuralarından çıkan konutları kabul etmeme durumunda, kendilerine sunulan feragatname ile konut edinme haklarından vazgeçmeleri isteniyor. Bu durum, onların rezerv alandan da mahrum bırakılmasına sebep olacak. 

Feragatname ne diyor?

BirGün'den İlayda Kaya'nın aktardığına göre, feragatnamede, depremzedenin "7269 Sayılı Kanun ve ilgili tüm maddeler gereği hak sahipliğinde bulunduğum TOKİ ya da AFAD tarafından deprem nedeniyle yapılmış bulunan ve 03 Şubat 2024'te kurası çekilen ve adıma isabet eden hak sahipliğimden ve konut edinme hakkımdan ve kurada çıkan konuttan feragat ettiğimi bildiriyorum" ifadeleri yer alıyor. Ayrıca, feragat edenlerin gelecekteki kura çekilişlerine de katılmayacaklarını beyan etmeleri gerekiyor.

Depremzedeler endişeli

Depremzedeler, feragatname imzalamak zorunda bırakıldıkları için endişeli. Konutları istemediklerini belirten birçok depremzede, bu durumun hak kaybına neden olacağını ve kendilerini daha büyük bir mağduriyetin içine sürükleyeceğini dile getiriyor. Bazıları, feragatnamenin hukuki olarak belirsiz olduğunu ve gereksiz yere hak kaybına yol açabileceğini vurguluyor.

"Süreç şeffat yönetilmeli"

Konuyla ilgili konuşan avukatlar, feragatnamenin, depremzedeler için ciddi hak kayıplarına neden olabileceğini belirtiyor. Avukatlar, sürecin daha şeffaf ve adil yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak, feragatnamenin yasal dayanaklarının yeterince açık olmadığını söylüyor. Avukatlar, depremzedelerin haklarının korunması adına gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtiyor.

Editör: Ziya Burak Erol