Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında oluşturulan sivil inisiyatifler de kendi imkânlarıyla depremzedelerin yardımına koşuyor. Gaziantep’te Sarıfakıoğlu öncülüğünde kurulan “Gönüllüler Evi”nde günde iki öğün yemek yaklaşık 3 bin kişiye dağıtılıyor. Sarıfakıoğlu, cocuk ve yetişkinler için rehber ve psikologlara ihtiyaç duyulduğuna işaret etti. Depremden yaklaşık 15 dakika sonra 15 kişinin harekete geçmesiyle oluşturulan Osmaniye’den Toprakkale Yardımlaşma Grubu kurucularından Acı, en çok ihtiyacın çadır olduğunu tespit ettiklerini vurgulayıp yaklaşık 30 çadır yapmayı planladıklarını bildirdi
SERKAN TALAN
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem sonrasında özellikle resmi kurumların yetersiz veya eksik kaldığı yerlerde vatandaşlar, dernekler ve sivil inisiyatifler, kendi imkânlarıyla yardım grupları oluşturup deprem bölgelerinde yardıma koştular. Bu yardımlara en güzel örnek, depremin etkilediği illerden Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde bir grup genç tarafından oluşturulan Toprakkale Yardımlaşma Grubu. Bir diğer örnek ise Gaziantep’te yaşayan Dilek Sarıfakıoğlu öncülüğünde bir grup kadın ve erkek tarafından oluşturulan “Gönüllüler evi”.
Günde 3 bin kişiye, iki öğün yemek dağıtımı…
Sosyal hizmet uzmanı ve anne-çocuk evi gönüllüsü Sarıfakıoğlu, Gaziantep’i de etkileyen deprem sonrası harekete geçen isimlerden. Gaziantep Güvenevler Mahallesi’nde, mahalle sakinleri ile hemen “Gönüllüler evi”ni harekete geçirdiklerini, insanlara yardım etmeye çabaladıklarını aktaran Sarıfakıoğlu, burada yaklaşık 3 bin kişiye, günde iki öğün yemek dağıtımı yapıldığını belirtti. Sarıfakıoğlu, çalışmaları hakkında şunları anlattı:
“Deprem sonrası insanlar, bir şişe su bulamıyordu. Hemen bir mutfak kurmak istedik, saha taraması yaptık. Ayakta duran bir anaokuluna gittim, ‘Bana bir mutfak verir misiniz?’ dedim. Verdiler. O anda gönüllü arkadaşlarla hemen mutfak kurduk. Şu anda 3 bin kişiye 2 öğün yemek veren bir mutfağımız var. Ayrıca depremzedelerin ilaç ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Şu anda bebek maması, kadın pedi gibi ürünleri birçok deprem bölgesine gönderdik. Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşundan destek almadan, kendi imkânlarımızla bulduğumuz sponsorlarla, 30 kişilik gönüllüler ekibi kurduk.
Mahallemiz olan Güvenevler Mahallesi’ndeki kadın, yaşlı ve erkek bu gönüllüler grubunda var. Kimseden bir şey beklemedik, hemen biz kendimiz harekete geçtik. Çünkü depremzedelerin acil ihtiyaçları var, bekleyecek zamanımız yoktu. Yaklaşık 30 arkadaşımızla insanlara yardım ulaştırıyoruz. Yoruluyoruz saat 2 de yatıyoruz ama tatlı bir yorgunluk bunlar.”
[caption id="attachment_268094" align="alignnone" width="700"]
Dilek Sarıfakıoğlu[/caption]
“İnsanlar gerçekten ruhen de yıkılmış durumda”
Gaziantep’te acı bir tablo yaşandığını, depremin ağır hasar verdiği birçok bölgeden de depremzede misafir bulunduğunu aktaran Sarıfakıoğlu, şu andaki en önemli işin, depremden etkilenenlerin ruhsal problemlerine çözüm üretmek olduğunu vurguluyor. Çocuk ve yetişkinler için rehber ve psikologlara ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Sarıfakıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Deprem yaralarını maddi olarak sarıyoruz. Ancak şu anda ruhsal olarak da iyileşmeye ihtiyacımız var. Bununla ilgili de bir çalışma yapıyoruz. Çünkü insanlar gerçekten ruhen de yıkılmış durumda. Acilen eski hayatımıza dönmemiz gerekiyor. Bunun için rehberlik hizmeti yapacak gönüllü psikolog arayışına girdik. İnşallah en kısa sürede bu acıları birlikte dayanışma ile atlatacağız.”
Toprakkale Yardımlaşma Grubu, depremden 15 dakika sonra kuruldu
Depremin vurduğu Osmaniye Toprakkale ilçesinde de gençler, WhatsApp’ta oluşturdukları yardım grubu ile ilçelerine sığınan depremzedeler olmak üzere Osmaniye merkez, Nurdağı, İslahiye, Hatay ve Kahramanmaraş’tan gelenlerin yardımına koştu. Depremden yaklaşık 15 dakika sonra 15 kişi, hemen bölge taraması yaparak harekete geçiyor. Toprakkale Yardımlaşma Grubu, topladıkları yardımları depremzedelere ulaştırarak depremin yaralarının sarılmasına destek olmaya devam ediyor. Örnek bir harekete imza atan Toprakkaleli yardımseverler, nerede depremzedelerin ihtiyacı var ise oranın ihtiyacını gideriyor. Ayrıca grup, Toprakkale’ye dışarıdan gelen yardımların taşınması için de gönüllü olarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), kaymakamlık ve belediye gibi kurumlara hizmet veriyor.
Grubun ilerleyen günlerde, TODER adıyla resmileşerek dernek statüsüne kavuşacağını, olası felaketlerde daha hızlı bir şekilde yardıma koşmayı planladıklarını duyuran Toprakkale Yardım Grubu kurucularından Fettah Acı, depremin büyüklüğünün ciddiyetini ilk önce anlayamadıklarını, enkazları gördükleri zaman idrak edebildiklerine dikkat çekti. Acı, çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi.
“Deprem sonrası hemen harekete geçtik. İlk anda deprem bölgesi Osmaniye’de enkaz çalışması ile arama kurtarma faaliyetine katıldık. Ardından WhatsApp grubumuz büyüdü. Burada herkes koordineli bir şekilde çalışıyor. Kimin ne ihtiyacı varsa burada belirlenip hemen bu ihtiyaçlar temin ediliyor. Sağ olsun herkes özveri ile çalışıyor. Şu anda 250’nin üzerinde farklı mesleklerde kişi grubumuzda koşturuyor. Hiç kimsenin yardım dışında bir beklentisi yok. Nerede kimin ne ihtiyacı varsa grup üzerinden bu problemleri çözüyoruz. Bizler, ilçe olarak depremzede olmadık. Ancak depremden yara alan bölgelere gıda, bebek maması, bebek bezi, ayakkabı, battaniye ve ısıtıcı gibi ürünler gönderdik. Buraya, yakınları ya da tanıdıklarının evlerine, Osmaniye başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda depremzede geldi, sığındı. Bunların da ihtiyaçlarını kendi imkânlarımızla sağlıyoruz. Sağ olsun muhtarlarımız, esnaflarımız, gençlerimiz herkes elini taşın altına koyuyor.”
Depremzedeler için çadır imalatı başladı
Şu anda en çok ihtiyacın çadır olduğunu tespit ettiklerinin altını çizen Acı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“O yüzden hemen çadır yapmak için faaliyete geçtik. Şimdi grubumuzda bu işlerden anlayan kişilerle görüştük, bunları bir araya getirdik. Yaklaşık 30 çadır yapmayı planlıyoruz. Malzemeleri aldık. Gece gündüz demeden kaynak yapıyoruz, bunların üzerine de çadır bezi hazırladık. Çadırların dikimini Halk Eğitim Merkezimiz yapacak. Hazırladığımız çadırları, öncelikle evi yıkılmış, evi hasarlı olduğu için evlerine giremeyen depremzedelere vereceğiz.”