Aktau'daki Azerbaycan uçağının düşürülmesine ilişkin soruşturmaya 17 uluslararası uzman katılıyor Aktau'daki Azerbaycan uçağının düşürülmesine ilişkin soruşturmaya 17 uluslararası uzman katılıyor

R I Z A1CEMRE POLAT/ANKARA - Şiddetsiz Toplum Derneği’nin öncülüğüyle hayata geçirilen “Sivil Toplum Buluşmaları” her ay düzenli olarak gerçekleşecek. Demokratik kitle örgütü temsilcilerinin her ay bir araya gelerek toplumsal sorunlara çözüm arayacakları buluşmaların ilki, Konur Sokak'ta yer alan Yeni Meydan Tiyatro Sahnesi’nde gerçekleşti. 
Demokratik kitle örgütleri arasında iş birliğini artırmak, sorunlara çözüm üretmek ve toplumsal bağları güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, çok sayıda gönüllü kuruluş temsilcisi ve dernek üyesi yer aldı.
Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, etkinliğin amacını "Toplumsal barışı güçlendirmek, demokratik değerleri vurgulamak ve sorunlara ortak çözümler bulmak için bir araya geliyoruz. Şiddetin çeşitli yönleri üzerine odaklanarak toplumumuzu daha güvenli ve dayanışma içinde bir yer haline getirmeyi hedefliyoruz" sözleriyle açıkladı.
Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, siyasetteki sözlü şiddet, seçim barajı, polis ve jandarma ile şiddetsiz eylemlere katılanların sorunları gibi birçok önemli başlık gündeme getirildi. Ayrıca, sağlık, eğitim, çevre, kadın hakları, ekonomik şiddet, adalet sistemi, medya ve diğer birçok alanda yaşanan sorunlar üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapıldı.
Devlet ve STK iş birliğine dikkat çekildi
Toplantıda yer alan temsilciler, demokratik bir ortamda her türlü konunun konuşulabileceği ve çözüm yollarının belirlenebileceği özgür bir platformun önemine işaret etti. Sevgisizlik ve ilgisizliğin çocukları suça ittiğini, madde ve sigara bağımlılığının küçük yaşlara indiğini belirten katılımcılar, bu sorunların çözümü için devlet ve STK iş birliğinin zorunlu olduğunu vurguladılar.
Toplantıda dile getirilen bir diğer önemli konu ise devletin yönetimindeki ehliyetsiz ve liyakatsiz durumlar oldu. Ayrıca, milli eğitim sisteminin yürüttüğü ÇEDES (Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” başlığı ile “manevi danışman” olarak görevlendirilen imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur'an kursu hocalarının ilkokul, ortaokul ve imam hatip okullarında ders vermesine neden olan program) Projesi'nin tehlikesi üzerinde duruldu. 
Adaletsizliğin, savaşın ve şiddetin önlenmesi için toplumsal eğitim başlatılması gerektiğine vurgu yapıldı.
Sümer, “Dünya, adaletsizlik, savaş, sefalet ve her türlü şiddetin altında kaldı”
Sümer, konuya dair konu başlıklarını şöyle özetledi: “Millî Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü ÇEDES Projesi çok tehlikeli. Sevgisizlik ve ilgisizlik, çocukları 12-13 yaşlarında suça itiyor. Madde ve sigara bağımlılığı küçük yaşlara indi. Tüm bu konular için devlet ile STK iş birliği zorunludur. 
Ehliyetsiz ve liyakatsiz yöneticiler ve yönetimler sorunları daha da çoğaltıyor. Dünya, adaletsizlik, savaş, sefalet ve şiddetin her türlüsünün altında kaldı. Ekonomik şiddetin azalması için hayat pahalılığı, enflasyon önlenmeli. Tarımda üretime ağırlık verilmeli, üreticiler kooperatifleşmeli. Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şiddete karşı, birlikte ve STK'larla iş birliği içinde toplumsal eğitim başlatmaldır.”
Toplantı sonunda katılımcılarla tartışılan konularda yapılan yanlışların şiddet ürettiği ve çözüm için ortak bir yol haritası belirlenmesinin önemi vurgulandı. Devlet ve STK'lar arasında güçlü bir iş birliği çağrısı yapılarak, sorunların çözümüne yönelik adımların atılması gerektiği dile getirildi.

Editör: Ramazan Atabey