Güncel

DEM Parti'li Çandar: Erdoğan'ın sözleri beka sorunu yaratmaktadır

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İsrail’in vatan topraklarımıza göz dikmesi” iddialarını eleştirerek, bu söylemin yeni bir beka sorunu yaratma çabası olduğunu vurguladı.

Abone Ol

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İsrail’in Lübnan’dan sonra gözünü dikeceği yer bizim vatan topraklarıdır” ifadelerini değerlendirdi.

Erdoğan’ın sözlerinin "gayri ciddi ve hiçbir gerçekliğe denk düşmediği" değerlendirmesini yapan "Bir kere bu vadedilmiş toprakların sınırı yoktur. Türkiye topraklarının İsrail tehdidi altında bulunmasını savunmak yanlıştır çünkü İsrail devletinin kurucu ideolojisi siyonizmdir. Siyonizm tek bir anlam taşımaktadır ve bu da Filistin topraklarında bir Yahudi ulus devleti kurmaktır" dedi.

Kendisinin Filistin Kurtuluş Örgütü kimliği taşıyan tek milletvekili olduğunu vurgulayan Çandar, bu söylemin yeni bir 'beka sorunu' yaratma çabası olduğunu ifade ederek, "Beka sorunumuz varken millî birlik ve beraberliğimize kast etmekle suçlanmak an meselesi. Bu söylemler, siyonist İsrail’e hizmet etmekle suçlamaya kadar varabilir" dedi.

"Sınıfı geçemezlerdi"

Çandar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben iki yıl üniversitelerde Orta Doğu’nun bugünkü sınırlarının nasıl oluştuğuna dair ders verdim. Öğrencilerim arasında bugün bu sıralarda oturan bazı milletvekilleri var. Eğer onlardan herhangi biri dün Cumhurbaşkanı’nın burada söylediklerini sınav kağıdına yazsalardı bugün burada olamazlardı çünkü sınıfı geçemezlerdi.

Öyle ki Cumhurbaşkanı İsrail’in vatan topraklarımıza göz diktiği iddiasının ardını şu sözleri yerleştirdi, okuyorum: 'İsrail'in Filistin ve Lübnan’daki saldırılarını çok yakından takip ederken Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde bölücü örgütü maşa olarak kullanmak suretiyle nasıl birer küçük uydu kurmak istediğini de çok net görüyoruz’. Buyurun yeniden beka sorunumuz konusuna ve buyurun güvenlikçi politikaların öncelik almasına ve buyurun savaş harcamalarına ve en önemlisi, buyurun İsrail ve Kürtler sözcüklerini yan yana getirerek bunun doğuracağı tehlikeli sonuçlara. Buna karşı çıktığınız anda ise etiket hazır olacak. Beka sorunumuz varken millî birlik ve beraberliğimize kastetmek siyonist İsrail'e hizmet etmek.'