TBMM (AA) - DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin iddianame hakkında "Suçlanan kişiler var, yargılanan kişiler var ama ne yazık ki katillerin kim olduğu açık bir şekilde belirtilmemiş." dedi.

DEM Parti Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "yenidoğan çetesi" soruşturmasına değinerek, "Sağlık Bakanı '2023 yılında konuyla ilgili soruşturma başlatıldı' diyor. Oysa biz DEM Parti olarak 2022'de bu hastanenin yenidoğan bebek ünitelerinde yaşanan sorunları dile getirdik." diye konuştu.

Bununla ilgili Sağlık Bakanlığının bir adım atmadığını savunan Olan, "Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na buradan soruyoruz: 'Çete çökertildi' dediğiniz 26 Nisan 2024'e kadar geçen sürede yenidoğan çetesi bebekleri öldürmeye devam mı etti?" ifadesini kullandı.

Olan, özel hastanelere yönelik denetim mekanizmalarının artırılmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı istatistiklerinin, sağlığın ticarileştiğinin kanıtı olduğunu ileri süren Olan, AK Parti iktidara geldiğinde 271 olan özel hastane sayısının, 2022'de 572'ye yükseldiğini söyledi.

- "KHK ile ihraç edilenler görevlerine iade edilmeli"

DEM Parti İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, OHAL döneminde Kanun Hükmünde Kararnamelerle görevlerinden ihraç edilen kişilerin göreve iade edilmesi gerektiğini savundu.

OHAL döneminde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bünyesindeki sendikalara üye 4 bin 259 kişinin görevden ihraç edildiğini kaydeden Kok, "Bunlardan 1747'si göreve iade edildi ancak 2 bin 512'si, tüm başvurularına rağmen, 8 yılı aşkın süredir görevine iade edilmedi. Hukuksuz bir şekilde mağdur edilen bu arkadaşlarımızın da tüm hak kayıplarının karşılanarak göreve iade edilmelerini talep ediyoruz. Mağduriyetleri giderilene kadar da mücadelemize devam edeceğiz." dedi.

EMEP'li Demir'den "çözüm için birlikte mücadele" çağrısı EMEP'li Demir'den "çözüm için birlikte mücadele" çağrısı

- "Narin cinayeti karartılmak isteniyor"

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın da 8 yaşındaki Narin Güran cinayetine ilişkin iddianameyi eleştirdi.

Hukuki sürecin, Narin kaybolduktan 19 gün sonra başladığını ve iddianamenin kamuoyuna yansıdığını anlatan Altın, "Dosyanın detaylarına baktığımızda Narin'in katillerinin olmadığını görüyoruz. Suçlanan kişiler var, yargılanan kişiler var ama ne yazık ki katillerin kim olduğu açık bir şekilde belirtilmemiş. 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Narin'in otopsi sonucunda da cinayeti aydınlatacak hiçbir verinin olmadığını görüyoruz. Bu durum bize aslında Narin cinayetinin karartılmak istendiğini, gerçek faillerin korunduğunu, siyasi dostlukların bir çocuğun ölümünün önüne geçtiğini bir kez daha hatırlatıyor." değerlendirmelerinde bulundu.

Kaynak: aa