Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Diyarbakır'dan gelen ve aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Barosu, Ticaret Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD), Tabipler Odası, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği, Roza Kadın Derneği gibi kurumların da bulunduğu Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüştü.
Güleç: “DEM Parti’nin çözüme uygun bir dille, çözümün içeriğine uygun bir siyaset yapması gerektiğini düşünüyoruz”
Görüşmede STK’lar adına söz alan Diyarbakır Baro Başkanı Abdulkadir Güleç, Kürt sorununun çözümüne ilişkin son dönemde yaşanan gelişmelerin bölgede olumlu etki yarattığını söyledi. Güleç, şunları kaydetti:
"Bölge halkı gerçekten umutlu ama ihtiyatlı bir durum da söz konusu. STK temsilcileri olarak biz de ihtiyatımızı koruyoruz. Bu sürecin 2009’daki Oslo görüşmeleri ve 2013’teki yapılan müzakereler gibi heba olmamasını diliyoruz. DEM Parti’nin çözüme uygun bir dille, çözümün içeriğine uygun bir siyaset yapması gerektiğini düşünüyoruz. Biz de STK’lar olarak bu sürece toplumun bütün kesimlerinin dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Görüşmelerin toplumsal ayağını oluşturacak kurumların başında sivil toplum örgütleri gelmektedir. Kürt sorununun diyalogla, barışçıl ve demokratik yollarla çözümü halkın da bizlerin de arzusu."
Kaya: "Soru işaretleri de maalesef oldukça yaygın"
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Kürt sorununun bitmesiyle ilgili taleplerin olduğunu belirterek, “Ama ‘acaba’ diye soru işaretleri de maalesef oldukça yaygın. Bunları bir şekilde gidermek geçmiş çözüm sürecinde yakalanan toplumsal beklenti ve katkı halen yakalanmış değil” dedi.
Önceki çözüm sürecinde muhalefetin desteği, Meclis’in şeffaf şekilde sürece sahip çıkması ve sivil toplumun ihmal edildiğini söyleyen Kaya, yeni süreçte taleplerinin hepsinin işin içerisinde olması gerektiğinin vurguladı
Bakırhan: "Önerilerinizi sunmanız bence çok kıymetlidir"
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Türkiye'nin artık Kürt sorununu çözmesi konusunda aciliyeti altı ay önce görmesi değerlidir. Bölgede yaşayan, bölgede çalışan, bölgede emek veren, üretim yapan, aynı zamanda bedel ödeyen bir birleşensiniz. Böylesine Türkiye'nin en önemli zorluğundan birisi için kafa yormamız, burada siyasi partileri ziyaret etmeniz, eleştirilerinizi, önerilerinizi sunmanız bence çok kıymetlidir” diye konuştu.
Hatimoğulları: “Barış süreci olarak henüz ismini tam ortaya koyamıyoruz”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemle çözülmesi için uzun yıllara dayalı bir mücadelenin olduğunu söyleyerek, “Ancak şimdi geldiğimiz süreçte Sayın Bahçeli’nin başlatmış olduğu bir gelişmeler süreci diyelim. Çünkü barış süreci olarak henüz ismini tam ortaya koyamıyoruz. Bu gelişmeler sürecinde biz bu sürecin barışa eğilmesi için DEM Parti olarak elimizden gelen her türlü çabayı sergiliyoruz, sergilemeye de devam edeceğiz" diye konuştu.