İSTANBUL (AA) - DeFacto, geleceğe yönelik stratejilerini açıkladığı bu yılki "Sürdürülebilirlik Raporu"nu "2023 Entegre Raporu" olarak yayımladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, bu yıl onuncusunu yayımlanan raporda sektöre ve markaya ilişkin veriler yer aldı.

Şirket, aynı zamanda entegre raporlama ve düşünceye ilişkin ulusal düzeyde farkındalığı artırmayı, kurumların kapasitesini geliştirmeyi ve iyi uygulamaların paylaşılmasını sağlamayı amaçlayan Entegre Raporlama Derneği'ne de üye oldu.

2015'te Birleşmiş Milletler "Kadının Güçlenmesi Protokolü"nü imzalayan Türkiye'deki ilk perakende şirketi olarak da öne çıkan şirket, geçen yıl yurt içi ve yurt dışındaki kadın çalışan oranını yüzde 60'a, kadın yönetici oranını ise yüzde 43'e çıkardı.

- Her beş hazır giyim ürününden biri sürdürülebilir olarak üretiliyor

Açıklamada görüşlerine yer verilen DeFacto Üst Yöneticisi (CEO) İhsan Ateş, 2005'ten bu yana sürdürülebilirliği işlerinin odak noktalarından biri olarak gördüklerini belirterek, moda ve tekstil endüstrisinin küresel ekonomiye önemli katkılar sağladığını ancak doğal kaynak kullanımı ve doğanın sürdürülebilirliği açısından çeşitli zorluklar içerdiğini vurguladı.

Ateş, "Yılda yaklaşık 100 milyar ürün üretiliyor ve bu her saniyede bir kamyon dolusu tekstilin çöp sahasına atılması demek. Çoğunlukla doğrusal bir iş modeliyle çalışan sektörümüzün mevcut haliyle sürdürülemez olduğu çok açık. Ülkemizde moda ve tekstil sektörünün liderlerinden biri olarak bu dönüşümde sorumluluk alıyor, gerekli adımları atıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir gelecek inşa etmek için modanın çok güçlü bir etki alanı olduğuna inandıklarını belirten Ateş, "Her beş hazır giyim ürünümüzden biri sürdürülebilir üretiliyor. 2030'a kadar hazır giyim koleksiyonlarımızın yüzde 90'ını sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bir kot pantolonu ağartmak için kullanılan 16 litre su, 1 bardak suya indirgendi"

Ateş, sürdürülebilir yenilikçi ürün koleksiyonlarının bu alanda attıkları en önemli adımlardan biri olduğunun altını çizerek, DeFacto LIFE çatısı altında geri dönüştürülmüş ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilmiş materyallerle üretilen yeşil etiketli ürünleri DeFacto LIFE çatısı altında müşterilere sunduklarını aktardı.

Zeytin atıklarından elde edilen "Sürdürülebilir Zeytin Derisi Koleksiyonu"na işaret eden Ateş, bu yenilik sayesinde zeytin endüstrisinin atıklarını geri dönüştürerek döngüsel ekonomiye katkı sağlandığını ve karbon emisyonunun yüzde 94 azalttığını belirtti.

Kasımda ikinci el araçların ilanda kalma süresi 50 günü aştı Kasımda ikinci el araçların ilanda kalma süresi 50 günü aştı

Ateş, Wiser Wash koleksiyonu ile su ve ekolojik ayak izini azaltarak üretim sürecini kısalttıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bir kot pantolonu ağartmak için normalde 16 litre su gerekirken, özel işlem süreci ve teknolojimiz sayesinde bu miktarı sadece bir bardak suya indirgiyoruz. Böylece, daha sürdürülebilir denim üretimi sağlıyoruz. Üstelik zararlı kimyasal ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen ponza taşı kullanımını da ortadan kaldırıyoruz. Bu koleksiyonumuzla geleneksel denime oranla yüzde 80 su tasarrufu sağlarken, iklim değişikliğine sebep olan etkileri yüzde 59 azaltıyoruz."

Kaynak: aa