Gelecek-Saadet Partisi ortak grup toplantısı, TBMM’de yapıldı.

Toplantıda konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, siyaset doğal mecrasından koptuğunu ifade ederek, "Siyasetin amacı, kişilerin kendi geleceklerini teminat altına almak üzere ceplerini doldurmak mı? Milletin geleceğini teminat altına almak mı? Siyaset, devletin imkanlarıyla milletin refaha götürülmesi misyonun adıdır. Devlet ile millet arasında köprü kurmaktır siyaset. Emeklilerin durumu ortada. En düşük emekli maaşı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkacak. Bu en düşük emekli maaşı. Bütün emeklilere yansıyacak artış falan değil. Peki 12 bin 500 lirayla gerçekten bir emekli, onurlu bir hayat sürdürebilir mi? Bu iktidar bu maaşta yeterince beslenemeyen yaşlı, güçsüz emeklileri bir an önce dünyadan ahireti emekli etmek için bu maaşı veriyor. Dünyada onurla yaşatmak için değil" ifadelerini kullandı.

"Taşeron sistemi demek sömürü düzeni demek"

Çiftçilerin çok zor durumda olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Ukrayna çiftçisine, Rus çiftçisine buğday ve arpa alımları üzerinden bu farkı ödeyerek siloları dolduracaksınız, Türk çiftçisini bir daha buğday ve arpa ekemez hale getireceksiniz. Türkiye'deki çiftçiler geleceği göremiyorlar. Toprak şahitsiz kalacak. Vatan dediğimiz toprak ekilemez hale gelecek. Çünkü çiftçilerin her geçen gün topraktan kopuyor. Gelelim işçilere. İşçilerimiz memnun mu? Başbakanlığım döneminde şunu fark etmiştim, taşeron sistemi demek sömürü düzeni demek. Başbakanlık dönemimde çok net bir talimat vermiştim, taşeron sistemini tümden kaldıracağız diye. Çünkü emeği sömürmekten daha büyük bir vebal ve kul hakkı yoktur. Maalesef bu reformu yapamadan bir darbeyle uzaklaştırıldığımız için o sömürü düzeni devam etti" şeklinde konuştu.

"Kamuoyunda tepki gelen yasaları 'vakit kalmadı' diyerek erteleyecekler"

Davutoğlu, Meclis'te görülen kanun tekliflerine ilişkin şunları söyledi:

CHP Adalet Politikaları Danışma Kurulu, Özel başkanlığında toplandı CHP Adalet Politikaları Danışma Kurulu, Özel başkanlığında toplandı

"Devletle millet arasındaki bağı parlamento kurar. Parlamentosu iyi çalışmayan ülkelerde milletle devlet arasındaki bağ kopmuştur. Parlamento milletin vicdanının devlete yansımasıdır. Gelmişsiniz yazın ortasına en temel beş kanunu bir haftada çıkarmaya çalışıyorsunuz. 9’uncu Yargı Paketi, Vergi Kanunu, sokak hayvanlarının toplatılmasıyla ilgili kanun, ticaret kanunu ve öğretmenlik meslek kanunu. Bu 5 kanun önümüzdeki hafta parlamentoda görüşülecek. Bunun her biri geniş toplumsal kesimleri ilgilendiren yasalar. Nasıl bir sorumsuzluk bu? Ne yapacaklar biliyor musunuz? Kamuoyunda tepki gelen yasaları 'vakit kalmadı' diyerek erteleyecekler. Belirsizlik giderek artacak. Öğretmenlik herhangi bir meslek değildir. Öğretmenlik ilahi bir meslektir ama kendisi başkasına muhtaç olan birisi, acaba kendisinden sonraki gelecek nesli nasıl yetiştirebilir? Milletin ahvali açısından başka bir açık adalet. 9’uncu Yargı Paketi içerisinde adalete güven anlamında herhangi bir madde gördünüz mü? Tartışılıp duruyor. Konuşulan tek madde kadınların soyadları soyadları ne olacak? Devletin esası adalettir, adalet."

"15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu'nun raporu yayınlansın"

Darbe Araştırma Komisyonu raporunun neden yayınlanmadığını soran Davutoğlu, 15 Temmuz'dan faydalananlar olduğunu belirterek şunları söyledi:

"15 Temmuz şehitlerini rahmetle anıyorum. 8 yıl geçti 15 Temmuz ile ilgili doğru düzgün muhasebe yapıldı mı? Şehitlerimizin Türkiye’nin özgürlüğüne dair umutları gerçekleşti mi? 15 Temmuz'un 251 şehidin kanları üzerinde zengin olanlar oldu FETÖ borsasıyla. O gün hiçbir yerde görünmeyip sonra kahramanlık taslayarak devlete sızmış çeteler çıktı. Bir haftadır bu soru bana soruluyor, 'yine bir tehlike mi görüyorsunuz?' Evet. Devletin içinde ciddi bir tehlikenin var olduğunu görüyorum. Çünkü 15 Temmuz’un hesabı görülmedi daha. 15 Temmuz'un hesabı görülmeden herhangi bir yeni devlet reformunun yapılması da çok zor. Milletin hesap sorma hakkı var sayın Cumhurbaşkanı. Bu şov yapan eski İçişleri Bakanı’nın ifadesiyle 15 Temmuz’un faili diye ilan ettiğiniz Birleşik Arap Emirlikleri'yle birkaç milyar dolar için neden ilişki kurdunuz?  Ben Birleşik Arap Emirlikleri'yle ilişki kurmayı yanlış görmem ama eğer öyle bir suç varsa önce hesabı sorulur. FETÖ borsalarını kim kurdu? Şimdi çıkıp konuşuyorlar. Darbe Araştırma Komisyonu’nun raporu yayınlanmadan 15 Temmuz'un hakkı verilemez. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a sesleniyorum, sakın ha sizler şov yapmaya kalkmayın. Önce Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla kurulan 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu’nun raporu yayınlansın. Görevde olmamasına rağmen o rapora cevap veren tek devlet görevlisi benim. 75 sayfa rapor verdim milletimiz bilsin diye. Niye saklıyorsunuz bu raporu?  Devlet yönetmek ucuz kahramanlıkla olmaz. Devletin onurunu korumakla olur. 15 Temmuz’la ilgili bu konuda gerekli adımları atmayanlar bu onuru koruyamamışlardır.”

Editör: Nur Yıldız