Gümüşhane'nin yöresel ürünlerinin tanıtıldığı festival başladı Gümüşhane'nin yöresel ürünlerinin tanıtıldığı festival başladı

P1130348CEMRE POLAT/ANKARA- Geçtiğimiz yıl hayata veda eden sanatçı ve emekli diplomat Daver Darende’nin anısına düzenlenen 40’ıncı kişisel resim sergisi Medya Sanat Galerisi’nde açıldı. Sanatçının ardında bıraktığı resimlerden oluşan farklı boyutlarda birçok eserin yer aldığı “Darende Anısına Saygıyla” sergisi, ziyaretçilerini “İstanbul” temalı resimlerle karşıladı. Sanatçının tablolarında büyük yer tutan rengarenk takalar, Beyoğlu'ndaki kırmızı-yeşil renkli tramvaylar, çınarlar ve Boğazın sularını çizip geçen vapurlar, sanatseverler tarafından ilgiyle izlendi. 
Açılış kokteyli yoğun katılımla gerçekleşen sergide bir araya geldiğimiz Şermin Darende, eşi Daver Darende’nin sanat hayatını gazetemize anlattı. 
Darende, “Onun Resim yeteneğini ben keşfettim!”
Birlikteliklerinin başından itibaren Daver Darende’nin ressamlık serüvenine tanıklık eden Şermin Darende, eşinin yaşamı boyunca çok çalışkan ve üretken olduğunu ifade etti. Darende’nin içindeki ressamlık tohumlarının evliliklerinin ilk yılında Münih’te atıldığını anlatan Darende, eşinin resim yeteneğini o zaman keşfettiğini şu sözlerle anlattı: “Yıllar önce evlenip Münih’e gittik. Orada kendi kendime birkaç ufak desen karalarken Daver, ‘O öyle yapılmaz’ deyip eline fırçayı aldı ve iki darbeyle resmi muhteşem bir hale getirdi. Ona ‘Sen ressamsın!’ dedim. Resim çizmeye o heyecanla başladı ve ömür boyu sürdü. ‘Onun resim yeteneğini ben keşfettim’ diyebilirim.” 
“Bir İstanbul aşığıydı…”
Eserlerindeki canlılığın sanatçının İstanbul’a olan bağını ve düş gücünü yansıttığını söyleyen Şermin Darende, Daver Darende’nin yaklaşık yarım asırlık sanat hayatı boyunca ağırlıklı olarak İstanbul’u çizdiğini ve bir “İstanbul aşığı” olduğunu vurguladı. Eşinin, çizerliğinin yanı sıra edebiyat ve müziğe olan ilgisiyle tam bir sanatçı olduğunu söyleyen Darende, “Her zaman İstanbul’u resmetti, İstanbul üzerine iki kitap yazdı… Tam bir İstanbul aşığıydı… Bu sergi, Daver’in 40’ıncı kişisel sergisi. Yine çoğunlukla İstanbul resimleri görüyoruz. Eşim hakikaten çok üretken, çok çalışkandı. Sayısız resim çizdi, dünyanın çeşitli yerlerinde sergiler açtı. Emekliliğinde tam 14 kitap yazdı. Cumhuriyet Gazetesi’nde 20 yıl yazıları çıktı. Müzik kulağı çok kuvvetliydi, tam bir sanatçıydı…”
“Darende Anısına Saygıyla” sergisi, 6 Haziran Perşembe gününe kadar Medya Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak. 
Ressam Daver DarendeDaver Darende Kimdi?
İstanbul doğumlu olan Daver Darende, resim çalışmalarına 1977 yılında Münih’te başladı. İlk kişisel sergisini 1982 yılında Ankara’da açan sanatçı, 1982-1985 yılları arasında Varşova’da dünyaca ünlü ressam Nejad Melih Devrim’in atölyesinde çalışmalar yaptı. 
Varşova, Krakow, Glivice, Gdansk, Dubai ve Paris’te kişisel sergiler açı. Krakow kentinde açtığı sergiler onur diploması ve bronz madalya ile ödüllendirildi. 1986 yılında Gdansk kentinde açtığı sergide soyut tablosu Gdansk Güzel Sanatlar Akademisi tarafından satın alındı. 
Londra ve Tokyo’da düzenlenen karma sergilere katıldı. Tokyo’da satın alınan iki tablosu Japon Prensi Tomohito Mikasa’nın koleksiyonunda yer alırken, bir tablosu da 11. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev’e hediye edildi. 
“Bir Çocuğun Gözünden 2. Dünya Savaşı”, “Sanat Ne Güzel”, “Işık Adası Bali”, “Ortadoğu Bataklığında Türkiye”, “Sirenler Çalıyor”, “Kız Kulesinden Eyfel’e”, “Diplomatın Not Defteri”, “Çok Renktir İstanbul”, “Çınarların Gölgesinde” gibi birçok kitabı bulunan sanatçı, ayrıca uzun bir süre Cumhuriyet Gazetesi’nin “Olaylar ve Görüşler” sayfasında yazdı.
Çok sayıda kişisel ve karma sergisi bulanan sanatçı, yurt içinde ve yurt dışında açtığı sergileriyle sanat eleştirmenlerinin beğenisini kazandı. Ünlü Ressam Nejad Melih Devrim, geçtiğimiz yıl kasım ayında Ankara’da hayatını yitiren sanatçı için, “Tablolarındaki renk cümbüşü, yaşamın coşkusunu yansıttığı ve insanî duygulara seslendiği için çok önemli. Bu şenlik, bu neşe, Daver Darende’nin ruhunun ne kadar aydınlık, mutlu ve iyimser olduğunu göstermektedir. Daver bey bizdendir, renkleriyle...” diye yazmıştı.

Editör: Ramazan Atabey