Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla açıklama yaparak, tüm çocuklarla bugün saat 14.00'te Adıyaman Demokrasi Parkı ve Diyarbakır Park 75 Etkinlik Alanı’nda bir araya geleceklerini duyurdu.

Derneğin açıklaması şöyle:

“11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 2012 yılında alınan kararla kutlanmaya başlandı. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde kız çocuklarımıza sevgi ile yaklaşırken, onların güven içinde yaşaması, laik, bilimsel, karma ve kamusal eğitim alarak büyümesi gerektiğini de bir kez daha hatırlatıyoruz. Unutulmamalıdır ki bir ülkenin gelişmişliği ülkenin kadınlarının ve kız çocuklarının kendilerini gerçekleştirebilecekleri ve hayatlarına yön verebilecekleri özgür bir toplum olabilmekle mümkündür.  ÇYDD olarak 1997 yılından beri ‘Okumayan kızımız kalmasın’ diyerek yola devam ediyoruz. 2024 yılı itibarıyla burslarla, kurulduğu günden bugüne 107 bin 74 liseli kız çocuğunun hayatına dokunduk. Ekonomik sorunlar en çok da kız çocuklarının eğitim hakkını engelliyor. Kız çocuklarının hayatlarında ve eğitimlerinde yaşadığı fırsat eşitsizliğinin her geçen gün derinleştiğine tanık oluyoruz. Ne yazık ki kız çocukları hala okula gönderilmiyor ve bu eşitsizlik gün geçtikçe büyüyor. Üstelik böylesi zor zamanlarda çocukların kamu okullarında okuması, ücretsiz okul yemeğine, hijyenik öğrenim koşulları ve sağlıklı suya erişmesinin önemi daha çok gün yüzüne çıkıyor. Kız çocukları yalnızca eğitimde fırsat eşitsizliğini yaşamıyor, ne yazık ki çeşitli suçların da mağduru oluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2024 verilerinde, '(…) Güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen veya getirilen 217 bin 915 çocuğun yüzde 61,3'ü yaralama, yüzde 11,8'i cinsel suçlar, yüzde 8,6'sı aile düzenine karşı suçlar, yüzde 4,4'ü tehdit, yüzde 13,9'u ise bu nedenlerin dışında kalan diğer nedenlerden dolayı mağdur' olduğu tespit edilmiştir. Veriler korkunç gerçeği yüzümüze vuruyor, binlerce çocuk yaralanıyor, binlerce çocuk cinsel suçlara maruz kalıyor… Aynı şekilde TÜİK verileri 2023 yılında,  resmi rakamlara göre 11 bin 177 çocuğun evlendirildiğini ve 2021 yılından bu yana 2 milyondan fazla kız çocuğunun doğum yaptığını ortaya koyuyor.

Ayhan Bora Kaplan davasında istenen cezalar belli oldu Ayhan Bora Kaplan davasında istenen cezalar belli oldu

Son olarak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler ile eğitim kurumuna 30 kilometreden fazla uzaklıkta bulunan öğrencilerin yatılı bölge ortaokulları ve pansiyonlu okullara yerleştirilmesi halinde, yurtlardaki cemaat - tarikat yapılanması tehlikesi dikkate alındığında, öğrencilerin geleceği hakkında kaygı yaratmaktadır. Taşımalı eğitime erişimin kısıtlanmasının ise en çok okula gönderilmek istenmeyen kız çocuklarını etkileyeceği açıktır. 4+4+4 eğitim sistemi, ÇEDES, Türkiye Maarif Modeli gibi eğitim sistemindeki değişiklikler ise okullaşan çocuklarımızı laik, bilimsel ve cumhuriyetçi eğitime erişmekten uzaklaştırıyor. Eğitimdeki bu kötü tablonun ve kız çocuklarının uğramış olduğu eşitsizliğe karşı ÇYDD olarak ülkemizin dört bir yanında projelerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü etkinlikleri kapsamında kız çocuklarımız öncelikli olmak üzere tüm çocuklarımızla Adıyaman Demokrasi Parkı ve Diyarbakır Park 75 Etkinlik Alanı’nda saat 14.00’te bir araya geleceğiz. ‘Sorunun değil, çözümün parçası olmak’ ilkesiyle 35 yıldır, laik, bilimsel, karma ve kamusal eğitim için mücadele veriyoruz. Bundan sonra da kız çocuklarının kendilerini gerçekleştirebilecekleri, hayatlarına yön verebilecekleri, sokaklarında güven içinde ve özgür olarak yürüyebilecekleri aydınlık bir Türkiye Cumhuriyet’i hayalimizi gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz.”

Editör: Nur Yıldız