Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) lisans alarak, “paya dayalı kitle fonlaması” alanında ilk kez faaliyete geçen ve Türkiye’de girişimcilik ve yatırımcılık ekosistemini geliştirmek, sermayeyi tabana yaymak amacıyla kurulan finans teknolojileri girişimi "fonbulucu" Cumhuriyetin 101. yılında 1 milyar TL fonlamaya ulaştı. Ankara fonprime Sahne'de ekonomist-Yazar Prof. Dr. Emre Alkin ve Finans Kurumları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Vahit Altun’un konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte önemli veriler paylaşıldı.
100 girişim MKK kaydını yaptı
Verilere göre fonbulucu yüzde 82 başarılı fonlama oranıyla dünya genelindeki yüzde 80’lik başarı oranının üzerine çıkarak önemli bir sıçrama yakaladı, 122 girişimin 102’si başarılı bir şekilde fonlanırken, en çok fonlanan sektörlerin başında ise enerji, tarım, yazılım ve teknoloji yer aldı. fonbulucu CEO’su Hakan Yıldız, Türkiye’de platform üzerinden 100 girişimin Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) kayıt yaptığını ve kayden izlenen şirketler haline geldiğini ifade etti.
Finansman araçları yetersiz
Türkiye’de girişimcilik ekosisteminde finansmanı sağlayacak araçların yetersiz olduğunu belirten Yıldız, “Ülkemizdeki finansman sisteminin büyük bir bölümü bankaların elinde, yeni araçların bu noktada ülkemizde büyük bir ihtiyaç olduğunu yapılan başvurularda görme şansımız oldu. 2021 yılında SPK’dan lisans aldıktan sonra bu araçların özellikle sermayenin tabana yayılması için geliştirilmesi için çalıştık. Yeni güvenli araçların hem yatırımcılara sunulması hem bir o kadar da girişimlerin finansmanına katkı sağlaması için gayretler sarf ettik. Dillerden düşmeyen sermayenin tabana yayılması, kapsayıcılığın artması, yatırımın demokratikleşmesini birkaç tuşla yatırım yapmayı başardık” dedi.
Türkiye’de ilk dünyada üçüncü
Platformun Türkiye’de bir başka ilke de imza attığını söyleyen Yıldız, “Girişim ekosisteminde start-uplara yapılan yatırımların bir başkasına satılabilecek dijital yapısını da kurduk. Bu Türkiye’de ilk dünyada ise üçüncü olmamızı sağladı. Son 11 ayda 100 milyon liranın üzerinde bir işlem hacmine ulaştık. 100 milyon liralık pay ikincil piyasada el değiştirdi” bilgisini verdi.
Yüzde 82 fonlama başarısı
Kuruluşundan bu yana platforma 6 bin 200 girişimin başvurduğunu kaydeden Yıldız, “Bu sayı bizlere ülkemizdeki girişimci ruhun ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. 6 bin 200 girişimin toplam talebi 8 milyar lira civarında, bu da bizlere girişimcilerin finansmana erişimde zorlandığını gösteriyor. 6 bin 200 girişimden 122 girişimi listeledik, yani yüzde 82’si fonlandı. Bu dünya çapında da önemli bir başarıyı yakalamamızı sağladı. Çünkü dünya ortalaması yüzde 80 civarında” dedi.
Hedef yatırım bankasına dönüşmek
Bugüne kadar yatırım yapan kullanıcıların demografik verilerini de analiz ettiklerini belirten Yıldız, bu kapsamda 35-44 yaş grubunun toplam yatırımcıların yüzde 39’unu oluşturduğunu söyledi. Genç neslin geleceğe yatırım konusunda aktif olduğunu söyleyen Yıldız, son olarak, “Toplam yatırımcıların yüzde 36’sı 25-34 yaş arasında. Yani yatırımcılarımızın yüzde 80’i 25-44 yaş arasındaki genç nüfustan oluşuyor. Gençlerimiz geleceğe yatırım yapıyor. Enerji sektörü toplam fonlamaların içinde yüzde 33’lük orana sahip, tüm dünyada trend olan halihazırda enerji yatırımları. Yatırımların yüzde 25 ise tarım sektöründen. Bu durum ülkemizin enerji dönüşümünün de bir göstergesi. fonbulucu’nun sadece bir platform değil, girişim sermayesi yatırım fonlarından ikincil işlem piyasasına, çok büyük bir yatırımcı kitlesinden destekleyici firmalara kadar kendi içinde büyük bir ekosistem olduğunu gördük. Fikir aşamasından halka arz sürecine kadar girişimlerin yanında olmaya çalışıyoruz. Gelecekti hedefimiz bir yatırım bankasına dönüşmek adım adım buna yaklaşıyoruz. Umuyoruz ki bir gün ülkemizde butik yatırım bankalarının önemi anlaşılır ve bu konuda bize yol verilir. Türkiye’nin girişimcilik yolculuğunda birlikte büyüyoruz ve başarıyoruz” sözlerine yer verdi.