Bugünün Resmi Gazetesi (20 Eylül tarihli Resmi Gazete) Bugünün Resmi Gazetesi (20 Eylül tarihli Resmi Gazete)

NAZ AKMAN

ANKARA-  Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD), Ankara Valiliği Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde Cumhuriyetin 100’üncü yılı münasebetiyle “Cumhuriyetin Yüzü Kadın Kooperatifleri” projesi kapsamında Ankara’daki 14 kadın kooperatifinden temin ettiği gıda ürünlerini Hatay’daki 1000 depremzedeye ulaştırdı. Kadın üreticileri desteklemeye devam eden ANGİAD ayrıca bu hafta sonu Divan Otel’de gerçekleştirilmesi planlanan Türk Eğitim Derneği’nin 6. Geleneksel Meşale Çarşısı kapsamında kadın girişimcilerin ürünlerini tanıtması ve satışı için stant ayırarak, üreticileri teşvik ediyor. Kadın kooperatifleri tarafından bu stantlarda yapılacak satışların geliri ise Türk Eğitim Derneği bünyesinde beş çocuğa burs olarak sağlanacak. Proje hakkında bilgiler veren ANGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Onat, market zinciri dernek üyelerini de kadın kooperatifleri bir araya getireceklerini satış konusunda destek olacaklarını ifade etti. 
6 Şubat Kahramanmaraş depremleri nedeniyle 13 ildeki çok sayıda kooperatif üretime ara vermek zorunda kalmış, çeşitli destekler sonucunda konteyner kentlerde üretime dönen kadınlara yardım elini yine katın üreticiler uzattı. Kırsal kesimdeki kadınların yeniden güçlendirilmesi konusunda Ankara’daki 14 kooperatife destekler sunan ANGİAD, bu anlamda STK’lara örnek oluyor. Ülkemizde çalışma hayatında yer almak için önemli mücadeleler veren kadınların iş dünyasında istihdam edilmesi ve desteklenmesi her geçen yıl güçlenirken TÜİK verilerine göre kırsalda özellikle tarım alanında çalışan 15 yaş üstü kadınların yüzde 79’u ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. 
Başta sanayi olmak üzere kadın istihdamının her alanda artması gerektiğini belirten ANGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Onat, üreten kadınların sürdürülebilir ekonomi için desteklenmesinin önemine işaret etti. Onat, “Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla herhangi bir resepsiyon düzenlemek yerine daha anlamlı bir projeyi hayata geçirmek istedik. 13 ilimizi etkileyen felaketin ardından depremzedelerimizi unutmadığımızı kadın kooperatiflerimizden aldığımız ürünlerle hazırladığımız yardım kolileriyle göstermek istedik. Hem kırsal kalkınmayı, kadın üretimini desteklemek teşvik etmek hem de ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı hedefledik” dedi.
setgeswtstOnat, “Hatay’a 1000 gıda kolisi desteği”
Onat, Cumhuriyetin 100’üncü yaşı dolayısıyla hayata geçirilen proje hakkında, “Kadın üreticilerimize katkı sağlayacak bu projeyi Cumhuriyet’in 100’üncü yılına ithaf ederek daha da anlamlı kılmak istedik. Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında gerçekleşen ve kadın üreticilere katkı sağlamasını amaçladığımız proje kapsamında Başkentteki kadın kooperatiflerini ziyaret ettik, üretim süreçlerine tanıklık ettik. Hem Ankara’da üretim yapan kadın kooperatiflerimize katkı sağlayacak hem de onlardan temin ettiğimiz ürünleri deprem bölgesindeki ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırmak için başlattığımız projede süreç içinde daha farklı eksiklikler tespit ettik. Şubat ayında yaşadığımız ve 13 ilimizi etkileyen deprem felaketinin ardından depremin yaralarının sarılmaya devam etmesi gerektiğini hatırlatarak kadın kooperatiflerinden aldığımız ürünlerden hazırladığımız 1000 gıda kolisini Hatay’da valilik aracılığıyla konteyner kentte dağıttık. ‘Cumhuriyet’in Yüzü’ kadın kooperatiflerimiz projemiz kapsamında 100. yılda 1000 depremzede ailemize kadın kooperatiflerimizden aldığımız yöresel ürünlerden oluşan gıda kolilerimizde salça, tarhana, peynir, bulgur gibi temel mutfak ürünlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalıştık. Cumhuriyetin 100. Yılı münasebetiyle herhangi bir resepsiyon düzenlemedik bunun yerine Ankara’da bulunan 14 tane kırsalda kadın kooperatifinin ürettiği ürünleri il tarım müdürlüğü iş birliğiyle ziyaret ettik. Hem ziyaret ettik hem de ürettikleri ürünleri satın alarak hem kırsaldaki kadınlarımıza dokunarak destek olduk hem de bölgesel kalkınmaya da destek olmak için bin adet koli hazırladık ve Hatay bölgesine ulaştırdık. Valilik aracılığıyla konteyner kentlere dağıtımını gerçekleştirdik” diye konuştu.  
1 (3)Kermes geliri çocuklara burs olacak 
Proje kapsamında kadın kooperatiflerinin pazarlama ve satış konusundaki eksikliklerini tespit ettiklerini ifade eden Onat, bu nedenle kadınların ekonomik hayata katılımını artırmak için öncelikle Türk Eğitim Derneği’nin 6. Geleneksel Meşale Çarşısı kapsamında kadın girişimcilerin ürünlerini tanıtması ve satışı için stant imkanı sağladıklarını söyledi.  Onat, “Kadın üreticilerimize katkı sağlayan bu projemizi Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına ithaf ettikten sonra gördük ki Ankara’daki 14 kadın kooperatifimiz üretimlerini satmaya ve pazarlamaya da ihtiyaç duyuyor. Onlara yeni Pazar imkanı sağlamak için öncelikle yaklaşmakta olan Türk Eğitim Derneği’nin Ankara Divan Otel’de yapacağı 6. Geleneksel Meşale Çarşısı kermesinden beş stant satın aldık. Bu stantlara kooperatifteki kadınlarımız ürünlerini koyup tanıtabilecekler. Kadınlarımızın ürettikleri ürünlerin satış ve pazarlamasıyla ilgili desteğimizi sürdürmek için yaptığımız çalışmada ayrıca çocukların eğitimine de katkı sunulacak. Beş stanttan satılan ürünlerin geliri Türk Eğitim Derneği’ne bağışlanacak ve beş çocuğumuza burs olarak dağıtılacak. Satış pazarlama desteğimiz bununla bitmiyor. Yine derneğimiz üyesi olan zincir market sahiplerimiz var. Onları kadın üreticilerimizle bir araya getirmek istiyoruz. Ticaret platformumuz bu market sahipleri le kırsalda kadın kooperatiflerimizi bir araya getirerek onlara yeni bir satış, pazarlama alanı yaratılması için fırsat yaratmaya çalışacak. Böylelikle kadınlarımızın ürünleri daha fazla yerde raflanarak daha fazla insana ulaşabilecek” sözlerine yer verdi.

Editör: Ramazan Atabey