Genel

Cumhuriyetin 100. yılı tüm Türkiye'de coşkuyla kutlandı

Türkiye'nin dört bir yanında Cumhuriyetin 100. yıl dönümü dolayısıyla kutlamalar ve etkinlikler düzenlendi. Birçok ilde düzenlenen kutlamalara binlerce vatandaş katıldı. Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’de günün erken saatlerinde başlayan ziyaret ve kutlama programı akşam saatlerine kadar devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan sabah saatlerinde Ankara’daki kutlamalara katıldıktan sonra İstanbul’a geçerek İstanbul Boğazı’nda gerçekleşen etkinlikleri izledi.

Abone Ol

Haber: Erva Gün

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100.yılı tüm Türkiye’de kutlamalarla geçti. Cumhuriyetin 100. Yılında gerçekleşen etkinlikleri sizler için derledik.

Sabah saatlerinde Anıtkabir’e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet Ata'nın huzuruna çıktı.
Erdoğan ve devlet erkanı Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine geldiler.

Erdoğan, Atatürk’ün mozolesine kırmızı ve beyaz karanfillerle süslü çelengi bıraktı. Devlet erkanı daha sonra saygı duruşunda bulundu.

 Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı;

 "Aziz Atatürk; milletçe 'En büyük eserim' dediğiniz Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yıl dönümüne ulaşmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Tarihimizin bu önemli dönüm noktasında zatıalinizi, silah arkadaşlarınızı, gözlerini kırpmadan şehadete koşan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyoruz. Her bir anı ülkemize hizmetle geçen 21 yıllık iktidarlarımız döneminde emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık. Türkiye'yi tarihinin en büyük yatırım hamleleriyle buluşturmuş bir yönetim olarak ittifak ortaklarımız ve milletimizle birlikte Cumhuriyetimizin 2'nci asrını Türkiye Yüzyılı ile taçlandırmakta kararlıyız. Cumhuriyetimiz hiç olmadığı kadar güvendedir, emin ve ehil ellerdedir. Ruhun şad olsun, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı kutlu olsun."

 Binlerce yurttaş Atatürk’ü ziyaret etti

Cumhuriyetin 100. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'nin dört bir yanından Anıtkabir'e gelen vatandaşlar, önce Atatürk'ün mozolesine çiçekler bıraktı ardından Anıtkabir Müzesi'ni gezdi.

Anıtkabir ve çevresinde sabah erken saatlerde başlayan ziyaretçi akını gece geç saatlere kadar yoğunluğa sebep oldu.

Anıtkabir'e Cumhuriyet'in 100. yılında rekor ziyaret

Milli Savunma Bakanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'i 1 milyon 182 bin 425 kişinin ziyaret ettiğini ve yeni bir rekorun kırıldığını bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'e akın eden ve yeni ziyaretçi rekorunu kıran 1 milyon 182 bin 425 ziyaretçimiz ile yoğun kalabalıktan dolayı ziyaret gerçekleştiremeyen tüm halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında Cumhuriyet'imizin kurucusu, Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Milli Mücadele kahramanlarımızı bir kez daha saygıyla ve rahmetle anıyoruz."

Kurtulmuş, Birinci Meclis’te konuştu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla Ulus'taki Birinci Meclis Binası'nda düzenlenen kutlama programına katıldı.

Kurtulmuş, törende yaptığı konuşmada, 29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet'in doğduğu mekanda 100 yıl sonra aynı heyecan ve coşkuyla bir arada olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli mücadelenin tüm kahramanlarını, ilk Meclis'in üyelerini saygıyla ve minnetle yad ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerini kabul etti

Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı kutlamaları kapsamında Anıtkabir'deki törenin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti. Cumhurbaşkanı burada devlet protokolünün ve davetlilerin tebriklerini kabul etti.

100. yıla özel madeni para hediye edildi

Davetlilere Hazine ve Maliye Bakanlığının Cumhuriyet'in 100. yılına özel bastırdığı hatıra "5 Türk lirası" madeni para ile PTT'nin hazırladığı 100. yıl hatıra pulu takdim edildi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet’in 100. yılında Birinci Meclis’ten Anıtkabir’e yürüdü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda gençlerle beraber Ankara Ulus’taki tarihi Birinci Meclis binasından Anıtkabir’e kadar meşaleli Cumhuriyet Yürüyüşü yaptı. Kılıçdaroğlu’na Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol ve milletvekilleri de eşlik etti.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Başkent’te gösteri

Milli Savunma Bakanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda başkent Ankara'da kutlamalar amacıyla birçok etkinlik düzenledi.

Bakanlık tarafından ilk olarak 28 Ekim Cumartesi günü saat 13.00'te Mamak'tan 21 pare top atışı yapıldı.

Ayrıca 29 Ekim Pazar günü; Mehteran Birliği, TBMM önünde, saat 14.00'te Karma Bando ile Azerbaycan Askeri Bandosu ise saat 14.15'te konser verdi. TBMM önünden Ulus'taki ilk Meclise kadar 1923 askerin de katılacağı geçit töreni yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan yürüyüşte askerler büyük boy Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıdı.

SOLOTÜRK ise saat 13.00'te Ankara semalarında gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Yaklaşık yarım saat süren uçuş boyunca pilotların akrobasi hareketleri başkentliler tarafından farklı noktalarda izlendi.

MSB'nin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, "Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait farklı tiplerdeki muharip jet, ulaştırma ve eğitim uçakları Antalya, Batman, Eskişehir, İzmir, Kayseri, Konya ve Yalova'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerine katılarak Cumhuriyet coşkusu yaşayan vatandaşlarımızı selamladı" ifadesi kullanıldı.

Haymana'da Cumhuriyet Bayramı 4 bin 447 metrelik Türk bayrağıyla kutlandı

Ankara'nın Haymana ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 4 bin 447 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla Haymana Kaymakamlığı öncülüğünde, Haymana Belediyesi ve ilçedeki kurum, kuruluşların desteğiyle, Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Zaferi ile İstanbul'un fethi ve Cumhuriyet'in ilanına atfen 1071, 1453 ve 1923 sayılarının toplamı olan 4 bin 447 metre uzunluğunda Türk bayrağı hazırlandı.

Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları: Donanma 100 gemi ile törene katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara’daki resmi programın ardından İstanbul’a geçti ve kutlamaları burada takip etti.

"100'üncü Yılda 100 Gemi" adı verilen resmi geçitte, TCG Anadolu'nun rehberliğinde fırkateynler, ada sınıfı korvetler, mayın avlama gemileri, amfibi gemiler, karakol gemileri, lojistik gemileri, hücumbotlar ve denizaltılar katıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine henüz girmeyen Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul, Pirireis denizaltısı ve Derya gemisi de geçit töreninde yer aldı. Gemiler, Vahdettin Köşkü’nden töreni izleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çimariva selamında bulundu.

Tören öncesinde Türk Yıldızları ve Solotürk gösterileri de gerçekleşti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından da geçiş sırasında 101 pare top atışı yapıldı.

İstanbul Boğazı'nda 2023 dronla 100. yıl gösterisi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Boğazı'nda havai fişek, ışık ve dron gösterileri düzenlendi.

Dron gösterisinde, dünya küresi, Türkiye haritası ve Türk bayrağı oluşturuldu. Şahlanan atın üzerinde bir Türk askerinin de yer aldığı gösteride, "Türkiye Yüzyılı" ve "100. Yıl" tipografisi de çizildi. İstanbul'un farklı noktalarına kurulan seyir alanlarında 25 dakikalık gösteri ilgiyle takip edildi.

İzmir’de geçit töreni düzenlendi

İzmir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını coşkuyla kutladı.

Günün son saatlerine kadar devam eden kutlamaların ilk adresi İzmir Valilik makamı oldu. İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Kemal Yeni, 100. yıl tebriklerini kabul etti. Ardından kutlamalar Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti.

Elban, Soyer ve Yeni, askeri araçla tören birliklerini ve yurttaşları selamlayarak bayramlarını kutladı. Törende şiirler okundu, dans gösterileri yapıldı. Törende konuşan Elban, “100 yıldır Cumhuriyet ayakta. Nice yüz yıllarda, bin yıllarda Cumhuriyet dimdik ayakta ve genç kalacak” dedi. 

Bornova’da 1923 kişiyle zeybek gösterisi

Şehir Stadı’nda her yaştan 1923 Bornovalının katıldığı zeybek gösterisi ile alana “100. Yıl Cumhuriyet” yazıldı. Ardından gerçekleşen fener alayı yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Işıklı görsel şov ve ve istiklal mücadelesini anlatan üç boyutlu film gösterimi ilgiyle izlenirken Atatürk’ün canlandırıldığı tiyatral gösteri ise büyük beğeni topladı. Gecenin finali ise İkilem grubunun konseri ile yapıldı.

İzmir'de dalgıçlar 9 Eylül vapuru batığında Türk bayrağı açtı

Karaburun Dalış Merkezi eğitmenleri ve deneyimli dalgıçlardan oluşan 12 kişilik grup, İzmir'in kent tarihinde önemli yeri olan ve 2016 yılında ekonomik ömrünü tamamlayarak Karaburun açıklarında batırılan "9 Eylül" şehir hatları vapuruna daldı.

Dalgıçlar, ismini İzmir'in kurtuluş gününden alan vapurun batığına Türk bayrağı ve Atatürk posteri astı.

Yaklaşık 30 metre derinlikte gerçekleşen etkinlikte dalgıçlar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları: Sivas

Sivas'taki kutlamalar, Vali Yılmaz Şimşek'in makamında tebrikleri kabulüyle başladı.

Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende, Vali Yılmaz Şimşek, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Piyade Albay Cüneyt Mutlu ile Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, vatandaşların ve protokolün bayramını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Şimşek, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.

Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları: Gaziantep

Gaziantep'te İstasyon Meydanı'nda düzenlenen tören Vali Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hacı Halil Osma'nın tören birliklerini selamlamasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende konuşan Çeber, Cumhuriyet'in öneminden bahsetti.

Konuşmanın ardından çeşitli kategorilerde yıl içinde yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları: Şanlıurfa

Cumhuriyet Caddesi'nde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulmasını ve İstiklal Marşı'nın okunmasının okunmasıyla başladı.

Vali Hasan Şıldak tarafından günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmanın yapıldığı törende, öğrenciler de çeşitli gösteriler sundu.

Törenin sonunda Vali Hasan Şıldak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül araçla tören birlikleri ile vatandaşları selamladı.

Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları: Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla makamında tebrikleri kabul etti.

Törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Emin Terzioğlu, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Gökhan İnan, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, kent protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kurum amirleri katıldı.

Daha sonra Prof. Dr. Necmettin Erbakan Bulvarı'nda düzenlenen törende Ünlüer, Güngör ve Terzioğlu, tören aracından katılımcıları selamladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Vali Ünlüer, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümünü büyük bir coşku ve gururla hep birlikte kutladıklarını söyledi.

Şiirlerin okunduğu, halk oyunu gösterilerinin sergilendiği program geçit töreniyle sona erdi.

Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları: Antalya

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı sebebiyle Antalya'da da etkinlikler düzenlendi. Cumhuriyet Caddesi'nde tören gerçekleştirildi. Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, askeri araç üzerinden tören alanındaki vatandaşları selamladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Hulusi Şahin kutlama mesajını okudu.

Şahika Ercümen’den Antalya’da dalış

Konyaaltı Sahili'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından kadın ve erkek yüzücüler ile birlikte 100'üncü yıl anısına açık deniz yüzme yarışı yapıldı.

Milli Sporcu ve Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen de Konyaaltı Sahili'nden tekneyle açılıp, serbest dalış gerçekleştirdi. Ercümen, dipten üzerinde 'Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında' yazılı pankartla su yüzeyine çıktı.