Haber Merkezi - İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, başkent Tahran'da düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Abdullahiyan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bugün Türkiye'ye yapması beklenen ancak dün ertelendiği açıklanan ziyaretinin neden ertelendiği konusunda da konuştu.

Lübnan'da uçakta çağrı cihazı yasaklandı Lübnan'da uçakta çağrı cihazı yasaklandı

İki lider, önceliğin 'BM Güvenlik Konseyi' toplantısı olması konusunda uzlaştı

Bakan Abdullahiyan, Reisi'nin Türkiye ziyaretinin ertelenmesi ile ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı:

"Reisi'nin Ankara'ya resmi ziyaretinin gerçekleşmesi gerekiyordu fakat Gazze'deki durumla ilgili BM Güvenlik Konseyi toplantısı ve İran ile Türkiye dışişleri bakanlarının davet edilmesi ziyaretin tehir edilmesine neden oldu. İki ülke cumhurbaşkanları telefon görüşmesinde, bu ziyaretin birkaç gün sonraya ertelenmesi ve önceliğin BM Güvenlik Konseyi toplantısına verilmesi konusunda mutabakata vardılar." 

"Katar ile temas halindeyiz"

Öte yandan, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail ve Hamas arasında sağlanan ve bugün itibarıyla altıncı gününde devam eden geçici ateşkes hakkında da konuştu. Rehine takasında arabulucu Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile istişare ve temas halinde olduklarını aktaran  Abdullahiyan, ABD'nin İran heyetine geç saatte vize vermesi nedeniyle bugünkü Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına katılamayacaklarını dile getirdi. 

Bakan Abdullahiyan, "Gazze'de ateşkesin korunmasına yönelik tüm çabalar devam ediyor. Hamas'ın atacağı adımlarla ilgili karar vermesi gerekiyor. Şu an tüm gayret, İsrailli esirlere karşılık tüm Filistinli tutukluların serbest bırakılması yoluyla kalıcı ateşkese ulaşmaktır" ifadelerine yer verdi.

Editör: Esin Özdemir