Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi açılış oturumunda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze ve diğer Filistin topraklarında gerçekleştirdiği katliamlarda bugüne kadar yüzde 70'i çocuk ve kadın 50 bin Filistinlinin şehit olduğuna işaret ederek, şehitler arasında siyasetçiler, direniş önderleri ve Hamas’ın siyasi kanadında ateşkes ve barış için gayret gösterenlerin de bulunduğunu ifade ederek, "Bir yandan acil ateşkes sağlanmasına odaklanırken, diğer yandan Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması konusunda acil çözüm yolları bulmamız şarttır. Türkiye bugüne kadar Gazze’ye 84 bin tondan fazla yardım göndermiştir, engellemeler kalktığında çok daha fazlasını göndermeye de hazırdır" dedi.

"Müslüman ülkelerin tepki göstermekte yetersiz kalması durumun bu noktaya gelmesine yol açmıştır"

Türkçe o Avrupa ülkesinde resmi dil olarak kabul edildi! Türkçe o Avrupa ülkesinde resmi dil olarak kabul edildi!

"İsrail parlamentosu geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler yardım kuruluşu UNRWA’yı yasaklamak suretiyle iki devletli çözümü ortadan kaldırmayı, Filistinli mültecilerin ana vatanlarına dönüşlerine engel olmayı amaçlamaktadır. İsrail'in amacı; Gazze’ye yerleşmek, Doğu Kudüs dâhil olmak üzere Batı Şeria’daki Filistin varlığını yok etmek ve nihayetinde ilhak etmektir. Adım adım buraya doğru bir gidiş söz konusudur, buna engel olmalıyız" diyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir avuç Batılı ülke İsrail'e askeri, siyasi, ekonomik ve moral açıdan her türlü desteği verirken, Müslüman ülkelerin tepki göstermekte yetersiz kalması maalesef sahadaki durumun bu noktaya gelmesine yol açmıştır. Uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler şartı temelinde Filistin'de soykırım suçu işleyenlere özellikle zorlayıcı tedbirler alınması için girişimlerimizi eşgüdüm halinde sürdürmemiz fevkalade önemlidir. Aramızdaki görüş ve tutum farklılıklarının ortak davalarımızda bizlere ayak bağı olmasına izin veremeyiz. Filistinli kardeşlerimizin de kendi içlerinde millî birlik sağlayabilmelerini gönülden arzu ediyoruz, bunu da ayrıca teşvik ediyoruz. Aziz kardeşlerim; İslam ülkeleri olarak İsrail’e karşı atılabilecek adımlara öncülük etmeliyiz. Her şeyden önce İsrail’e silah ambargosu uygulanması İsrail’le ticaretin sonlandırılması ve İsrail’in saldırganlığı sona ermedikçe uluslararası alanda tecrit edilmesi son derece mühimdir. İsrail’e silah satışının durdurulması aralarında Güvenlik Konseyi’nin daimi iki üyesinin de bulunduğu girişimimize 52 ülke ve iki uluslararası teşkilat destek vermiştir."

"Daha fazla ülkenin Filistin Devleti'ni tanımasını teşvik etmeliyiz"

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Uluslararası Adalet Divanı'nın istişari kararının hayata geçirilmesine ilişkin Filistin kararını 18 Eylül’de kabul etti, bunun uygulanmasını yakından takip etmemizin önemli olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu;

"Mevcut İsrail hükümetinin rızasını aramak suretiyle iki devletli bir çözüme ulaşmanın imkansızlığını hepimiz görüyoruz. Bu şartlar altında daha fazla ülkenin Filistin Devleti’ni tanımasını teşvik etmeliyiz. Nitekim 7 Ekim’den bu yana dokuz ülke daha Filistin Devleti’ni tanıdı. Güvenlik Konseyi’ndeki direncin de aşılarak Filistin Devleti’nin Birleşmiş Milletler üyesi olduğu günleri göreceğimize inanıyorum" 

Erdoğan, iki devletli çözümü ilerletmek için 30-31 Ekim günlerinde Riyad’da düzenlenen Uluslararası İttifak Toplantısı’na 90’ın üzerinde ülkenin katılmasını ümit verici bir gelişme olarak değerlendirdi

Editör: Nur Yıldız