Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, iki hafta aradan sonra birçok gündem maddesiyle saat 16.00'da toplandı. Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapılan toplantı 2 saat 40 dakika sonra sona erdi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Demokrasilerin ilk ve öncelikli şartı halka hesap vermektir. 22 yıla yaklaşan iktidarlarımız döneminde 18 kez sandıkta millete hesap verdik ve hepsinde de ibra olduk. Her yıl bütçe ve kesin hesap görüşmelerinde milli iradenin tecelligahı olan Meclis'e hesap verdik, veriyoruz. Türkiye'nin kaynaklarının nereye gittiğini insanımıza ayrıntılarıyla anlattık. Vatandaşa hesap veren, şeffaf, etkin ve güven duyulan bir yönetim geleneğinin ülkemizde yerleşmesi için ne gerekiyorsa yaptık, yapacağız.

Biz 85 milyonun tamamının hükumetiyiz. Emekçinin olduğu kadar işverenin de, köylünün olduğu kadar şehirlinin de, çiftçinin olduğu kadar memurun ve emeklinin de, gençlerin olduğu kadar kadınların ve yaşlıların da hükumetiyiz... Bize oy veren de oyunu farklı yönlerde kullananın da hükumetiyiz.

Aşkla hizmet ediyoruz. felaket tellallarına aldırmıyor, fitne tüccarlarına kulak asmıyor, bahanelerin arkasına sığınmadan Türkiye'yi yüceltmenin mücadelesini veriyoruz. Hükumet olarak yegane referanslarımız hizmetlerimiz ve serlerimizdir. Türkiye'ye kazandırdıklarımız ve hedeflerimiz ortadadır. 

5 adalet sarayını hizmete açtık. 2 yeni adli tıp binasının inşaatını tamamladık. Bu dönemde toplam 11 bin 370 kişi kapasiteli 14 ceza infaz kurumu faaliyete geçti. Son bir yılda toplam 2 bin 294 hakim ve savcı ataması yaptık. 177 mahkeme faaliyete geçirildi. Önümüzdeki dönemde adaletin tecellisini hızlandıracak adımları atmaya devam edeceğiz. Reform irademizin somut sembolü olacak hazırlıkların içindeyiz. Yeni Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planıyla beklentileri karşılayacağız.

Toplumun temel direği olan aile kurumunun önemini daha iyi anladığımız günlerden geçiyoruz. Azalan doğum oranları dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de alarm veriyor. İnşallah bu konuda yeni uygulamaları devreye alacağız. 

Reform irademizin somut sembolü olacak bazı hazırlıkların içindeyiz. Yeni yargı reformu stratejisi ve insan hakları eylem planı ile inşallah bu alanda beklentileri karşılayacağız. Mülkün temeli olan adaletin etkin, hızlı ve tarafsız işletilmesi için hiçbir fedakarlıktan çekinmeyeceğiz.

Toplumun temel direği olan aile kurumunun önemini daha iyi anladığımız günlerden geçiyoruz. Aile müessesesi bir bütün olarak tarihinin en çetin sınavını veriyor, en ağır saldırılara maruz kalıyor. Cinsiyetsizleştirme politikaları insan neslini ve fıtratını tehdit eder boyutlara ulaştı. LGBT dayatması, faşizmi dahi aratır bir zorbalığa, baskıya ve toplumu yozlaştırma aracına dönüştü. Ekonomik zorluklardan şehirleşmeye, bireyselleşmeden değişen algılara kadar çok farklı alanlarda ailenin ciddi sıkıntılarla yüzleştiğini görüyoruz. Yakın zaman önce açıklanan 2023 yılı doğum istatistikleri bu tehditlerden ülkemizin de azade olmadığını göstermiştir.

Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi temel mücadelemiz haline getirdik. Savaş mağduru Filistinli kadın ve çocuklara destek sağlıyoruz. 1.7 milyon kişiye psiko-sosyal destek verdik. Evde bakım kapsamında 36 milyar 360 milyon lira ödeme yaptık. Son bir yılda bin 33 çocuğumuzu koruyucu aile yanına yerleştirdik. Güçlü aile güçlü Türkiye vizyonuyla bu alandaki faaliyetlerimizi genişleterek sürdüreceğiz.

'Cübbeli Ahmet' darp edildi 'Cübbeli Ahmet' darp edildi

Çalışma hayatının iyileştirilmesine yönelik bugüne kadar tarihi nitelikte birçok adım attık. Çalışanı, memuru, ücreti kesimi enflasyona ezdirmeme ilkemize bağlı kaldık. Asgari ücret net 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Böylece bir önceki döneme göre net asgari ücret artış oranı yüzde 49, 2023 ocak dönemine göre artış oranı ise yüzde 100 olarak gerçekleşti. Memurlarımızın maaşlarını söz verdiğimiz üzere ocak 2024 itibarıyla 33 bin liraya çıkardık.

Emekli ikramiylerinde tarih belli oldu

En düşük emekli aylığında ocak 2023 tarihine kıyasla net yüzde 82 artışa gittik. 2023 yılı ekim ayında emeklilerimizin tamamına bir defaya mahsus olmak üzere 5'er bin lira ödedik. Emekli ikramiyesi 2024 yılı itibarıyla yüzde 50 artışa 3 bin liraya çıktı. Kurban bayramı ikramiyesini 10 - 14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz.

Şu noktaya da özellikle değinmek istiyorum. İş gücü piyasasına yönelik aldığımız tedbirler ve faaliyetlerimiz neticesinde Cumhuriyet tarihimizin rekorları kırıldı. İstihdam oranımızı yüzde 49,5'e işgücüne katılım oranımızı da yüzde 54,2'ye yükselttik. İşsizlik oranımız ise son 10 yılın düşük seviyesine indi. Kadın istihdam oranını yüzde 32.5'a yükselttik. Son 1 yıl içinde İŞKUR aracılığıyla 1,3 milyon kişiyi işe yerleştirdik.

Geri ödeme kapsamına alınan ilaçlar

2023 aralık ayında genel sağlık sigortası prim borcu bulunan vatandaşlarımızın borcu silindi. İşverene asgari ücret destek uygulamasında destek tutarını 700 liraya çıkardık. İşverene toplam 99,1 milyar lira asgari ücret desteği verildi. Son 1 yılda geri ödeme listemiz genişletilerek 128 adedi kanser ilacı olmak üzere toplam 570 ilaç geri ödeme kapsamına alındı. Sağlık raporu olan hastalarımızın hastanelerde sıra alıp beklememeksizin aile hekimlerine giderek ilaçlarını yazdırmalarını kolaylaştırdık.

Deprem bölgesindeki kalıcı konutlar

6 Şubat 2023 tarihinde millet olarak hem kendi tarihimizin hem de insanlık tarihinin en büyük doğal afetlerinden birini yaşadık. Toplam 850 bin bağımsız bölüm kullanılamaz hale geldi. Yıkılan binaların altında kalan 53 bin 614 vatandaşımız hayatını kaybetti. Vefat eden tüm kardeşlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Depremzedelerimize verdiğimiz sözü tutmak için gece gündüz çalışıyoruz. 11 şehrimizde 451 bin 297 bağımsız bölümünün büyük kısmının inşasına başladık. 100 bin köy evi inşa ediyoruz. İnşası biten konuklarımızın hak sahibini belirliyoruz. 76 binden fazla konutumuzun hak sahiplerini belirleyip vatandaşlarımıza teslim ettik.

Sakarya'da sondaj çalışması

Fatih sondaj gemisi Sakarya gaz sahasında Göktepe 1 ve 2 kuyularında sondaj çalışmasına başladık. Gabar'da günlük petrol üretimini 43 bin 380 varilin üzerine çıkararak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Hakkari ve Siirt başta olmak üzere bölgede arama, tarama ve sondaj faaliyetlerimiz devam ediyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizin üzerinden terörün karanlık ve kanlı gölgesi kalktıkça çok daha güzel neticeler alacağız. Türkiye onyıllar boyunca hain terör saldırıları sebebiyle kullanamadığı kaynaklarından istifade etmeye, faydalanmaya başlamıştır. Terör bölgede zemin kaybettikçe sadece ekonomimiz büyümeyecek, demokrasimiz de serpilecek, büyüyecek.

Bayram tatili 9 gün oldu

Öte yandan Erdoğan konuşmasında Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarıldığını da duyururak şunları söyledi:

Bayram tatili ile ilgili kararımızı paylaşmak istiyorum. Kamu çalışanları için 16 haziran Pazar günü başlayacak Kurban Bayramı sonrasındaki iki günlük süreyi de idari izin kapsamına aldık. Böylelikle perşembe ve cuma günlerini de bayram tatiline ekleyerek dokuz günlük tatil imkanı sağlamış oluyoruz.

Detaylar geliyor...

Editör: Erva Gün