Çukurova çiftçisi bir yandan kuraklık diğer yandan gübre ve özellikle mazottaki fiyat yüksekliği nedeniyle sıkıntılar yaşıyor, adeta kan ağlıyor. Yeterli desteği de alamayan çiftçi ise ne yapacağını bilemiyor. Çiftçi, mısır fiyatlarının da geçtiğimiz yıldan daha düşük açıklanması nedeniyle bu yıl istediğini alamamıştı. Bu yüzden gelecek yıl çoğu çiftçi mısır ekmeyi düşünmüyor.
Osmaniye’nin tescilli ürünü fıstık hasadı bölgede başladı. Çiftçinin yüzü rekoltenin yüksek olması ile gülerken, fiyatlar yine beklentileri karşılamadı. İlk hasadın başlamasıyla kabuklu fıstık 65 – 80 TL fiyatıyla alıcı bulurken daha sonra fiyat yarı yarıya düşerek 35- 40 TL’ye kadar geriledi.
Fiyatların düşmesiyle hayal kırıklığına uğradıklarını belirten Çiftçi Ahmet Yılmaz, “Ben şu anda yer fıstığımı satmadım. Depoya kaldırdım. Muhtemelen ilerleyen günlerde fiyatlar artacak. Allah’tan bu yıl fıstığın en verimli olduğu dönemdi. Bu fiyatlar yüz güldürmese de bizi kurtaracak” dedi.
En büyük hayal kırıklığını ise mısırda yaşadıklarını anlatan Çiftçi Ahmet Yılmaz, “Geçtiğimiz yıl tonunu 5 bin 600 TL’den verdikleri mısır, bu yıl 5 bin 200 TL’den verdik. Ancak mısırda girdi maliyetleri yüzde yüzün üzerinde artış gösterdi. ‘Mısırdan zarar ettik. Fıstıktan yüzümüz güler’ dedik ama olmadı. Hasadımız çok iyiydi fiyatlar düşünce burada da bir hayal kırıklığı yaşadık. Bin bir güçlükle çiftçilik yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“Yer fıstığı fiyatları beklentileri karşılamadı”
Geçtiğimiz yıl mısırdan zarar ettiğine değinen 40 yıllık Çiftçi Ali Rıza Duman, bu yılda yer fıstığından beklentilerinin karşılanmadığını bildirdi. Gelecek yıl mısır ekmeyi düşünmediğini aktaran Duman, bunun yerine soya ekmeyi planladığını söyledi. Yer fıstığının bölge ekonomisi için hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Duman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yer fıstığından binlerce insan ekmek kazanıyor. Bizler üretiyoruz. Daha sonra burada işlenip başka bölgelere gönderiliyor. O yüzden yetkililerimiz yer fıstığı konusunda bizlere daha çok sahip çıkmasını bekliyoruz. Artan girdi maliyetlerine göre kabuklu fıstığın kilosunun en az 60 TL olması gerekiyordu ancak şu anda 35 - 40 TL arasında gidiyor. Buna da şükür diyoruz.”
Toprakkale Ziraat Odası Başkanı Bülent Uluğ ise çiftçinin ayakta kalmasının her yıl zorlaştığına dikkat çekti. Özellikle çiftçinin aracı ve tüccarlara yem edildiğini vurgulayan Uluğ, “Bizim 1 liraya verdiğimiz bir mal, marketlerde 20- 30 liraya kadar fahiş fiyatlarla satılıyor. Bu nasıl oluyor? Bunu sadece nakliye ücretleri ile açıklayamayız” dedi.
Mısırdan sonra çiftçinin yer fıstığında fiyat olarak istediğini bulamadığına işaret eden Uluğ, “Allahtan yer fıstığında genel olarak verim iyiydi. Birkaç hafta önce 80 TL’den satılan fıstık, şimdi 30-35 TL’den alıcı buluyor. Bu düşüş sizce normal mi? Buna acilen el atılması gerekiyor” diye konuştu.
Yeni ürünün çıkmasına rağmen kuruyemişçilerde yer fıstığı fiyatının hâlâ aynı olduğunu hatta zam gelmesinin normal olmadığını aktaran Ziraat Odası Başkanı Uluğ, açıklamalarını şöyle tamamladı:
“Bu yüzden yer fıstığında aynı fındıkta olduğu gibi Fiskobirlik ya da ofis tarzı bir oluşuma ihtiyaç var. Bu tür birlikler, bizleri tüccara karşı koruyor. Böyle bir birlik olsa o zaman tüccarlar kafasına göre fiyat belirleyemez. Aracılardan kurtulsak inanın hem üretici olarak bizler, hem de tüketiciler kazanır.
Büyük emekler verdikleri ürünlerin para etmemesi karşısında çiftçi, ne yapacağını bilemiyor. Yer fıstığında destekleme yok. Mısırdaki destekleme ise 10 yıl önceki ile aynı. Girdi maliyetleri almış başını gidiyor. Gübre fiyatına yine zam gelmiş. Ne yapacağız bilemiyoruz. Geçtiğimiz yıl almak için yarışılan mandalina limon bu yol dalında kaldı, satılmıyor. Tedbir alınmazsa başında çürüyecek.”
Çukurova çiftçisinin beklentileri karşılanmadı
Bölgede, mandalina ve limon elde kalırken, mısırdan zarar edildi, yer fıstığı fiyatları da beklentilerin altında kaldı. Çiftçiler yer fıstığında kendilerini tüccara karşı koruyacak fındıkta olduğu gibi Fiskobirlik tarzı bir oluşumun kurulmasını istiyor
Bunlar da ilginizi çekebilir