Yeni yıl konseptiyle düzenlenecek konserde Moldovalı keman sanatçısı Alexandra Conunova, Piazzolla’nın “Buenos Aires’in Dört Mevsimi”ni icra edecek. Can Özhan ise Vivaldi’nin “Dört Mevsim”ini seslendirecek.

Konser öncesi görüştüğümüz solist Can Özhan ve başkemancı Burcu Marlalı Tokatlı sanatın kültürlerarası etkileşimine önemli bir örnek olan program hakkında bilgiler verdi.

Farklı dönemler ve stillerin buluşması

Konsere ilişkin düşüncelerini “Alexandra Conunova gibi dünya çapında tanınan bir sanatçıyla aynı sahneyi paylaşmak benim için büyük bir onur ve ilham kaynağı. Vivaldi ve Piazzolla’nın bu eserleri, klasik müzikteki farklı dönemlerin ve stillerin buluşmasını temsil ediyor. Bu projede yer almak hem teknik hem de duygusal anlamda çok zengin bir deneyim sunuyor. Alexandra’nın enerjisi ve müzikal derinliği, projeye ayrı bir boyut katıyor” sözleriyle ifade eden Özhan daha önce Conunova ile aynı sahneyi paylaştığı deneyimini de anımsattı.

Conunova Re22 Kültür Sanat kapsamında da Türkiye’ye gelmişti

Bu yıl Re22 Kültür Sanat’ın Antalya’da düzenlediği çalışmada sanat yönetmeni olarak yer aldığını belirten Özhan, “Geçtiğimiz konser sezonunda Antalya’da sanat yönetmenliğini üstlendiğim Re22 Kültür Sanat kapsamında Alexandra Conunova’yı ağırlama fırsatı bulduk. Kurucusu olduğum Cameratalia Oda Orkestrası eşliğinde, Alexandra’nın yönetiminde ve kendisinin talebi üzerine ben de solist olarak Bach’ın ‘İki Keman için Konçertosu’nu seslendirdim. Bu konser, çok başarılı ve oldukça yüksek bir seviyede gerçekleştirildi. Konserin ardından, Re22 Kültür Sanat’ın sahibi ve kurucusu Rengin Ekmekçioğlu’nun desteğiyle, butik konservatuvar öğrencilerimle bir hafta süren yoğun bir masterclass gerçekleştirdik. Alexandra Conunova, inanılmaz bir kemancı olmasının yanı sıra, son derece etkileyici bir öğretmen olduğunu da bizlere gösterdi. Hem ben hem de öğrencilerim, ondan çok şey öğrendik ve derin bir ilham aldık” dedi.

“Kültürel anlamda çok değerli bir deneyim”

Farklı kültürlerden gelen sanatçıların sahnede yarattığı ahenge işaret eden Özhan ayrıca “Yabancı sanatçılarla çalışmak, sanatın sınırları aştığını bir kez daha gösteriyor. Her sanatçı, kendi kültürünün bir yansımasını getiriyor ve bu birleşim sahnede büyüleyici bir sinerji yaratıyor. Alexandra Conunova gibi uluslararası bir sanatçıyla çalışmak, sadece müzikal anlamda değil, kültürel anlamda da çok değerli bir deneyim. Farklı bakış açıları ve yorumlarla zenginleşmek, bir müzisyen olarak benim ufkumu genişletiyor” sözlerine de yer verdi.

 Genç müzisyenlerle Butik Konservatuvar Projesi

Genç müzisyenlerle birlikte devam eden butik konservatuvar projesi olarak bilinen eğitim modeli hakkında da bilgiler veren Özhan, “Butik konservatuvar projesi, genç müzisyenlere birebir ilgi ve özel eğitim sunmayı amaçlayan bir eğitim modeli. Daha küçük gruplarla, yoğun bir eğitim programı sunarak öğrencilerin teknik ve sanatsal becerilerini maksimum düzeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu projenin geliştirilmesinde, değerli akıl hocalarım Orhun Orhon ve Cihat Aşkın’ın büyük desteğini gördüm. Projenin hayata geçirilmesinde Re22 Kültür Sanat’ın sponsorluk desteği, organizasyonda ise Onur Ateş’in çalışmaları çok büyük rol oynadı. Ayrıca, Likya Beko’nun katkılarıyla konservatuvarımız daha da güçlendi. Alexandra Conunova’nın da katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bir haftalık masterclass, bu projenin ne kadar etkili olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu projeyle hem öğrenciler hem de eğitmenler arasında güçlü bir bağ kuruluyor ve müziğin evrensel dilinde yeni bir yolculuğa çıkıyoruz” dedi.

Yeni yıl konseri teması

Konsere kemanıyla eşlik eden Orkestra Akademik Başkent’in başkemancısı Burcu Marlalı Tokatlı ise geceye yönelik, “Birçok önemli konser projesinin gerçekleşmesini sağlayan genç yetenek Can Özhan ve yine pek çok yarışmada ödül almış, ünlü orkestralarda solist olmuş genç yetenek Alexandra Conunova ile çalmak için sabırsızlanıyorum. 8 mevsim konserimiz çok farklı ve çok keyifli olacak. Vivaldi 4 mevsim zaten çok iyi bilinen ve dinlemesi de çalması da çok keyifli bir eser, Piazzola 4 mevsim de aynı şekilde çok keyifli ve zor, gösterişli bir eser. Konserin başka bir teması da yeni yıl konseri havasında olacak olması” diye konuştu.

Orkestra Akademik Başkent (OAB) ve Sevda Cenap And Müzik Vakfı (SCA) arasındaki sanatsal ortaklığa da değinen Tokatlı, “SCA yıllardır müziğe ve müzisyene verdiği değer, sosyal oluşum projeleri, konser projelerinden de bildiğimiz ve çok saygı duyduğumuz bir kurum. Bu bağlamda OAB ile vizyonlarımız birleşti ve işbirliği konserleri ortaya çıktı. OAB olarak bu iş birliğinden dolayı çok mutluyuz. Bu güzel beraberlik devam ettiği sürece daha da güzel projelerde dinleyicilerimizin karşısında olacağız” diyerek yeni sezonda aralarında Lucienne Renaudin- Vary, Kirill Troussov, Nils Wanderer, Yamandu Costa gibi birbirinden değerli solistlerle bir araya geleceklerinin bilgisini paylaştı.

Kirkit sesleri arasında büyüyen psikiyatrist, 30 yıldır nadide kilimleri topluyor Kirkit sesleri arasında büyüyen psikiyatrist, 30 yıldır nadide kilimleri topluyor

1-86

Muhabir: Naz Akman