Bilim, teknoloji

Crew-9 Ekibi, mahsur astronotları kurtarmak için istasyona kenetlendi

SpaceX’in Crew-9 misyonu ekibi, uzayda mahsur kalan iki astronotu Dünya’ya getirmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) başarılı bir şekilde kenetlendi.

Abone Ol

Uzayda mahsur kalan iki astronotu Dünya'ya getirmesi beklenen SpaceX'in Crew-9 misyonu ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile kenetleniyor. Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams için tasarlanan Dragon kapsülü, ISS’ye yanaşarak görevine başladı.

Dragon kapsülü, SpaceX'in Crew-9 misyonu çerçevesinde Falcon 9 roketi ile Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan fırlatıldı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yapılan açıklamada, ISS'de görev yapan NASA astronotu Nick Hague ve Rus kozmonot Aleksandr Gorbunov’un, uzayda 5 ay sürecek görevleri kapsamında 200'den fazla bilimsel araştırma gerçekleştireceği duyuruldu. Araştırmalar arasında kan pıhtılaşması, uzayda yetiştirilen bitkilerde nem ve astronotların görme yetilerindeki değişiklikler yer alıyor.

Crew-9 misyonunun tamamlanmasının ardından, daha önce Boeing'in Starliner mekiği arızalandığı için ISS'de mahsur kalan Wilmore ve Williams’ın, Hague ve Gorbunov ile birlikte Şubat 2025’te Dünya’ya geri getirilmesi planlanıyor. Boeing’in Starliner mekiği, yapılması gereken test uçuşlarının birkaç kez ertelenmesi sonucu sorun yaşamış ve iki astronotun uzayda kalmasına sebep olmuştu. NASA, bu durumun riskli olduğunu belirterek astronotları uzayda tutmaya karar vermişti. 

NASA, Starliner mekiğinin mürettebatsız şekilde Dünya’ya dönüşünü de bildirmişti.