Covidiot'lu günlerden haberler
Birsen GÜRDİL
Başlığı okuyunca zannedersem biraz şaşıracaksınız. Belki de mürettip veya bilgisayar hatası zannedeceksiniz. Gerçeği ben açıklayayım.
Ölümcül bir virüs olup, dünyanın dört bir tarafında can almakta olan doğum yeri Çin’in Vuhan kenti olan, Koronavirüs ile mücadele etmek için alınan bir takım tedbir ve yasaklara aldırış etmeyip, “Bana bir şey olmaz” zihniyetli kişilerin varlığına şahit olan İngilizler, Covid-19’un adını değiştirerek Covidiot ismini takmışlardır. Türkçeye çevirirsek Covidiout’un anlamı şöyledir.
Covid-19 hastalığıyla, “Aptal” anlamına gelen idiot İngilizce de sık sık kullanılan bir kelimedir. İşte alınan tedbirlere kulak asmayıp, yasaları hiçe sayan İngilizler, bu tip vurdumduymazlara hitaben bu kelimeyi ortaya atmışlardır.
Bugün hepimizin hayatına giren pandemi nedir? Artık hepimiz biliyoruz. İşte bu karantinalı günlerde Türkçeye kovidaptalı veya kovidsalağı olarak giren bu iki kelime ile Türkiye’de uygulanan yasaklarla alay edenlere hitap edilecek bu iki kelime ile toplum olarak yeni tanışmış olmaktayız.
Covidiot’un getirdiği yasaklara Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’daki pek çok ülkede yasaklar koymuştur. Bazı ülkeler ağır para cezaları da uygulanmaktadır. İtalya’da kuralları çiğneyenlere 400 Euro yani 2800TL ceza kesilmektedir. Bu miktar 3.bin Euro yani 21 bin TL’ye kadar yükselmektedir. Ayrıca virüsü taşıyan birinin kurallara uymaması sonucu 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da uygulanmaktadır.
Fransa’da yasalara uymayanlara 350 Euro’ya varan para cezalarının yanı sıra 6 ay hapis cezası da verebilmektedirler.
Hızla yayılan ve seri ölümlere sebep olan Koronavirüsle mücadele Hint hükümeti katı cezalar uygulamaktadır. 21 gün sokağa çıkma yasağı uygulanan Hindistan’da kısıtlamaya uymayanlara bir yıla kadar hapis cezası da verilmektedir.
Mumbai ve Yeni Delhi’de yasaları çiğneyenlere güvenlik güçleri acımasız davranıp, sopayla eve soktukları da görülmüştür.
1,3 milyar nüfusu ile Çin’den sonra dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’da Başbakan Narendra Modi, “Hintlileri ve Hindistan’ı korumak için” böyle bir karar aldığını açıklamıştır.
4. İstanbul Orchestra Sion-Uluslrarası Piyan yarışması İstanbul-Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi’nin konser salonunda, halka açık olarak yapılmıştır. Yarışma sonunda jüri başkanı Vahan Mardirosslan yönetimindeki Orchestra Sion eşliğinde final parçaları icra etmişlerdir. Aynı salonda yapılan ödül töreninde birincilik ödülüne Güney Koreli Kisuk Kwon, ikincilik ödülü Fransız Aude-Liesse Michel, üçüncülük ödülü ise Romanyalı George Todica’ya verilmiştir.
Asteriks ve Obeliks’in yaratıcısı Fransa-Belçika çizgi roman ekolünün en usta çizeri olan Albert Uderzo, 92 yaşında hayata veda etmiştir.
60 yıl çocuklar başta olmak üzere milyonlarca yetişkini bile etkisi altına alan ve çizgi roman tarihinin en ünlü ismi olan Albert Uderzo, İtalyan bir göçmen ailenin çocuğu olarak, 1927 yılında Uderzo Köy ’ünde dünyaya gelmiştir.
Mücadeleli ve yoksullukla geçen günlerden sonra çizgi roman çizeri olarak üne ve şöhrete kavuşmuştur. Asteriks ve Oburiks ikilisinin beyazperdeye aktarılmış hikâyeleri halen Türkiye dâhil, dünyanın dört bir tarafında halen TV kanallarında gösterilmektedir. Sevimli, zeki, savaşçı ve zor görevlerin adamı olan Asteriks, can dostu olan Oburiks ile olan beraberliklerini taşıyan çizikler, 370 milyonun üzerinde satarak bir dünya rekoru kırmıştır.